Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ep1 czyli aparat dla szpanerów co to ich nie stac na czerwona kropkę w m-8 ,czy raczej dla ignorantów z zasobnym portfelem?A może dla wrażliwych na szum "miszczów" fotografii ?Dla amatorów z uwagi na cene żadna to atrakcja .Idea systemów 4/3 i mikro 4/3 to jakiś oblęd .Duży worek z gadzetami w postaci obiektywów zastapiono mniejszym co w żadnej mierze nie wpłynęło na wygodę obsługi systemu Dla amatora długo jeszcze kompakt z dobrym zomem bedzie nie do pobicia
To cena lustrzanek typu 500D czy D5000. Dla kogo one niby są, jak nie dla amatora? Jest wielu ludzi, którzy potrzebują czegoś małego o dobrej jakości zdjęć i wcale nie będą rozpaczać, że kosztuje to tyle samo, co lustrzanka. Sam należę do takiej grupy, chociaż na razie drugiego aparatu sobie nie kupię. Z braku rozsądnej alternatywy władowałem już sporo pieniędzy w lustrzanki i akcesoria do nich. Ale jak pospłacam kredyty, co kolejnym zakupem będzie E-P1 lub coś z jego systemowych braci. Miałbym na to wydać 3000 zł? Z wielką ochotą...
stanmig napisał/a:
Duży worek z gadzetami w postaci obiektywów zastapiono mniejszym co w żadnej mierze nie wpłynęło na wygodę obsługi systemu
Miałeś w ręku E-P1 z jakimkolwiek obiektywem do niego zaprojektowanym? Nie miałeś, dlatego nie masz pojęcia o czym pleciesz.
stanmig napisał/a:
Dla amatora długo jeszcze kompakt z dobrym zomem bedzie nie do pobicia
Dla laika i niedzielnego pstrykacza tak. Dla amatora, będącego pasjonatem fotografii, takie kompakty już dawno przestały być obiektem zainteresowania.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009
mnich napisał/a:
wbrew pozorom na temat
wyczesana reklama i skarbnica pomysłów
Luke_S napisał/a:
Dla kogo one niby są, jak nie dla amatora?
Może ten aparat jest dla kogoś, kto ma pieniądze?
Może ten aparat jest dla kogoś, kto lubi mieć użyteczne i ładne rzeczy, a nie tylko ładne?
Może dla kogoś, kto chce na wakacje coś małego, z fajną jakością obrazu, które można wsadzić do kieszeni?
Może dla kogoś, kto lubi mieć aparat przy sobie, a nie lubi mieć plecaka przy sobie? Albo ten plecak zachować na ubrania, laptopa, jedzenie, cokolwiek..
Może dla kogoś, kto lubi mieć pod ręką aparat, a nie lubi targać z sobą 2 kg klamotów?
Może dla kogoś, kto chciałby sobie kupić jakieś Voigtlandery, a nie chce wydawać kilkunastu patyków na M8 czy staruśkiego Epsona R-D1, którego zresztą ciężko kupić?
Zresztą, Ty i tak tego nie kupisz, więc czym się przejmujesz?
stanmig albo wady kompaktów, albo wady lustrzanek nie mają dla ciebie decydującego znaczenia.
Głosisz po prostu poglądy adekwatne do twojego "etapu rozwoju fotograficznego". Nie postponuj potrzeb tych, którzy już są na innym "etapie rozwoju", i dla których tego typu aparat jak Pen jest wymarzonym aparatem.
"Dla laika i niedzielnego pstrykacza tak. Dla amatora, będącego pasjonatem fotografii, takie kompakty już dawno przestały być obiektem zainteresowania."
Ale to laicy i niedzielni(wakacyjni) pstrykacze decydują o dochodach koncernów fotograficznych a nie pasjonaci fotografii.Warto czasem oderwac oko od monitora wizjera i popatrzec czym foci ulica.Ja niedawno zaobserwowałem dominację kompaktów Fujifilm w mieście Wrocław pomimo zlych ocen otrzymanych przez te aparaty na polskich stronach internetowych.Ale na zagranicznych oceny byly już znacznie lepsze,oczywiscie w odniesieniu do aparatu o amatorskim wykorzystaniu...
"Miałeś w ręku E-P1 z jakimkolwiek obiektywem do niego zaprojektowanym? Nie miałeś, dlatego nie masz pojęcia o czym pleciesz."
Przyznaję że w ręku nie miałem ale to nie problem pojśc do sklepu i sobie pomacac
Pisalem o funkcjonalności sprzętu mikro 4/3 w porównaniu z kompaktami i amatorskimi lustrzankami .Poniżej podaję cennik osprzętu za innym portalem fotograficznym:
Olympus E-P1 srebrny, korpus - 2 999 zł
Olympus E-P1 biały, korpus - 2 999 zł
Olympus E-P1 zestaw z obiektywem Pancake 17mm srebrny/srebrny + celownik VF-1 - 3 899 zł
Olympus E-P1 zestaw z obiektywem Pancake 17 mm biały/srebrny + celownik VF-1 - 3 899 zł
Olympus E-P1 zestaw srebrny korpus / czarny obiektyw 14-42mm - 3 399 zł
Olympus E-P1 zestaw srebrny korpus / srebrny obiektyw 14-42mm - 3 399 zł
Olympus E-P1 zestaw biały korpus / srebrny obiektyw 14-42mm - 3 399 zł
Olympus E-P1 zestaw z dwoma obiektywami srebrny korpus (czarny obiektyw 14-42mm + srebrny pancake 17mm), VF-1 celownik optyczny - 4 399 zł
Olympus M.Zuiko Digital 17 mm 1:2.8 - 1 399 zł
Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 srebrny - 1 399 zł
Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 czarny - 1 399 zł
Olympus MF-2, OM-adapter do systemu Mikro Cztery Trzecie - 899 zł
Olympus MMF-1, 4/3-adapter do systemu Mikro Cztery Trzecie - 899 zł
Olympus FL-14 lampa projekt dla systemu Mikro Cztery Trzecie - 899 zł
Olympus VF-1, celownik optyczny do E-P1 z M.ZUIKO DIGITAL 17mm - 499 zł
Olympus CS-10B biały, skórzany pokrowiec do E-P1 - 319 zł
Olympus CS-10B brązowy, skórzany pokrowiec do E-P1 - 319 zł
Olympus CSS-S109LL biały, długi pasek na ramię - 269 zł
Olympus CSS-S109LL brązowy, długi pasek na ramię - 269 zł
+ oczywiscie inne obiektywy...czyli worek zostaje tylko jest mniejszy.
Jak widac amator w cenie 3000 dostaje prawie 2 kompakty "ze wszystkim" w cenie
ślicznego małego korpusu bądz dwie lustrzanki entry-level w kicie ,badż jedną lepszą z podwójnym kitem, kartą i torbą i ścierą do obiektywu
[ Dodano: Nie 12 Lip, 2009 14:28 ]
Marian napisał/a:
stanmig albo wady kompaktów, albo wady lustrzanek nie mają dla ciebie decydującego znaczenia.
Głosisz po prostu poglądy adekwatne do twojego "etapu rozwoju fotograficznego". Nie postponuj potrzeb tych, którzy już są na innym "etapie rozwoju", i dla których tego typu aparat jak Pen jest wymarzonym aparatem.
No,mój post był w zamierzeniu pewną prowokacją nakierowaną na wywolanie dyskusji nad kierunkiem rozwoju sprzętu fotograficznego .Czy gdyby założyc nawet obnizkę cen do poziomu ok.2-2,5 tys. za aparat z obiektywem moglby on zagrozic kompaktom cy lustrzankom entry-level? Dla amatora wazna jest mobilnośc aparatu i mozliwosc natychmiastowego uzycia bez konieczności wymiany obiektywow,noszenia ze sobą osprzętu i oczywiscie filmy,a to wszystko za jak najniższa cenę.Pomija zatem parametr jakości fotograficznej na rzecz funkcjonalnosci urzadzenia (Fryderyk Wielki mawial:"cóż z tego że inni mają dłuższe szpady,kiedy ja swoją szybciej wyciągam" ) Jezeli przywiązuje większa wagę do jakości obrazu i ceny ,czy nie wybierze raczej normalnej lustrzanki z dużą matrycą i wizjerem optycznym?
(dla mnie ważne: okulary i nadzwrocznośc)
A tak na marginesie, bycie amatorem (jak ja ) czyli osobą nie uprawiajacą fotografii zarobkowo nie musi determiowac mojego etapu rozwoju (posiadam k-10 i i kompakta fuji i niezły fototelefon ), Rozwijac się do poziomu Hasselblada nie zamierzam szkoda mi na to i czasu i pieniędzy
[ Dodano: Nie 12 Lip, 2009 14:43 ]
mavierk napisał/a:
mnich napisał/a:
wbrew pozorom na temat
wyczesana reklama i skarbnica pomysłów
Luke_S napisał/a:
Dla kogo one niby są, jak nie dla amatora?
Może ten aparat jest dla kogoś, kto ma pieniądze?
Może ten aparat jest dla kogoś, kto lubi mieć użyteczne i ładne rzeczy, a nie tylko ładne?
Może dla kogoś, kto chce na wakacje coś małego, z fajną jakością obrazu, które można wsadzić do kieszeni?
Może dla kogoś, kto lubi mieć aparat przy sobie, a nie lubi mieć plecaka przy sobie? Albo ten plecak zachować na ubrania, laptopa, jedzenie, cokolwiek..
Może dla kogoś, kto lubi mieć pod ręką aparat, a nie lubi targać z sobą 2 kg klamotów?
Może dla kogoś, kto chciałby sobie kupić jakieś Voigtlandery, a nie chce wydawać kilkunastu patyków na M8 czy staruśkiego Epsona R-D1, którego zresztą ciężko kupić?
Zresztą, Ty i tak tego nie kupisz, więc czym się przejmujesz?
Jakbym tak wszystko kupował co mi się podoba to ładnie bym wygladał (pewnie jak Michael Jackson)
Wysłany: Nie 12 Lip, 2009
No to się cieszę, że masz swojego kompakcika i walisz nim super foty :]
Dla amatora długo jeszcze kompakt z dobrym zomem bedzie nie do pobicia
Zwróć uwagę że to wcale nie jest docelowy klient dla nowego PEN'a.
Popatrz na kampanię reklamową Olka. To nie ma być aparat dla kogoś kto właśnie zastanawia się czy wybrać mega zoom x20 czy może x24. To nie jest też aparat dla kogoś kto wysyła na forum (niekoniecznie to ) posty typu:
chcę kupić lustrzankę, kuzynka poradziła mi Canona, ale moja fryzjerka mówi że Nikon robi lepsze - poradźcie "
Na głównej stronie wisi jeszcze news o doskonałej sprzedaży E-P1 w Japonii. Jestem prawie pewien, że większość kupujących ma już lustrzankę cyfrową ( i to raczej z wyższej półki ) i dodatkowo gdzieś głęboko w szufladzie jakieś stare analogowe body
Wysłany: Pon 13 Lip, 2009
festin napisał/a:
Na głównej stronie wisi jeszcze news o doskonałej sprzedaży E-P1 w Japonii. Jestem prawie pewien, że większość kupujących ma już lustrzankę cyfrową ( i to raczej z wyższej półki ) i dodatkowo gdzieś głęboko w szufladzie jakieś stare analogowe body
no dokładnie, P1 jest dla kogoś, kto wie co chce, a nie dla kogoś, kto zaczyna wiedzieć, średnia Polska niestety nie jest jednakowa z średnią w państwach pierwszego świata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11