Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Arek
Wto 28 Lip, 2009
Księżycowe teorie spiskowe wciąż żywe
Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Pią 24 Lip, 2009   

alsimair, doczytaj proszę bo nawet nie bardzo wiesz o czym piszesz, co palindrom słusznie spostrzegł.

Promieniowanie tła jest pozostałością po wczesnym stadium ewolucji wszechświata. Przestrzeń wyglądała kiedyś inaczej niż teraz, nie była przejrzysta i przypominała zupę wodorowej plazmy (wodoru było początkowo najwięcej, cięższe pierwiastki tworzyły się wewnątrz gwiazd w wyniku reakcji termojądrowych, nasze Słońce też "spala" wodór produkując hel. To reakcja syntezy.). Stąd promieniowania tła nie możemy skojarzyć z gwiazdami, ani żadnymi znanymi nam obiektami. Daje nam ono natomiast pojęcie o rozkładzie promieniowania w młodym wszechświecie.
Reliktowe promieniowanie tła jest podobne, ale nie jednorodne we wszystkich kierunkach i jego rozkład wykazuje oczywiste prawdopodobieństwo do położenia kontynentów.
Tylko głupiec pomyślałby, że to promieniowanie pochodzi z Ziemi albo że jest mapą kontynentów samą w sobie. Jest inaczej, to promieniowanie pokazuje, że cały wszechświat jest odbiciem powierzchni Ziemi, która stanowi jego płaską podstawę. Nasze uniwersum ma kształt walca, może stożka z półkulą u podstawy. Dokładnie nie wiadomo. Niemal pewne jest za to, że formą wyjściową dla wielkiego wybuchu była nieskończenie cienka płaszczyzna o proporcjach i budowie niemal identycznej do znanego nam rozkładu kontynentów (ich dryf nieznacznie zniekształcił ten obraz, choć jest powszechnie uważany za zjawisko dużo mocniejsze).

Reklama

Arek 
Redaktor

Monastor, wiem, że dobrze się bawisz, ale daj już spokój, bo niektórzy mniej kumaci mogą Ci jeszcze uwierzyć :)

Monastor 
Optyczny

Arek, miałem na celu pokazanie jak absurdalne mogą być teorie spiskowe. Zresztą moje gadanie przez kilka ostatnich postów tak samo trzyma się kupy jak teoria o lądowaniu na Księżycu, a raczej jego braku :)

Arek napisał/a:
niektórzy mniej kumaci mogą Ci jeszcze uwierzyć :)

To się już kiedyś zdarzyło kiedy udowadniałem istnienie minotaura i jego ewolucyjną walkę z człowiekiem, ale to się chyba nie liczy bo tematyka forum dotykała głównie gier komputerowych. Trudno tam o przewagę kumatych :smile:

alsimair 
Rozmowny

Cóż, dla mnie to podobieństwo jest równie oczywiste jak satanistyczne przesłanie, które rzekomo słychać puszczając od tyłu Stairway to Heaven... Pewnie przymróżając oczy i przy silnej dozie autosugestii można się go dopatrzyć, ale mi na przykład nie pasuje ciemna plama po prawej (czy, jeśli wolisz, na wschodzie). Atlantyda?

Jestem po klasie mat-fiz w ogólniaku, zdarzyło mi się obejrzeć sporo filmów popularno-naukowych dotyczących fizyki ogólnie, a kilka omawiających problem Wielkiego Wybuchu w szczególności, zarówno na lekcjach jak i w czasie wolnym, jednak do tej pory nie słyszałem o teorii "walcowatości" Wszechświata, którego "podstawę" stanowi "płaska Ziemia". Zaciekawiłeś mnie jednak. Podaj, proszę jakieś linki do stron, gdzie można o tym więcej poczytać.

Trzeba sobie jednak uświadomić, że jeżeli chodzi o naszą wiedzę dotyczącą Wszechświata jesteśmy nadal Cienkie Bolki. Ponoć Wszechświat nie ma trzech tylko szesnaście wymiarów, których póki co nijak nie doświadczymy. Natknąłem się też w pismach naukowych na opinie, iż Wielkiego Wybuchu nie było w ogóle. Nadal błądzimy niczym dzieci we mgle w tej materii. Dobrze świadczy o tym chociażby "odkycie" ciemnej materii. Teorii odnośnie pochodzenia, charakteru oraz tego, dokąd Wszechświat zmierza jest mnóstwo i zapewne miną jeszcze dziesiątki lat nim będziemy mogli potwierdzić znaczący procent tych przypuszczeń ponad wszelką wątpliwość. Dlatego też wydaje mi się bezcelowym trzymanie się jednej z tych teorii, ale na pewno warto się o nich douczyć. Czekam na jakieś odnośniki do źródeł wiedzy :)

Monastor 
Optyczny

alsimair napisał/a:
Jestem po klasie mat-fiz w ogólniaku

Wow

alsimair napisał/a:
zdarzyło mi się obejrzeć sporo filmów popularno-naukowych dotyczących fizyki

No to ekspert z Ciebie :)

alsimair napisał/a:
, jednak do tej pory nie słyszałem o teorii "walcowatości" Wszechświata, którego "podstawę" stanowi "płaska Ziemia"

Bo to strzeżona tajemnica, za której poznanie można kopnąć w kalendarz ;)

alsimair napisał/a:
Podaj, proszę jakieś linki do stron, gdzie można o tym więcej poczytać.

Zaprosiłbym Cię na stronę Flat Earth Association ( www.flate.org ), ale została jakiś czas temu zdjęta z serwerów, a jej twórcy aresztowani.

Przyznam Ci w sekrecie, że Arek zagroził mi banem, dlatego oficjalnie zamknęliśmy dyskusję tuż przed Twoim postem. Zapraszam na PW ;)

Arek 
Redaktor

Monastor, niestety ludzka ignorancja nie zna granic.

Komor, prawie 400 kg skał księżycowych jest bardzo poważnym dowodem. Bo jeśli do lądowań nie doszło, to musisz założyć, że NASA w tajemnicy przed całym światem przez
całe lata 60-te XX wieku zbierała meteoryty księżycowe. Uzbierała ich 400 kg, podczas
gdy cała reszta świata, przez pół wieku, tylko 30 kg. Dlatego też pisałem, że łatwiej było
polecieć i wylądować niż robić całą mistyfikację.

I nie chodzi tutaj nawet o to, że mamy skały przywiezione przez Rosjan, które mogą posłużyć do weryfikacji próbki przywiezionej z Księżyca. Nawet jeśliby ich nie było, to mamy metody aby stwierdzić skąd pochodzi dana skała. Wiemy na przykład, że sporo meteorytów pochodzi z planetoidy Westy pomimo tego, że nie było tam nie tylko człowieka, ale nawet kawałka sondy.

alsimair 
Rozmowny

Monastor napisał/a:
alsimair napisał/a:
Jestem po klasie mat-fiz w ogólniaku

Wow
Co nie? ;)

palindrom napisał/a:
Jakiś (niedługi) czas temu doszło do wywiadu z ludźmi odpowiedzialnymi za realizację misji Apollo 11. De facto przyznali że misja zakończyła się sukcesem ALE zdjęcia w tak trudnych warunkach (ogromny kontrast, temperatury etc) nie wyszły. Zostały więc sfabrykowane jeszcze przed rozpoczęciem misji.
[Potrzebne źródło] :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Arek napisał/a:
Wiemy na przykład, że sporo meteorytów pochodzi z planetoidy Westy pomimo tego, że nie było tam nie tylko człowieka, ale nawet kawałka sondy.
a może jednak spektroskopia kłamie :P

A co do walcowatości wszechświata i krążkowatości ciał niebieskich - ostatnio, po przeczytaniu kilkunastu opracowań (z racji studiów chemicznych) dowiedziałem się, że nie tylko ziemia, księżyc czy słońce są krążkami - jest tak samo z elektronami, protonami czy neutronami :o :o

komor 
Moderator

Tak w ogóle to wy wszyscy nie istniejecie. Jesteście tylko kolejnymi wątkami wielowątkowego procesu Sztucznej Inteligencji Generującej Wypowiedzi Wyglądające Na Prawdziwe, którą ktoś mi zainstalował na moim komputerze. Najlepszym dowodem na to jest fakt, że jak zamknę komputer to nie widzę waszych dalszych wypowiedzi. Kompletna cisza. Dopiero jak go znowu otworzę i wejdę na forum to generowane są następne wypowiedzi z datami wstecznymi od momentu mojej poprzedniej wizyty – taki sprytny zabieg, żeby mi się wydawało, że rozmowa toczyła się pod moją nieobecność.
Za tym wszystkim stoją potężne algorytmy i miliony, tfu! miliardy operacji na sekundę wykonywanych przez procesor w moim komputerze. Wiem coś o tym, bo w podstawówce programowałem trochę w BASIC-u.

Monastor 
Optyczny

komor, na Twoim miejscu bym uważał bo jeszcze mavierk ucieknie z Twojego komputera i lada dzień Cię dopadnie :smile:
Słyszałem, że jest zdolny do manifestowania swojego istnienia w Twojej rzeczywistości.

komor 
Moderator

Monastor, nie psuj! :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

No troszkę jestem w stanie nawet się zmaterializować, chociaż wymaga to dużego nakładu pracy :]

offca11 
Bywalec
małomówny

Monastor dobry jestes :mrgreen: Mimo, iż prawie jestem mgr inż. geologii to jeszcze troche a bylbym Ci w stanie uwierzyć :razz: :mrgreen:

Groni 
Rozmowny

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

"...prawie 400 kg skał księżycowych jest bardzo poważnym dowodem..."

A niby skąd wiadomo że to akurat z Księżyca ?
Proszę : "skały księżycowe" , poczytać, a następnie sprawdzić słowo "anortozyt".
I nagle się okazuje że nie wszystko jest takie 100% pewne i jednoznaczne.
Co więcej dzisiaj w dobie sond automatycznych można podmienić trefne na prawdziwe, na spokojnie i bez szumu o ile oczywiście to potrzebne skoro na Ziemi jest to samo :cool:

A wogóle to co za spisek ? Przeciwko komu/czemu? Czy stawianie makiet pozoracyjnych i dezinformacja też jest spiskiem? :grin:
Czy publiczne zaprzeczenie istnienia obszaru 51 a następnie potwierdzenia jego istnienia też należy uznać za spisek ? Utajnione dane w każdym państwie też ?
To nie teorie sa wiecznie żywe a Cykliści i Masoni :mrgreen:

AQQ 
Maniak

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

a Ziemia jest płaska

:mrgreen:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi