Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon PowerShot SX10 IS czy Panasonic DMC-FZ28
Autor Wiadomość
Lil Bone 
Nowy

Wysłany: Pią 22 Maj, 2009   Canon PowerShot SX10 IS czy Panasonic DMC-FZ28

Mam do wydania 1500zl i biorę pod uwagę 4 aparaty:
Canon PowerShot SX10 IS
Panasonic DMC-FZ28
Nikon CoolPix P90
Olympus SP-590 Ultra Zoom

nie jestem profesjonalistą i szukam czegoś uniwersalnego, zależy mi na dobrej jakości zdjęć i filmów,
latwość obslugi też jest ważna, zaproponujcie coś, będę wdzięczny !

Reklama

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Wysłany: Pią 24 Lip, 2009   

Re.:Canon PowerShot SX10 IS czy Panasonic DMC-FZ28

Polecam zdecydowanie Panasonic DMC-LZ28 z tej grupy jest najlepszy.

Na forum w temacie pt. "Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus"
dzisiaj (tj 24 lipca 2009r) zamieściłem link do o FZ28
A jak przeczytasz cały ww ten temat i ostatnie tematy pokrewne to na pewno będziesz wiedział co zrobić.

Powodzenia i miłej lektury.
Ostatnio zmieniony przez ZDZICHOOO Pią 24 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Tranquilizer 
Bywalec

Wysłany: Pią 24 Lip, 2009   

Dokladnie.

Bierz Pasikonika.

Mam do tej pory jego starszego brata DMC-FZ8 i byłem zadowolony z fotek (o ile dobre światło było).

No a dodatkowo to pomacaj te aparaty i zobacz jak Ci leżą w dłoni.

Dodatkowo DMC ma dość łatwą obsługę i nie trzeba po menu dużo grzebać, a to dość ważne.

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Pią 24 Lip, 2009   Re: Canon PowerShot SX10 IS czy Panasonic DMC-FZ28

Lil Bone napisał/a:
zależy mi na dobrej jakości zdjęć i filmów,

Z tej grupy FZ28 byłby najlepszy, ale jeśli zależy Ci na jakości dźwięku w filmach, które będziesz kręcił, to zastanów się dwa razy, bo FZ28 dźwięk nagrywa naprawdę słabo (można posłuchać i poczytać o tym w necie).

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Siema!
Martin___napisał:
Cytat:
jeśli zależy Ci na jakości dźwięku w filmach, które będziesz kręcił, to zastanów się dwa razy, bo FZ28 dźwięk nagrywa naprawdę słabo (można posłuchać i poczytać o tym w necie).

Ostatnio internauci pisali (większości), chyba kolega też że nie można mieć wszystkiego. (Nie można żądąć wszystkiego naraz w jednym urządzeniu).
Myśląc tym trybem to albo dobre zdjęcia , albo dobre filmy i głos.

Proponuję do kręcenia filmów kamerę firmy: Sony Hitachi, Panasonic itp

Do robienia zdjęć proponuję kompakt firmy panasonic DMC-LZ28

Cześć

Martin___ 
Rozmowny

ZDZICHOOO napisał/a:

(Nie można żądąć wszystkiego naraz w jednym urządzeniu).

Dlatego właśnie liczy się to, co dla danego użytkownika jest ważne, tak? Dla mnie ważny był dźwięk w FZ28, bo aparat kompaktowy służy mi m.in. do kręcenia filmów, dlatego z FZ28 zrezygnowałem, na rzecz innego, niewiele słabszego w kwestii robienia zdjęć. Po prostu kompromis.

Cytat:
Proponuję do kręcenia filmów kamerę firmy: Sony Hitachi, Panasonic itp

A co gdy nie chcę dodatkowego sprzętu? A co gdy mnie nie stać na dodatkowy sprzęt? A co gdy chcę robić zdjęcia i kręcić filmy JEDNYM sprzętem? Nie mogę tego chcieć? Mogę.
Kwestia ustalenia priorytetów.

Cytat:

Nie ma takiego aparatu. :mrgreen:

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Witam ponownie!

Chyba kolega Martin się zagalopował za daleko i pomylił kręcenie filmów z zrobieniem fotków zdjęciowych.
To nie ten portal kolego!!!

mój cytat tj. ZDZICHOOO napisał:
Cytat:
Do robienia zdjęć proponuję kompakt firmy panasonic DMC-FZ28
Nie bierz mnie n literówki to nie ten dział.
Martin odpowiedział:
Cytat:
Nie ma takiego aparatu

To jest kłamstwo proszę zajrzeć na stronę Panasonica i ten model aparatu występuje dokładnie pod nazwą " DMC-FZ28E".
Oto link:
http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=4074

Wybacz, jeśli w kompaktach poszukujesz możliwości kręcenia filmów i to dobrych i bardzo dobrych sekwencji z podkładem głosowym stereo to pomyliłeś priorytety.

FZ28 służy do robienia dobrych fotek. A gadżetem jest w tym aparacie , a także w innych aparatach jest kręcenie filmu z głosem w nie których lepszym , a w niektórych gorszym. (Sam mówiłeś że nie można mięć wszystkiego)

Jeśli kompakt to o powtarzam jeszcze raz :"PRIORYTET TO ROBIENIE ZDJĘĆ" w drugiej kolejności inne gadżety np kręcenie sekwencji filmowej z podkładem głosowym "stereo".

Jeśli się mylę proszę spytaj innych internautów
Jeśli twoim ulubionym zajęciem jest robienie sekwencji filmowych z podkładem głosowym powinneś zmienić portal. I nie doradzać pstrykaczom fotek
Pozdrowienia

[ Dodano: Piątek 24 Lip, 2009 22:23 ]
PS.
ciekawe jakim kolega Martin posługuje się kompaktem (super do zdjęć i kręcenia filmów i dobrym podkładem głosowym.
Może zdradzi tajemnicę i przedstawi dane techniczne tego aparatu dla innych amatorów

DamageMax
[Usunięty]

ZDZICHOOO napisał/a:

Cytat:

Nie ma aparatu LZ28 - jest FZ28.

I o to chodziło przedmówcy wiec nie zarzucaj mu kłamstwa.

ZDZICHOOO - polecanie w taki zdecydowany sposób aparatu ktory znasz tylko z opisu technicznego i/lub obmacania w sklepiej jest chyba lekka przesada i naduzyciem pewnego zaufania osoby zadajacej pytanie . Czasami jak czytam twoje posty mam wrazenie ze jestem w rozmowie "T"rolowanej.
Pozdrawiam.

Martin___ 
Rozmowny

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   Re: Canon PowerShot SX10 IS czy Panasonic DMC-FZ28

ZDZICHOOO napisał/a:
Witam ponownie!
To jest kłamstwo proszę zajrzeć na stronę Panasonica i ten model aparatu występuje dokładnie pod nazwą " DMC-FZ28E".
Oto link:
http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=4074

Ach tak, i to jest DMC-LZ28? :mrgreen:

Cytat:
Wybacz, jeśli w kompaktach poszukujesz możliwości kręcenia filmów i to dobrych i bardzo dobrych sekwencji z podkładem głosowym stereo to pomyliłeś priorytety.

Pozwolisz mi poszukiwać w aparacie tego, na co mam ochotę?

Cytat:
Jeśli kompakt to o powtarzam jeszcze raz :"PRIORYTET TO ROBIENIE ZDJĘĆ"

I to nie znaczy, że przy okazji kompakt nie może kręcić dobrych filmów. To w końcu kompakt. Sprzęt zazwyczaj uniwersalny. Widać tego nie rozumiesz.
Zwróć uwagę czego szuka twórca tego wątku - "zależy mi na dobrej jakości zdjęć i filmów".

Cytat:
Jeśli twoim ulubionym zajęciem jest robienie sekwencji filmowych z podkładem głosowym powinneś zmienić portal. I nie doradzać pstrykaczom fotek

Jeśli nie jesteś w stanie zrozumieć, że różni ludzie różne mają potrzeby i doradzasz wszystkim wg własnych priorytetów, to powinieneś się zastanowić nad tym dwa razy.
Przypominam, że osobie zakładającej ten wątek, zależy również na kręceniu dobrej jakości filmów.
Uszanuj to.

Cytat:
(super do zdjęć i kręcenia filmów i dobrym podkładem głosowym.
Może zdradzi tajemnicę i przedstawi dane techniczne tego aparatu dla innych amatorów

A kto powiedział, że mam aparat "super do zdjęć"? Magiczne słówko - kompromis. To nie ja chciałem pisać maile do producentów, tak głośno narzekając na wszystkie istniejące kompakty, tylko Ty. Ja na kompakty nie narzekam.
Kompakty to z założenia nie są aparaty do "super zdjęć". Lustrzanki są dużo lepszym sprzętem do "super zdjęć" - pisali ci o tym już inni.
Kompakty są zazwyczaj uniwersalne i kompakty kręcą filmy od dawien dawna - i to jest bardzo często wykorzystywana w nich funkcja.
Pisałem Ci też, że nie wszystkich stać na dodatkową kamerę i nie każdy chce ją osobno dźwigać.

Najzabawniejsze jest to, że sam nie wiesz co kupić, sam pytasz w kilku wątkach o opinie, testy, a innym z całą zaciekłością i dużą czcionką polecasz akurat FZ28.
Do tego w innym wątku pisałeś, że za dużo forumowicze teoretyzują, podczas gdy sam w innych wątkach na forum dyskutujesz podając wady i zalety aparatów przeklejone prosto z testów i recenzji znalezionych w necie (wystarczy chwilę pogooglać, by się przekonać skąd bierzesz "argumenty").
Taki prosty cytacik Twoich słów:

"Jeszcze się nie zdecydowałem na FZ28 a już się ukazał następny kompakt typu
FinePix S200EXR w którym brakuje szerokiego kąta. W tej klasie aparatów chciałoby się 28, a nawet 26 czy 24 milimetrów"

Ostatnie zdanie żywcem przeklejone z http://fotopolis.pl/index.php?n=9245 :mrgreen: No, ale niektórzy widać bez "kopiuj/wklej" nie mogą sobie dać rady ;) Mogłeś chociaż ująć to swoimi słowami lub dać cudzysłów.

I tym samym kończę z Tobą dyskusję, a sprowokować się nie dam.

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Cześć!

Świetnie, może mnie trochę poniosło. A to dlatego że oczekiwałem od Was przedstawienia konkretnego modelu którym się posługujecie, opisu wrażeń z użytkowania. (A nie tylko stwierdzenia ten dobry ten nie dobry, ten nagrywa z głosem dobrym ten nie). Wg mnie to za mało.
Jeśli pisałem o pewnych sugestiach technicznych niektórych aparatów to chciałem się dowiedzieć coś więcej ale od strony praktycznej użytkownika. Trochę sprowokować, ale wyłącznie od strony technicznej wymienianych aparatów.
Bo czytając posty jest strasznie mdło i nic nowego pod względem technicznym nie wnoszą do zgłębienia wiedzy i zwłaszcza Nowi nic nie mogą się dowiedzieć.
Lecz doszukiwaliście się ciągle tylko spisku.

Zawsze będę uważał że robienie fotek to priorytet, filmy to sprawa drugorzędna. Jeśli inni myślą inaczej (odwrotnie) to ich sprawa.
Jak byście czytali uważnie na forum to byście wiedzieli że zdecydowałem wczoraj się na FZ28 , a dzisiaj jestem jego już posiadaczem. (Jak dokładnie go poznam to przedstawię go na forum lecz musi to trochę potrwać).
Ważniejsze są opisy techniczne i doświadczenia z aparatami niż szukanie literówek w tekstach.
W dalszym ciągu nie opisaliście swoich kompaktów i swoich wrażeń z użytkowania.
Jeśli tak świetnie znacie taki kompakt który dobrze robi fotki i nagrywa z dobrym dźwiękiem to dlaczego nie zaprezentujecie tego na forum.
Podzielcie się wiadomościami ze wszystkimi wnieście coś nowego oczywiście pod względem technicznym.

Bierzcie przykład z kolegi Eraisa (on tylko umie przedstawić i zaprezentować cechy swojego aparatu i nie boi się przedstawić wad - i to jest recenzja
patrz temat na forum pt. "Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus")

A co myślą pozostali internauci!
W tym miejscu i w temacie jest to mój ostatni wpis.
Pozdrowienia

Martin___ 
Rozmowny

ZDZICHOOO napisał/a:

Zawsze będę uważał że robienie fotek to priorytet, filmy to sprawa drugorzędna.

Aparat zawsze służy przede wszystkim do robienia zdjęć. Nikt z tym nie dyskutuje.
Ale jeśli ktoś chce często używać funkcji filmowania (twórcy tego wątku chyba na tym też zależy), to warto, by wiedział, że np. dany aparat filmuje słabo. Wtedy można pójść na kompromis - wziąć aparat o odrobinę słabszej jakości zdjęć/funkcjonalności, by mieć to, na czym danej osobie zależy.

DamageMax
[Usunięty]

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

Cytat:
A to dlatego że oczekiwałem od Was przedstawienia konkretnego modelu którym się posługujecie, opisu wrażeń z użytkowania.

Ojejku, a myslalem ze recenzja danego modelu aparatu w x ilus tam portalach z wyszczególnieniem zalet i wad wystarczy kazdemu. No przykro mi mi ze czujesz sie niezaspokojony.

Cytat:

Jeśli pisałem o pewnych sugestiach technicznych niektórych aparatów to chciałem się dowiedzieć coś więcej ale od strony praktycznej użytkownika. Trochę sprowokować, ale wyłącznie od strony technicznej wymienianych aparatów.
Prowokacja czy trolowanie oto jest pytanie.

Cytat:
Bo czytając posty jest strasznie mdło i nic nowego pod względem technicznym nie wnoszą do zgłębienia wiedzy i zwłaszcza Nowi nic nie mogą się dowiedzieć.

W dobie Google i wielu innych wyszukiwarek brzmi to nieco dziwnie. Opcja szukaj i juz masz temat o FZ28 i wiele innych tematów w ktorych ciagle ktos pyta o FZ28 (notabene brak recenzji tego modelu na optyczne.pl jest niezrozumiały - np recenzje wmiare przecietnego Nikona P80 czy nadal przecietnego P90 juz były)

Konczac offtopa (nie mogle sie powstrzymac...) Gratuluje wyboru FZ28, nie powinienies byc rozczarowany na poczatku. Na dalszym etapie posiadania tego aparatu czlowiek marzy o wysokim iso 1600-3200 i wiecej ,z malym!!! szumem.[/quote]

Odpowiedz do tematu