Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Używałem acdsee pro 2.5 do wywoływania RAWów przez dłuższy czas z winxp, ale od przesiadki na windows7 coś się krzaczył i byłem zmuszony do przejścia na canonowe DPP...
Ściągnąłem sobie miesięczny trial lightrooma 2, ale jakoś mnie nie do siebie nie przekonał... może za mało się starałem "wgryźć" w jego interfejs i funkcje . Jako że zaczynam zabawę z fotografią IR trochę mi przeszkadza że w LR nie można zamienić kanałów niebieskiego z czerwonym...
Tym bardziej się cieszę że będzie acdsee3, jak tylko wrócę do domku to go wypróbuję.
Po pobieżnym przejrzeniu (głównie skupiłem się na funkcji przeglądarki, bo do tego używam ACDSee) program podoba mi się w kwestii obsługi (choć nadal niedoścignionym wzorem szybkości i intuicyjności jest dla mnie Faststone) i wyglądu interfejsu. Nadal jednak przekłamuje profil kolorystyczny monitora w sposób całkowicie nie do przyjęcia (bardzo brzydko tnie krzywą w cieniach). Jedyny znany mi program tego typu który poprawnie radzi sobie z profilami, to ExifPro - jest najbliższy interpretacji Adobe i widzisz płynne przejścia w cieniach. Niestety, ACDSee znowu dało ciała i ten program w związku z tym nie nadaje się do obróbki (w tej chwili oczywiście wogóle się nie nadaje, bo moduł Develop nie jest zarządzany, ale to tylko beta). Dopóki nie poprawią obsługi profili i renderowania obrazu, to niestety cały wysiłek włożony w tworzenie modułu obróbki będzie daremny.
poki co przy zdjeciach IR uzywam GIMP albo XnView - ale jako dodatki do LR maja dwie wady: oznaczaja wycieczke do TIFF (niewielki problem) i niestety wycinaja EXIF...
oki co przy zdjeciach IR uzywam GIMP albo XnView - ale jako dodatki do LR maja dwie wady: oznaczaja wycieczke do TIFF (niewielki problem) i niestety wycinaja EXIF...
A jak w LR ustawisz zapisywanie metainformacji w zewnętrznych plikach XMP (Catalog Settings → Metadata → Automatically write changes into XMP) i te pliki TIFF generujesz poprzez funkcję Edit in → GIMP (GIMP lub co-tam-chcesz ustawione w preferencjach jako External Editor) – to EXIF nie jest zachowany po powrocie do LR?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9