Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 26 Lip, 2009
Dobrej jakosci spacer zoom pod Canon body
Autor Wiadomość
New Member 
Nowy

Wysłany: Nie 26 Lip, 2009   Dobrej jakosci spacer zoom pod Canon body

Chodzi mi o dobra materiary z jakich bedzie zrobiony oraz by byl dobry pod ostre swiatlo stabilizacja jak najbardziej . P.S jestem zagubiony w tym wszystkim czytam wasz portal od kilku tygodni i szczerze powiedziawszy nie jestem w stanie nic wybrac . Albo za duzo plastiku albo slaby pod ostre swiatlo itd :mad:
Pozdrawiam Artur z Radomia

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Nie 26 Lip, 2009   

a jaki masz budżet ??? bo ja mogę polecić Canon 16-35 L II :twisted: na pewno będziesz zadowolony

nie doczytałem że to ma być spacer zoom :razz:

New Member 
Nowy

lupo57 napisał/a:
a jaki masz budżet ??? bo ja mogę polecić Canon 16-35 L II :twisted: na pewno będziesz zadowolony

nie doczytałem że to ma być spacer zoom :razz:

Doladnie spacer zoom do 3K :roll:

krzys13k 
Rozmowny

Witam, a może coś z Sigmy? Chyba mają nieco lepsze wykonanie niż najtańsze, całkowicie plastikowe Canony.

Na przykład jeśli nie zależy Ci na tym aby szkło było bardzo jasne to może ten obiektyw?
Jeśli jednak potrzebujesz lepszego światła, to ta Sigma też jest całkiem niezła. Nie ma silnika HSM, a więc trochę gorszy AF, za to nadaje się do macro.

Oczywiście to są obiektywy do 1,5 tyś zł, więc nie ma co oczekiwać, że będą dobre pod każdym względem.

New Member 
Nowy

krzys13k napisał/a:
Witam, a może coś z Sigmy? Chyba mają nieco lepsze wykonanie niż najtańsze, całkowicie plastikowe Canony.

Na przykład jeśli nie zależy Ci na tym aby szkło było bardzo jasne to może ten obiektyw?
Jeśli jednak potrzebujesz lepszego światła, to ta Sigma też jest całkiem niezła. Nie ma silnika HSM, a więc trochę gorszy AF, za to nadaje się do macro.

Oczywiście to są obiektywy do 1,5 tyś zł, więc nie ma co oczekiwać, że będą dobre pod każdym względem.

myslalem o czyms o takim jak EOS 40D+17-85 . Nikon ma swietne aparaty aczkolwieik mimo bardzo udanej optyki no wlasnie nie do konca grono ich optyki tragicznie sprawdza sie pod ostre swiatlo :evil: z tad raczej pozostaje Canon :neutral:

komor 
Moderator

Sigma 17-70 pod ostre światło czasem daje radę, ale generalnie to bez rewelacji. Nie wiem czy jest jakiś zoom standardowy, który sobie w takich warunkach dobrze radzi? Z posiadanych przeze mnie szkieł Sigma 30/1,4 najlepiej sobie radzi pod światło, ale ma mały zoom :wink:

krzys13k 
Rozmowny

New Member napisał/a:
krzys13k napisał/a:
...

myslalem o czyms o takim jak EOS 40D+17-85 . Nikon ma swietne aparaty aczkolwieik mimo bardzo udanej optyki no wlasnie nie do konca grono ich optyki tragicznie sprawdza sie pod ostre swiatlo :evil: z tad raczej pozostaje Canon :neutral:

Ten canon rzeczywiście wypada dobrze pod światło, ale Sigmy o których pisałem też sobie nieźle radzą. Za to bardzo słabo wypada w nim jakość obrazu dla 17mm. Ogólnie większość uniwersalnych zoomów słabo sobie radzi na krótkim końcu, ale Canon 17-85 jednak odstaje trochę w dół od reszty.
No ale jeśli przebolejesz ten szeroki kąt to poza tym chyba jest to niezłe szkło.

Kocur 
Maniak

Ja bym polecił jednak Sigmę 17-70, lub ewentualnie Tamrona 17-50/2,8, ale ten chociaż dobry optycznie jest w porównaniu z Sigmą kiepsko wykonany. Za resztę jakąś jasną stałkę. Dokładając 300-400zł można mieć do niej 30/1,4, albo nie dokładając Canona 50/1,4.

Jeśli miało być to jedno konkretne szkło, to chyba najlepszym co można dostać za ok. 3000zł jest 17-40/4L. Tyle że jest słusznych rozmiarów i wagi, ale z optyki na pewno będziesz zadowolony. Ewentualnie używany 17-55/2,8, ale w tej cenie może być ciężko dostać nawet używkę, chociaż to szkiełko ma swoje niewątpliwe zalety. ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Panowie, zapominacie, że New Member chce mieć stabilizację!
Skoro tak, to mamy w zależności od pieniędzy, które może da się nagiąć:
1. Od 999 zł. - EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM - http://www.ceneo.pl/4772
(jak chcesz robić dużo pod światło na max szerokim kącie to nie polecam, bo może wyjść duża aberacja chromatyczna; w każdym innym wypadku polecam)
2. Od 3978 zł. - EF-S 17-55 f/2,8 IS USM - http://www.ceneo.pl/264380
3. Od 4079 zł. - EF 24-105 f/4 L IS USM - http://www.ceneo.pl/304419

Radzę Ci kupić EF-S 17-85 IS USM, dużo nie kosztuje, a zawsze możesz później zamienić na coś innego. Z przewidzianych pieniędzy zostanie Ci jeszcze na stałkę EF 50 f/1,4 (od 1499 zł. http://www.ceneo.pl/1073474 ), która jest więcej niż dobra. :wink:
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Pon 27 Lip, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

oracle 
Maniak

Wysłany: Pon 27 Lip, 2009   

Tamron 17-50 bardzo dobrze radzi sobie pod ostre światło. Wcale nie jest kiepsko wykonany. Jest z plastiku ale bez przesady.

http://www.optyczne.pl/30...)_Odblaski.html

Matt 
Uczestnik

O 17-85 sam niedawno pytalem tutaj na forum, z tym tylko zastrzezeniem ze nie zalezalo mi na szerokich katach jakie daje ogniskowa 17 mm. Niemniej jednak robiac zdjecia w RAWach, mysle ze to szkielko jako spacer-zoom sie nada spokojnie [ zreszta sam w tym celu go uzywam ]. Zrobilem kilka zdjec w RAWach na 17mm, tak zeby wyszla abberacja chromatyczna, dystorsja i winietowanie - czyli chyba najwieksze wady tego obiektywu, po czym przepuscilem go przez opcje korekcji tych wad w DPP - szalu moze nie bylo, ale poziom tych wad zmniejszyl sie do mniej razacego oczy amatora poziomu :)

Paweł_G 
Maniak

Ja nie wiem skąz znowu te opinie o tym że Tamron jest licho wykonany? Wbijacie swoimi egzemplarzami gwaździe czy co? Bo ja miałem go prawie 3 lata i nie cackałem się z nim i nic się nie stało a stan obiektywu szybko docenił nowy nabywca.

Tranquilizer 
Bywalec

Można też kupić coś takiego Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM.

Jak nie jest potrzebny szeroki kąt to to szkiełko jest naprawdę przyzwoite (ale troszke plastikowe) :razz:

New Member 
Nowy

Dzieki Bogdan postawiles sprawe bardzo rzeczowo . EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM bedzie zakupiony z EOS 50 D w markecie . Pozniej pewnie dokupie EF-S 17-55 f/2,8 IS USM i Tamrona SP AF 70-200 mm f/2.8 . Jak uszczelnic EF-17-85 f/4-55,6 ? Gdzie kupic cos co pozwoli mi sprawdzic czy Lens zgrywa sie z Body 50D i nie ma ff lub bf ? . Pamietajcie ze wasza pomoc jest bezcenna , gdyz nie ma sensu " wywazac otwarych dzwi "

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

New Member napisał/a:
Dzieki Bogdan postawiles sprawe bardzo rzeczowo . EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM bedzie zakupiony z EOS 50 D w markecie .
Dokładnie tak kiedyś zrobiłem i nie żałuję. Obiektywu 17-85 już co prawda nie mam, ale pozostała mi po nim niezła kolekcja zdjęć (kilka jest też w mojej tutejszej galerii). Spełnił on w okreslonym czasie swoje zadanie.

New Member napisał/a:
Pozniej pewnie dokupie EF-S 17-55 f/2,8 IS USM
I to jest Twój drugi, dobry plan. :wink:

New Member napisał/a:
Jak uszczelnic EF-17-85 f/4-55,6 ?
Nie zauważyłem aby był nieszczelny.

New Member napisał/a:
Gdzie kupic cos co pozwoli mi sprawdzic czy Lens zgrywa sie z Body 50D i nie ma ff lub bf
Mała szansa aby tak było, ale jak będziesz miał jakieś podejrzenia to na tym forum jest odpowiedni wątek (trzeba tylko zapytać wyszukiwarki albo pana google'a). O znalazłem: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7429
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Pon 27 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu