Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Proszę po pomoc w doradzeniu zakupu aparatu. Nie jestem zaawansowanym fotografem choć co nieco na ten temat wiem i nie jest to dla mnie "czarną magią"
Do tej pory fotografowałem kompaktowym Kodakiem i analogową Minoltą AF7000, ale ze względu na koszty filmów i później wywoływania coraz rzadziej po nią sięgałem. Stary wysłużony Kodak pomału zaczyna odmawiać posłuszeństwa więc zacząłem rozglądać się za nowym sprzętem. Chciałem kupić na początku lustro z jakimś w miarę przyzwoitym obiektywem i nawet upatrzyłem sobie Nikona D90+18-105 VR ale ceny niestety tak poszły w górę że nie wiem kiedy mnie będzie na niego stać. Chciałbym kupić coś jeszcze przed wyjazdem na urlop i postanowiłem rozejrzeć się na rynku zaawansowanych kompaktów. Moją uwagę zwróciły 3 modele:
-Sony DSC HX1
-Canon PoweShot SX1 IS
-Fujifilm Finepix S100FS
Czytałem testy, opinie, porównania ale ciężko wskazać który jest zdecydowanie lepszy.
Może ktoś z Was stał przed podobnym wyborem i mógłby coś doradzić?
A może zamiast kupować kompaktu za ok 2K lepiej kupić jakąś lustrzankę?
Z tym że muszę zastrzec że w grę wchodzi tylko nowy sprzęt gdyż nie dysponuję gotówką w danej chwili i kupować będę na raty. Z lustrzanką boję się że w tym przedziale nic ciekawego nie znajdę.
Jeśli chodzi o mnie to przede wszystkim chciałbym strzelać zdjęcia rodzinki na wakacjach i upamiętniać na zdjęciach "juniora" który rośnie w niesamowitym tempie
Poza tym lubię strzelić czasem jakiś widoczek albo częściej makro.
Nie ukrywam że możliwość rejestracji materiału wideo w HD jest kusząca ale nie jest to priorytet.
Z góry dzięki za wszystkie porady!
Tak jak koledzy E520 + dual kit Lub rozważyć inne lusterka w tej cenie Gdybyś jednak Uparł sięna kompakt do 2000 PLN-ów to z tych wymienionych tylko i wyłącznie Fuji S100fs
Korzystał ktoś z Was z tych obiektywów? Z tego co poczytałem to zwłaszcza ten 14-42 nie jest najlepiej oceniany. Zgodnie z parametrami jasność jest chyba taka sama jak w kitowym 18-70 dodawanym do Sony A300. Miałem z tym zestawem styczność i szczerze mówiąc nie zachwycił mnie, było jakoś tak przeciętnie. Uważacie że te od Olympusa byłyby jednak lepsze?
Sorki że Was tak męczę ale po zakupie takiego zestawu przez dosyć długi czas nie kupię do niego nic nowego i lepszego. Niestety kasy nie mam za wiele i nie zapowiada się abym w najbliższym czasie miał
A ja jestem fanem Pentaxa - polowałbym na K200, a jeżeli coś tańszego i mniejszego, to - Km. Jednak z lustrem przyjemniej robi się zdjęcia...
Z zestawu, który wymieniłeś - zdecydowanie Fuji.
Ja też jestem zdania, że jeśli to ma być jednorazowy wydatek to najlepiej kupić Olka 420 z dual kitem zwłaszcza, że poprawili największe wady typu wolny AF, zakres tonalny i znacznie poprawili jakość obrazu przy ISO 800-1600. To naprawdę bardzo udana lustrzanka.
Poza tym obiektywy są naprawdę dobrej jakości. Nawet jeśli inne kitowe oferują taką samą rozdzielczość to napewno będą mniej solidnie wykonane (poza obiektywami pentaxa). Niczego lepszego pod względem rozdzielczości i jakości wykonania w tej cenie nie znajdziesz.
Ewentualnie mogą wchodzić w grę pentax Km lub nikon D60 ale u pentaxa to chyba wyjdzie drożej a u nikona jakość optyki będzie gorsza.
Co do fuji F100FS mam mieszane uczucia... Z jednej strony najmniej szumiąca matryca w kompakcie, z drugiej potężna abberracja na wszystkich ogniskowych i masa artefaktów na jpg...
Powinni wypuścić go w drugiej wersji z obiektywem o odpowiedniku ogniskowych nie większym niż 18-200 lub poprawić obiektyw z S9600 i wówczas mógłbym go polecić z czystym sumieniem.
Pozdr.
Witam specjalistów w dziedzinie, o której nie mam zielonego pojęcia, a chciałabym być specjalista
Chcę kupić aparat w cenie nieprzekraczającej 1000zł.
Będę go używać przede wszystkim do fotografowania biżuterii - potrzebne jest mi dobre makro.
Możecie mi coś polecić?
Dobre makro to nie wszystko...
Fotografowanie biżuterii to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa. Ważne będzie odpowiednie oświetlenie (raczej słabe bo łatwo przepalić kolor srebra czy złota).
To powoduje konieczność pracy ze statywem przy długich czasach naświetlania. W takich przypadkach kompakty będą produkować sporo szumu który będzie się mocno rzucać w oczy przy "gładkości" i płynnych przejściach odcieni metali szlachetnych...
Sugerowałbym raczej zakup taniej lustrzanki (może używanej) z matrycą CMOS i jak największym zakresem tonalnym (w granicach rozsądku bo Fuji kosztuje majątek).
Może tak porozglądać się za jakimś Canonem 350D i dokupić do tego przyzwoity obiektyw...
Sam nie wiem, ale kompaktem naprawdę będzie bardzo trudno....
Może ktoś mądrzejszy ode mnie Ci jeszcze podpowie....
Pozdrawiam.
Z tego co poczytałem to zwłaszcza ten 14-42 nie jest najlepiej oceniany
A to przez kogo??? Fanów alfy??? Kity Olympusa, to jedne z najlepszych kitów dodawanych do lustrzanek A i jak ktoś wyżej pisał, pentaksowskie się też poprawiły Natomiast jeśli chodzi o Canona i Nikona, to należałoby szukać ich aparatów, z obiektywami IS i VR - by mieć stabilizację a w E510/E520 masz ją w korpusie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10