Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus
Witam!
Zwracam się do was w sprawie wyboru aparatu cyfrowego kompaktowego pomiędzy:
1 Panasonic DMC-LZ28
2. Nikon P90
3. Pentax X70
4. Olympus SP 570-UZ
Który wybrać!
na czytałem się różnych recenzji i opinii i mam mały galimatiaz w głowie
Porównywałem wszystkie trzy aparaty i okazło się że najlepiej wychodzi panasonic (oczywiście pomijać zoom) jesli chodzi o wyposażenie, funkcjonalność, optykę, matrycę a jest od pozostałych starszy o co najmniej rok.
I oczywiście cena jest bardziej przystępna
Spodziewałem się bardziej lepszej wersji po Pentax x70 ale się zawidłem,
to na tyle teorii a jak wyglada to w praktyce
proszę o pomoc wyborze
Pozdrawiam
Chyba FZ28 Ale generalnie jestem za Panasonikiem Ogólnie jestem przeciwnikiem tych super mega Zoomów- chyba że zobaczę zdjęcia użytkowników i coś dobrego poczytam, może wtedy się mi zmieni- a jestem przeciwnikiem, bo widzę kłopoty Nikona P80, a on ma zaledwie 18x, a co tu mówić o 24, czy 26- tu już chyba żaden stabilizator obrazu nie pomoże, jedynie statyw i mały czas naświetlania- sam do ptaszków, ale nie tylko, często stosuję 1/1000 (wtedy mam naprawdę ostre zdjęcie, oczywiście kosztem widocznego szumu)
Tak jak kolega Erais byłbym za Panasonikiem lub ewentualnie Nikonem to zależy jak jeden lub drugi lezy w ręce co do super mega Zoomów tu kolega ma rację sa problemy i to duze sam mam Sony dsc h50 i bez statywu na max przybliżeniu trudno zrobić nie poruszone zdjęcie.
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Pon 20 Lip, 2009
Erais napisał/a:
jedynie statyw i mały czas naświetlania- sam do ptaszków, ale nie tylko, często stosuję 1/1000 (wtedy mam naprawdę ostre zdjęcie, oczywiście kosztem widocznego szumu)
Nie wiem jakim cudem czas 1/1000 generuje wiekszy szum niz np 1/100?
Na tym samym iso np. 100 szum powinien byc zblizony w obu powyższych czasach.
Erais ma racje co do Panasonica FZ28 - mozna spokojnie polecic o ile ktos chce miec megazooma.
Zoom 18x jest wystarczajacy i na maksymalnym zoomie jeszcze daje rade zrobić wiekszą czesc zdjęc ostrych, z ręki, na krótkim czasie. Wiekszy zoom mija się z celem bez statywu a i wprowadza efekty niepożądane jak większe aberacje , większe zniekształcenia obrazu itp. Panasonica przy zoomie 18x ratuje bardzo dobra redukcja drgan w obiektywie.
Nie wiem jakim cudem czas 1/1000 generuje wiekszy szum niz np 1/100?
Takim cudem, że gdybym przy danym zastanym świetle robił na 1/100, to aparat by ustawił powiedzmy ISO 64, ale na 1/1000 to on już sobie ustawi ISO powiedzmy 300- 400, a nie przestawię go z automatycznego wyboru ISO na powiedzmy ISO 100, bo wtedy bym już zdjęcia na 1/1000 nie zrobił; wyższy (czy raczej niższy) czas= większe ISO- choć owszem, nieraz było takie słońce, że on mi i na 1/2000 ustawiał ISO 100, a wtedy szumów nie było
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Pon 20 Lip, 2009
juz konczac offtopa, :> no tak podejrzewalem ze jakis tryb auto podbijal ci Iso i stad ten szum. Program P z limitem iso do 100 i po problemie albo full manual. Ostatecznie w Panasie jest priorytet migawki gdzie mozna sobie w sumie dowolny czas ustawic na dowolnym iso - przesłone dobierze juz automat. No ale w gorszych warunkach foty beda ciemne przy krótkim czasie.
Dzięki za radę ,skłaniam się do kupienia Panasonica DMC-FZ28 wiem że nie jest idealny ale w tej chwili jest poza konkurencyjny. Zoom x18 w zupełności wystarcza.
A tak w ogóle czy czekamy się kompaktu który byłby idealny tj. miałby dobra matrycę , ekran obracany, zoom normalny bez żadnej przesady, funkcjonalność , dobre czasy , przysłony , programy stabilności i gnizda hdmi, usb , stopkę do dodatkowej lampy itp i był w rozsądnej cenie (1200-1400zł).
Bo jeśli nie Panasonic FZ28 , to co można wybrać chyba nic
Pozdrawiam! Jeśli znajdziecie taki kompakt to dajcie znać.
Bo jeśli nie Panasonic FZ28 , to co można wybrać chyba nic
Ja znalazłem- Nikona P80 Ale tak jak piszesz: żaden kompakt na razie nie jest idealny, każdy ma wady i zalety. Życzę miłego fotografowania
DamageMax- Zdjęcia robię właśnie na trybie migawki i też mogę zadać dowolne ISO, a ustawiłem je na auto, bo tak mi wygodniej, tym sposobem operuję tylko czasem, a co do ISO, to przekonałem się, że Nikon ustawia je dość właściwie (ma całkiem dobry programator), po prostu wolę mieć szumy niż nieostre, czy ciemne zdjęcie. Gdybym mu na stałe ustawił ISO 100, lub zakres 64- 200, to czasami na 1/500, lub 1/1000 w ogóle bym nie zrobił zdjęcia, a takich czasów potrzebuję choćby do ptaków, już nie wspominając o drganiach przy pełnym zoomie- inaczej dzięki stabilizatorowi zdjęcie niby jest ostre, w rzeczywistości, (jak je bardzo powiększyć) jest mydłem.
miałby dobra matrycę , ekran obracany, zoom normalny bez żadnej przesady, funkcjonalność , dobre czasy , przysłony , programy
ZDZICHOOO napisał/a:
stopkę do dodatkowej lampy itp i był w rozsądnej cenie (1200-1400zł).
Co prawda cena nieco wyższa bo ponad 1500 ale jest taki kompakt Fuji S100fs - na tą chwilę bodaj najlepszy na rynku Ale rozmiarami jest większy od niejednego lusterka
qadest1 napisał
[color=blue]o prawda cena nieco wyższa bo ponad 1500 ale jest taki kompakt Fuji S100fs - na tą chwilę bodaj najlepszy na rynku Ale rozmiarami jest większy od niejednego lusterka
Cena modelu Fuji S100fs zaczyna się od 1870 zł do 2500zł (w zależności od sklepu i regionu kraju)
Ponadto ten model też ma wady:
1. Masa aparatu, jego wielkość
2. straty jakościowe przy ogniskowych powyżej 200 mm
3. szumy na czasach powyżej 5 s
(matryca daje widoczne szumy w postaci drobnych białych plamek.
Jest to widoczne na ciemnym niebie, i plamki występują na całym obrazie.
ISO 1600 widać wyraźnie szum -obraz jest jeszcze względny.
ISO 3200 szumy tak duże że nie są do przyjęcia
4. niebieski przechodzi w kolor fioletowy
To tylko niektóre minusy tego aparatu , więc szkoda kasy i ten model Fuji S100fs nie jest idealny.
TAK WIĘC WOLE PANASONIC DMC-FZ28
Ponadto jest tańszy, lżejszy a parametry ma podobne
Proszę o opinię Panasonica DMZ-FZ28 i jego ukryte wady ale odkryte przez Was w codziennej praktyce (nie testy w internecie)
Albo inny model innej firmy w cenie do 1300zł (z parametrami jak DMC-LZ28 , Fuji S100fs lecz pozbawionych wad jakie są w tych aparatach)
Wszędzie polecany. Jeśli nie zależy Ci na jakości dźwięku w filmach, to też polecam (posiadaczem nie jestem; jedynie przeczytałem XX testów).
Kolego! to nie jest bez sensu po prostu chciałem żeby zauważono że firmy produkujące aparaty nic nie robią albo bardzo mało w tym kierunku żeby poprawić szumy, mamy to na przykładzie Panasonica FZ28 wyprodukowanego w 2008r a wyprodukowanymi aparatmi w 2009r.
Różnice w parametrach są znikome. Tylko powiększają zoomy! I później wychodzą beczkowate zdjęcia, i wyścig o megapiksele, oraz spora dystorsja dla szerokiego kąta, a także intensywne odblaski dla całego zakresu ogniskowych, słaba jakość obrazu dla wysokich czułości ISO, problemy z autofokusem przy słabym oświetleniu, brak możliwości podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej, brak zdalnego sterowania, brak uchylnego wyświetlacza, brak gniazda HDMI.
Jak aparat ma parametr jeden dobry , to zaraz dla równowagi inny parametr ma wstawiony gorszy. Moim zdaniem jest brak jakichkolwiek zasad przyjętych w produkcji i udoskonaleniu kompaktów przez firmy. LICZY SIĘ TYLKO MARKETINGi jeszcze raz MARKETING
I ceny podnoszą ! Proszę porównać kompakty: FZ-28, X70, P90, S100fs SX1IS, 590UZ i co nam wyjdzie niewielkie minimalne różnice w detalach a różnica w rocznikach między nimi prawie aż 1,5roku
I TO JEST BEZ SENSU.
Jakość dotycząca Punktu 1 i 2 (poprzednim moim poście w aparatach ma znaczenie! a do tego Kolega się nie odniósł i pominął?
Ponadto uważam:
-aparat kompaktowy jest przede wszystkim do robienia zdjęć, (do bardzo dobrych zdjęć)
A jeśli mają dodatkowe gadżety do filmowania do dobrze, ale nie oczekujmy rewelacji i jakości pierwszej l klasy.
Przypominam że do filmowania służą do tego celu kamery (I tam oczekujmy świetnych parametrów).
W dalszym ciągu poszukuję kompakta o dobrych parametrach i rozsądnej cenie
(skłaniam się do FZ28 ale nie jest jeszcze przesądzone)
Pozdrawiam wszystkich!
Kolego! to nie jest bez sensu po prostu chciałem żeby zauważono że firmy produkujące aparaty nic nie robią albo bardzo mało w tym kierunku żeby poprawić szumy, mamy to na przykładzie Panasonica FZ28 wyprodukowanego w 2008r a wyprodukowanymi aparatmi w 2009r.
OK, ale chyba liczy się to, jak aparat wypada na tle konkurencji, nie? Jak można uznawać za wadę szumienie przy ISO 1600, skoro konkurencja szumi na tym ISO jeszcze bardziej?
Cytat:
Jakość dotycząca Punktu 1 i 2 (poprzednim moim poście w aparatach ma znaczenie! a do tego Kolega się nie odniósł i pominął?
Oczywiście. Odniosłem się do punktu 3, bo taki był mój zamiar.
Cytat:
Ponadto uważam:
-aparat kompaktowy jest przede wszystkim do robienia zdjęć, (do bardzo dobrych zdjęć)
A jeśli mają dodatkowe gadżety do filmowania do dobrze, ale nie oczekujmy rewelacji i jakości pierwszej l klasy.
Toteż napisałem przecież "jeśli nie zależy Ci na jakości dźwięku w filmach". Pytałeś o wadę - odpowiedziałem.
Oczywiście. Odniosłem się do punktu 3, bo taki był mój zamiar.
Cytat:
Ponadto uważam:
Toteż napisałem przecież "jeśli nie zależy Ci na jakości dźwięku w filmach". Pytałeś o wadę - odpowiedziałem.[/quote
Dzięki za radę.
(nie potrzeba się tak denerwować)
Szukam wszystkich zalet i wad w kompakcie FZ28. (zwłaszcza tych praktycznych a nie tylko teorii)
Najlepiej jak by nie szumiało w ogóle np. na ISO 800 lub 1600 we wszystkich produkowanych kompaktach to był by postęp!
Pozdrawiam
O FZ28 przeczytasz w temacie o nim (Cyfrowe kompakty- Panasonic FZ28), czyli na forum użytkowników- Osobiście ja go nazywam młodszym bratem P80, bo oba są mocno do siebie podobne. Kompakt niestety zawsze będzie miał wady- producenci musieliby przestać upychać megapiksele (6, no 8 to taki max) na tej samej od lat matrycy i skończyć z dodawaniem zoomu (ale obawiam się, że wielu ludzi nie kopiłoby wtedy aparatu). Przeciętny Kowalski kupując "małpkę" za 300 zł niestety nie patrzy, że będzie miał cholernie ciemny obiektyw (najczęściej 3,5- 5,6), tylko patrzy, że będzie miał 12 megapikseli, którymi będzie się mógł pochwalić przed znajomymi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10