Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kompakt niestety zawsze będzie miał wady- producenci musieliby przestać upychać megapiksele (6, no 8 to taki max) na tej samej od lat matrycy i skończyć z dodawaniem zoomu (ale obawiam się, że wielu ludzi nie kopiłoby wtedy aparatu). Przeciętny Kowalski kupując "małpkę" za 300 zł niestety nie patrzy, że będzie miał cholernie ciemny obiektyw (najczęściej 3,5- 5,6), tylko patrzy, że będzie miał 12 megapikseli, którymi będzie się mógł pochwalić przed znajomymi
Chyba jesteś w tej chwili jeden co rozsądnie myślisz, mam te same poglądy na ten temat co zawarte w twoim postcie.
Chciałem wywołać trochę burzę i zwrócić uwagę że zoom x20 lub x26 , czy matryca posiadająca 10mpix czy 12mpix to nie są najważniejsze sprawy.
Żeby nie przysłoniły duże zoomy i mpixele innych ważnych parametrów.
Kompakt tak ale żeby można było nad nim panować a nie on nami sterował.
Tyle tych kompaktów naprodukowali przez ostatnie dwa lata i wszystkie podobne i do bani!!!!!
Dlatego moje posty były trochę agresywne, ale nikt nie chciał , (poza tobą Erais) podjąć i rozwinąć tematu, na przykład z konfigurować na papierze jakie dane techniczne i wymogi powinien zawierać obecny kompakt (tylko bez wybujałej fantazji tu chodzi o rzeczywistość) i można było wysłać taki post do firmy produkującej aparaty (zawierający kilkanaście podpisów naszych internautów)
Pozdrawiam
Chciałem wywołać trochę burzę i zwrócić uwagę że zoom x20 lub x26 , czy matryca posiadająca 10mpix czy 12mpix to nie są najważniejsze sprawy.
Ale odkryciem Ameryki to stwierdzenie nie jest Marketing działa tak jak działa i jeśli chcesz to zmienić mailem do producentów, to pozostaje mi życzyć powodzenia
Ale odkryciem Ameryki to stwierdzenie nie jest Marketing działa tak jak działa i jeśli chcesz to zmienić mailem do producentów, to pozostaje mi życzyć powodzenia
Myślałem że odpowiesz bardziej profesjonalnie, i podejmiesz temat lub zaproponujesz kompakta, udowadniając że jest naprawdę dobry. (tylko o to mi chodzi)
Jak tak będziesz myślał dalej to naprawdę się nic nie zmieni (a takich jest tysiące)
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
[/i]
Ale co Ty chcesz zmienić? Prawa rynku/marketingu? Kompakty są kierowane do mniej wymagających użytkowników, którzy stanowią liczebną większość rynku - firmy robią spore pieniądze dzięki temu "upychaniu megapikseli" czy "wydłużaniu zooma". To naturalne. Bo tacy są docelowi klienci tych aparatów.
Jeśli jesteś tak wymagającym użytkownikiem, że najlepsze na rynku kompakty Ci nie pasują (bo np. szumią na ISO 1600), to ewidentnie powinieneś się zainteresować lustrzankami.
Naprawdę dobry kompakt? FZ28, LX3, S100fs, itd. Dlaczego? Bo na tle konkurencji (innych kompaktów) wypadają bardzo dobrze.
Zaraz nas moderator przeniesie do wolnych tematów Pisać mile można, ale zgadzam się z poprzednikami: praw rynków nie przeskoczysz- póki jest krowa do wydojenia, to się ją doi, a myślenia ogółu, posłusznego reklamowej papce, idącego za modą niestety nie przeskoczysz. Tu już nie raz odbywały się podobne dyskusje, nie da się zawrócić kijem Wisły. A dodam jeszcze, że producenci doskonale wiedzą, co robią- mają przecież speców od reklamy, przeprowadzają sondaże rynku itd. Myślisz, że jak ktoś puszcza autostradę przez park narodowy, to nie wie, że wybije ileś tam gatunków hronionych? Normalnie nienormalna kolej żeczy- możesz jeszcze faktycznie kupić lustro i wtedy bankowo będziesz zadowolony A wyobraź sobie takich, co to kupują lustro, by się pochwalić, że mają lustro i zero pojęcia- ekspozycja, czas naświetlania itd, ale on ma
Witam kolegów!
Jest to ostatni post w tej materii
Po po prostu szukam dobrego kompakta.
Chciałem zwrócić uwagę na różne anomalia w kompaktach
Cytat:
Kompakty są kierowane do mniej wymagających użytkowników
I tutaj się nie zgadzam bo są ludzie automaty i ludzie myślący i wymagający (od kompaktu też)
Cytat:
Jeśli jesteś tak wymagającym użytkownikiem, że najlepsze na rynku kompakty Ci nie pasują (bo np. szumią na ISO 1600), to ewidentnie powinieneś się zainteresować lustrzankami.
Po co te nerwy! ISO to tylko przykład. Jeśli chodzi o lustrzanki to jest inny rozdział i inny temat.
Dlaczego wszyscy się zaraz obrażają i odsyłają do lustrzanek.
MNIE TEŻ ZALEŻY NA DOBRYM KOMPACIE I TAKIEGO SZUKAM. (nie małpki i nie byle jakiego kompakta lecz o dobrym wyposażeniu i danych technicznych).
I dlatego zwracam uwagę i mówię to co mi się nie podoba.
Może choć parę osób zrozumie i zacznie myśleć co jest tak ważne w aparacie.
Chodziło mi oto że jak w roczniku 2008 dołożono jakieś urządzenie czy w aparacie to w młodszych rocznikach jest już brak tego urządzenia albo jakościowo gorsze i tak na przemiennego , (albo nakrętka od obiektywu na sznureczku żeby nie zginął to w porządku! itp.) To tak jak w samochodzie są hamulce, lecz ręcznego brak. To tylko przykłady a tych anomali w kompaktach jest dużo może za dużo już.
S100fs wypada blado ma duże braki i wady i cenę zamocno podkręcili.
Zamiast polemizować lepiej przedstawcie swoje kompakty wady i zalety (najlepiej w punktach) , ale tak na poważnie i profesjonalnie tego oczekuję. Bo teorii mam dosyć.
Jeszcze się nie zdecydowałem na FZ28 a już się ukazał następny kompakt typu
FinePix S200EXR w którym brakuje szerokiego kąta. W tej klasie aparatów chciałoby się 28, a nawet 26 czy 24 milimetrów..
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
Oj dużo by tego było- jedno forum Nikona, jest już zamknięte, drugie ma już 20 stron, a jestem jednym z pierwszych szczęśliwych posiadaczy i piszę od samego początku. Więc w wielkim skrócie wady i zalety:
Z szumami u P80 różnie (o zależnościach szumów są artykuły w necie- sobie poczytasz)- ja mam i zdjęcia z szumem na ISO 200, jak i z brakiem szumów przy ISO 800, więc zaszumienie przemilczę (dla mnie szumi mało, dla Ciebie może być już za dużo). Na Nikona nie dokręcisz żadnych filtrów- gwint 38mm (przypuszczam, że po założeniu redukcji- można kupić w Stanach, nastąpiłoby winietowanie- Nikon ma wypukłą soczewkę i dość szeroki kąt). Częste nie łapanie ostrości (a raczej łapanie na to, co nie trzeba) np. robiąc ptaszka, tzn. problem nie rozróżniania kolorów- np. jasny zielony i ciemny zielony; z tym że większość aparatów cierpi na taki daltonizm i trzeba ustawiać ostrość ręcznie. Można też zapomnieć o szybkich zdjęciach w ciemnym pomieszczeniu (chyba, że fuksem)- Nikon ma tu również kłopoty z ustawianiem ostrości, choć zaletą, że w pomieszczeniach robi ładne zdjęcia (mogę Ci wysłać na PW zdjęcia z 18tki syna mojego brata). Przy tym zoomie czas 1/500, 1/1000 to zazwyczaj podstawa, choć redukcja drgań oczywiście radzi sobie świetnie, ale jak dla mnie po powiększeniu jest to mydło, nie żyletka. I na koniec dobry program do redukcji zniekształceń- prawie ich nie ma. ISO mam na auto, bo zauważyłem, że go nie podbija, wręcz zaniża- można mu zaufać. Programy tematyczne odradzam (zdjęcie fuksem wyjdzie), a już zwłaszcza tryb sportu. Zdjęcia seryjne parę razy robiłem, dla mnie było O.K, ale kolega skarżył się że na rajdzie samochodowym Nikon był za wolny- poczytasz na forum. Nie wiem co jeszcze- Fotki oceń sam: http://erais.fotosik.pl/albumy/438825.html . Ja jestem jak najbardziej z niego zadowolony- nie myślę o wymianie sprzętu, choć pojawiają się nowsze (ale jak sam zauważyłeś: nowe nie znaczy, że lepsze- P90 już bym raczej nie kupił)
ZDZICHOOO, ale o co Ci tak naprawdę chodzi??? Robisz wielke halo na forum, i chciałbym to zrozumieć o co??? Są kompakty na rynku naprawdę dobre, jak na swą wielość matrycy i ludzie robią nimi fantastyczne foty, jednak jeżeli nie zadowala Cię jakość, bo ciagle cos Ci nie pasuje w nich, to zdecydowanie najlepszym rozwiazaniem (pod względem jakości) będzie lustrzanka Ewentualnie może Przyjrzyj się jeszcze systemowi 4/3 np. Panasonica może tam znajdziesz aparat, który Cię zadowoli???
Zamiast polemizować lepiej przedstawcie swoje kompakty wady i zalety (najlepiej w punktach) , ale tak na poważnie i profesjonalnie tego oczekuję. Bo teorii mam dosyć.
I o to mu właśnie qadest chodzi Ja już "spowiedź" przerobiłem, teraz pora na innych
I o to mu właśnie qadest chodzi Ja już "spowiedź" przerobiłem, teraz pora na innych
Witam!
Wiedziałem że ty to zrozumiesz Erais bo jesteś praktykiem. Brawo.
Inni jakość nie mogą pojąć bo jest w nich za dużo teorii. (a może mają klapki na oczach) albo polegają tylko na instrukcji (przydatna jest na początku), a później trochę własnej incjatywy
Dzięki Erais.
Czekam na innych ale wątpię czy odpowiedzą??
qadest1 czy ty umiesz czytać przecież cały czas pisałem od początku tematu że poszukuję kompaktu a nie lustrzanki i 4/3 (przeczytaj wszystko od początku to zrozumiesz chyba)
qadest1 czy ty umiesz czytać przecież cały czas pisałem od początku tematu że poszukuję kompaktu a nie lustrzanki i 4/3 (przeczytaj wszystko od początku to zrozumiesz chyba)
I po co te nerwy?
Nie poszukujesz kompaktu, skoro przeszkadzają Ci szumy na ISO 1600, potrzebujesz szerokiego kąta, świetnej optyki bez aberracji, dystorsji, odblasków; małych rozmiarów, dobrego autofokusa w słabym oświetleniu, HDMI, możliwości podłączenia lampy, zdalnego sterowania, itd. (długo by wymieniać Twoje oczekiwania). Nie można mieć wszystkiego w kompakcie.
Jeśli dla Ciebie S100fs cytuję "wypada blado, ma duże braki", to ewidentnie NIE poszukujesz kompaktu.
Witam!
Są wakacje i ja na pewno się nie denerwuję
Dzięki za opis. Dlaczego by niemieć takiego kompakta jak opisałeś wcale nie musi być tak malutki. I to jest właśnie ankieta dla producenta (trochę może za ogólnie) ale dzięki, dzięki.
S100fs właśnie wymieniłem parę wad na forum w temacie "Kompakt do 1200zł"
Witam!
Zwracam się do was w sprawie wyboru aparatu cyfrowego kompaktowego pomiędzy:
1 Panasonic DMC-LZ28
2. Nikon P90
3. Pentax X70
4. Olympus SP 570-UZ
Który wybrać!
Do tej pory miałem Pasikonika dmc-fz8 i byłem z niego zadowolony (pod warunkiem że nie robiłem zdjęć na iso >200).
Jeśli fotki będziesz robił z dobrym światłem to nie będzie się do czego przyczepić. Trochę gorzej jest w pochmurne dni no ale cóż to tylko kompakt
Witam!
Zapraszam do przeczytania ciekawego tekstu pt."Megapiksele to nie wszystko"
Chodziło mi właśnie między innymi na co zwrócić uwagę.
oto adres:
http://www.progressforpol...to-nie-wszystko
Na dzień dzisiejszy wybrałem FZ28.
Dlatego że już teraz potrzebuję kompakt, przeanalizowałem wszystkie za i przeciw i zdecydowałem.
Dla nie zdecydowanych a żądnych informacji internautów załączam linki poniżej.
PS.
S200EXR będzie może jako następny, ale po przeanalizowaniu , przetestowaniu , uzyskaniu opinii od internautów i uzyskaniu testów od specjalistów. (a to trochę potrwa)
Uwagi i informacje wszystkie o S200EXR proszę przesyłać do odpowiedniego tematu założonego na forum.
[ Dodano: Pon 27 Lip, 2009 21:34 ]
Zdjęcia robione kompaktem Panasonic DMC-FZ38 zamieszczone powyżej w linku robią niesamowite wrażenie!
[ Dodano: Pon 27 Lip, 2009 22:48 ]
Narzekaliśmy na jakość filmów i na dźwięk FZ-28 tak więc w FZ38 został już poprawiony dźwięk i jakość nagrywania sekwencji filmowych i to jest na plus
[ Dodano: Wto 28 Lip, 2009 19:07 ]
Oto jakie zauważyłem różnice ogólne występujące w DMC-FZ38 w stosunku do DMC-FZ28 na podstawie informacji dotychczas się ukazanych:
- Bardziej zawansowane funkcje sterowania ręcznego
- 12,1-megapikselowy poprzedni 10 -megapikselowy
- Zamontowanie głośników stereofonicznych
(były narzekania że w FZ28 słabiutki dźwięk w tym jest już dobry)
- Inne rozplanowanie przycisków niż w FZ28
- Nowy stabilizator POWER O.I.S
- System rozpoznawania twarzy bardziej zawansowany
- Dłuższy czas baterii
- mocniejsza lampa
- Kręcenie sekwencji w HD ulepszony w stosunku do poprzednika
- Obudowa bez zmian zoom tez x18(to dobrze może skończył się już wyścig na zoomy)
Nawet DMC-FZ38 wydaje się być ciekawym eksponatem
(tylko ta cena zaporowa około 1900zł prawdopodobnie), oczywiście jak na teorię przystało a jak będzie faktycznie z tą techniką w DMC-FZ38, dowiemy się dopiero na testach przeprowadzonych przez naszych specjalistów , później najbardziej wiarygodnie od właściciela aparatu, i wtedy dopiero ukażą się faktyczne plusy i minusy.
Sprzedaż w Polsce w na początku sierpnia.
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 28 Lip, 2009 21:14 ]
Niżej przedstawiam link z foto kuriera dotyczący DMC-FZ38
http://www.foto-kurier.pl...owa.html#czytaj
Ciekawe czy będą narzekania na kręcenie filmów i dźwięk z DMC-FZ38.
Ciekawe czy będą narzekania na kręcenie filmów i dźwięk z DMC-FZ38.
Raczej nie. Podejrzewam, że wyciągnęli wnioski i przyłożyli się również do tego elementu.
Swoją drogą, jeśli zdąży ten aparat pojawić się w sklepach do połowy sierpnia, to chyba nawet się na niego skuszę, choć to trochę nieopłacalne, bo za 2 miesiące będzie pewnie tańszy o 300zł, ale jednak kusi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10