Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dadza one mozliwosc skrecania lampy na odleglosc w manualu?
Oczywiście. Aparat myśli, że ma lampę na stopce.
EDIT: Sorry, pospieszyłem się - skręcenia oczywiście nie, bo takiej możliwoście nie daje CLS, wyzwolenia lamp w manualu - tak...
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Sro 15 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Praca z lampą/lampami, to bardzo często czynnik decydujący przy wszelkiego typu sportach ekstremalnych. Podobnie jak bywa nim AF-C.
Wcale tego nie neguję, jednak Canon również umożliwia bezprzewodową kontrolę błysku. Nie jest to rozwiązanie tak doskonałe jak w Nikonie i wymaga zakupu transmitera bezprzewodowego, jednak jest. A co do AF-C czy AI Servo AF to 50D radzi sobie całkiem nieźle, a przy okazji ma szybszą serię w JPG i 14bitowych RAWach.
300D jest aparatem plasowanym wyżej niż 50D, nie bez powodu - jednak w końcowym rozrachunku wychodzi znacznie drożej.
A czy ktos moglby mi w miare prosto wytlumaczyc zasade dzialania tego slynnego CLS?
Bo w S jest tak: lampa wbudowana w trybie bezprzewodowym wyzwala "sparowane" lampe(y) zewnetrzne bezprzewodowo z mozliwoscia dzielenia ich na grupy. Wyjatkiem jest A900, ktora z racji nieposiadania lampy wbudowanej wymaga dodatkowej lampy jako sterownika.
Generalnie co do zasady wszędzie jest podobnie: grupy, ustawianie stosunku błysku w grupach, możliwość ustawienia parametrów slave’ów z poziomu lampy master lub aparatu. Diabeł tkwi w szczegółach, np. w Nikonie zwykła lampka wbudowana w D300 lub D90 może sterować slave’ami, natomiast w Canonie musi to być 580EX (tańsza 430EX – nie) lub sterownik bezprzewodowy ST-E2, który kosztuje więcej niż pół 580EX II.
Jaad75 wspomniał też o tym, że z radiowym wyzwalaczem PocketWizard aktualny topowy model Canona (580EX II) sieje jakieś zakłócenia, czego nikonowe Sabinki nie robią.
Co do jakości naświetlania w TTL w Canonie/Nikonie to ja się nie wypowiadam, bo się nie znam, ale z pracy mojej 580EX II jestem zadowolony. I tak w większości nie używam jej na wprost, tylko odbijam od ścian/sufitu, a wtedy – moim zdaniem – więcej zależy od moich błędów niż od błędów automatyki lampy.
Pytanie tylko jakie to wszystko ma znaczenie dla kajabis – czy będzie z tego korzystać.
Tyle, że tu nie chodzi o tanie radiowe wyzwalacze, które działają wyłącznie w manualu i kiedy chcą, a o sterowanie grupami lamp TTL...
Dokładnie - w systemowych rozwiązaniach, lupo57, nie ruszając się od aparatu (lub lampy master) ustawiasz bardziej zaawansowane parametry lamp (siła błysku, tryb pracy TTL/Manual, …) lamp slave, natomiast tanie radiowe wyzwalacze są tylko zastępstwem prostego kabla PC, ale żeby zmienić parametry i tak musisz biegać do wszystkich lamp.
Ale musimy uważać, żeby te minusy Canona nie przesłoniły nam plusów!
A CLS niebawem obsłużysz również w Nikonie przez radio i jak wynika z pierwszych testów nie będzie problemów z sianiem po zakresie i ograniczeniem zasięgu, jak w przypadku "wypasionych" lamp Canona (580EX)...
Jeszcze ciekawostka (nie wiem czy prawdziwa, tylko cytuję) dotycząca tego problemu interferencji z canonowskimi lampami:
Nikon's Speedlights emit minimal range-reducing RF interference in LPA Design's testing, so this particular problem is restricted to Canon gear. Also note that it's principally the U.S./Canada version of the FlexTT5 that's impacted. The European FlexTT5 operates on a different set of frequencies, most (but not all) of which are outside the frequencies affected by the RF noise coming from the trio of Canon Speedlites. Also, the RF noise emitted by these flashes only interferes with signal reception; the range of a MiniTT1 transmitter is not reduced by placing any one of these Canon flashes in its shoe.
Dadza one mozliwosc skrecania lampy na odleglosc w manualu?
Oczywiście. Aparat myśli, że ma lampę na stopce.
EDIT: Sorry, pospieszyłem się - skręcenia oczywiście nie, bo takiej możliwoście nie daje CLS, wyzwolenia lamp w manualu - tak...
No właśnie - kwestia tego, czy master może być manualny... Z tego co wiem, to nie, ale mogę się mylić... Jeśli jest jedna lampa, to problemu nie ma, bo PW po prostu kopiuje komunikację body-lampa, ale w przypadku kilku, CLS nie daje możliwości zdalnego sterowania mocą lamp w manualu... Z drugiej strony, zastanawiam się, czy lampy nie zachowują się tak jakby były połączone kablami TTL... Nie wiem jak wtedy wyglądają możliwości systemu...
Z tego co ostatnio poczytałem o Pocket Wizardach to poza kopiowaniem komunikacji między body, lampą master i lampami slave, PW także nieco tę komunikację modyfikuje ulepszając to, czego w przypadku kanonierskiego Wireless E-TTL II nie ma. I tak z newsa zacytowanego przez AM wynika, że w Canonie można już zdalnie regulować moc w Manual. Warunkiem jest zmarnowanie jednej 580 EX II:
Working with a Canon 580EXII in the shoe of the MiniTT1 or FlexTT5, you can independently control the power output of up to three groups of lights (you can have as many lights in each group as you want) from full power down to the lowest setting simply through the user interface on the back of the 580EXII.
Co Pocket Wizard robi (będzie robił?) z CLS-em – tego nie wiem. A w ogóle to czy są już dostępne w sprzedaży PW z obsługą Nikona? Bo argumentujesz, jaad75, za Nikonem, bo kanonierskie lampy sieją zakłóceniami, ale pytanie jest czy do Nikona można już w ogóle podpiąć MiniTT1 lub FlexTT5?
Aha, marnowanie 580EX II nie będzie już niedługo potrzebne:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10