Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W ciagu najblizszych 2 tygodni chcialabym kupic jakis podstawowy lecz profesjonalny zestaw oswietleniowy.
Niestety w tym temacie nie mam najmniejszego doswiadczenia wiec zwracam sie do Was z prosba o pomoc.
Korzystac bede z tego glownie w plenerze, czesto w miejscach bez mozliwosci podlaczenia do pradu wiec musi byc przenosny z dosc "zywotnym" akumulatorkiem, ktory nie rozladuje sie po godzinie..
Jego zastosowaniem beda zdjecia grupowe - zwykle 4 - 6 osob (myslicie ze 2 parasolki wystarcza?) - robione raczej w ciagu dnia badz wczesnym wieczorem.
Nie mam pojecia jakie zarowki zwykle dolaczane sa do takich zestawow, ale interesuje mnie swiatlo dzienne(biale).
Orientujecie sie jaka jest przecietna zywotnosc takich zarowek?
Czy z wlasnego doswiadczenia moglibyscie mi doradzic czy jest sens wozenia ze soba zapasu zarowek w plener + dokupienie dodatkowego akumulatorka…?
Preferowalabym nie wydac wiecej niz 300£ (1,4 tys. zl) na nowy sprzet.
Podejrzewam, ze nie ma wiekszego sensu pakowac sie w uzywany chociazby ze wzgledu na akumulatorek?
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 23 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem co wy tam macie dostępnego w UK, ale u nas za tę kasę to chyba mission-impossible żeby za tę kasę mieć dwa światła z akumulatorem?
Zobacz na starsze newsy na Optycznych:
Lampy plenerowe Quantuum - tysiak za lampę z aku, nie wiem czy w tym jest statyw i akcesoria, a to nie jest zdaje się firma „zachodnia”.
Za tę kasę można kupić dwa używane błyskadełka typu SB-26 czy SB-28 (taniej i łatwiej niż u nas, zdaje się) oraz osobno dokupić statywy, parasolki i szpeje. Potem pozostaje przeczytać od deski do deski bardzo pouczającą lekturę: Strobist
Aha, no i czy można liczyć na światło ciągłe w plenerze? Nawet energooszczędne świetlówki swoje biorą. Jaad75 pewnie zaraz coś pomoże.
Komor dziekuje za te informacje, troche otworzyles mi oczy
Tak jak mowilam, pojecie mam zerowe wiec najwyzszy czas na odrobienie pracy domowej.. i poszperanie w internecie.
Isis, o ciągłym zapomnij w ogóle, a już zwłaszcza w plenerze. Z taką kasą, to możesz sobie skombinować albo zestawik na lampach na stopkę - bardzo mobilny, ale nie dający zbyt wiele możliwości jeśli chodzi o oświetlanie większych grup osób w ciągu dnia, albo jedną konkretniejszą lampę (np. 500Ws), którą będziesz mogła kombinować z większej odległości i dzięki temu masz dużą szansę oświetlić równomiernie większą grupę osób lub z powodzeniem pokombinować z przebijaniem zastanego. Niestety marnie widzę zmieszczenie w tej cenie baterii, jeśli miałoby to być cokolwiek lepszego niż ordynarna chińszczyzna, chociaż może jakieś mocno używane Bowensy Gemini z TravelPackiem Ci się przy odrobinie szczęścia trafią...
szperalam w internecie przez ostatnich kilka dni i widze jak bardzo sie wyglupilam z tymi 300 funtami. Zapomnijmy o tej kwocie i skupmy sie na czyms rozsadnym.. na lata.
Wyznaje zasade raz a porzadnie. Wiec chyba warto zainwestowac troche wiecej pieniedzy.
Lampy Quantuum ktore polecil Komor wydaja sie strzalem w dziesiatke. Czy ktos z was mial okazje z nich korzystac?
Staralam sie znalezc jakis ich okoliczny odpowiednik (od Polski na zachod), ale przyznam, ze ciezko mi to idzie. Nie orientuje sie w firmach zajmujacych sie oswietleniem wiec moim najwiekszym przyjacielem jest google.co.uk i przypadkowe fora internetowe.
witaj,
ja mialam okazje pracowac na mobilnych quantuumach.
znajomy skompletowal sobie przenosne studio w foto-tip.pl z Quantuum R+ Dual Power, softem 60x60cm i parasolka srebrna 91cm w rolach glownych i efekty końcowe są zadawalajace.
akumulator starsza na kilkaset strzałów, jest znośnie ciężki no i nie drogi.
nie mam pojęcia jaki możesz znaleść u siebie odpowiednik, ale może warto zrobić zakupy w Polsce i wybrać się tutaj na tygodniowe wakacje?
Dzieki Piwonia. Tak sie sklada, ze w listopadzie wybieram do Polski autkiem, wiec jesli nie znajde nic podobnego i rownie dobrego u siebie do tego czasu to chyba skocze do Krakowa na zakupy.
Mysle o zakupie 2 mobilnych lamp, ale lampy to nie wszystko czego potrzebuje..
Wracajac do zastosowania tego sprzetu (czyli zdjecia grupowe) moglibyscie doradzic mi jakies statywy ktore bylyby najodpowiedniejsze?
Opinie o tych Quantuumach narazie są różne - zdażają się popsute aku. Być może to choroby wieku dziecięcego narazie. Ja bym zainwestował w stare sabinki - moc mniejsza za to lepsza mobilność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11