Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Droga jul, mówiąc szczerze to w granicach Twojego budżetu nie będzie jakiejkolwiek poważnej róznicy w osprzęcie foto każdej z w-w firm. Wszystkie korpusy o których tu mowa nadaja się mniej więcej tak samo do tego co chcesz robic, a to, że Nikon d80 akurat ma antyczna matrycę działająca podobnie jak w dawno juz zeszłym ze sceny Sony a100 to akurat mu w Sztuce czy sztuce czy sZtUcE nie pomaga. Nie stac Cie na razie na obiektywy dla których warto by wybrać konkretny system więc wybieraj jak chcesz. Ale to że Canony sa bardziej fotoreporterskie to dziwny powód... Zresztą, jak sie poznasz na sprzęcie (niekoniecznie, lepiej akurat nauczyć się ciekawe zdjęcia robic niż wpaść w nałóg sprzetowy) to wymiana tego co nabędziesz na wymarzony i przemyślany system będzie mało bolesna, bo najprawdopodobniej teraz nie kupisz niczego co będziesz chciała zostawić... Sprzedasz to co będziesz miała i kupisz nowe.
A akurat Samsung GX20 jest klonem Pentaxa K-20, powstającym w tej samej fabryce i różniącym się od bardziej markowego brata duperelami rzędu nieistotnego. I fakt, że jeśli chodzi o cenę to za najmniejsze pieniadze dostaniesz tu najlepszy i nowy, nieużywany korpus z naprawdę bardzo przyzwoitym obiektywem. IMO przyzwoitszy korpus niz d80 i obiektyw bezwzglednie lepszy od wszystkich tanich obiektywów dodawanych w zestawach do tanich i w miare tanich amatorskich bodies Canona, Sony czy Nikona. Dlatego w sumie watro tę opcję rozważać. Wadą systemu Pentaxa (i Samsunga, bo to jest to samo mocowanie obiektywu itede) jest w sumie głównie to, że jak sobie zamarzysz jakiś obiektyw to sie trochę bardziej namęczysz aby go kupić. Problem jest w tym, czy lepszość korpusu samsunga w czymkolwiek Ci się przyda, i czy zalety obiektywu kitowego Ci wystarcza. Bo stosunkowo niedrogiego i jasnego tamrona 17-50 itede kupisz do kazdego systemu. Ale wtedy to tylko albo uzywane body albo cos z naprawdę naj, najnizszej półeczki...
jul, ja nie chcę cię odciągać od Nikona, twoje prawo wyboru i twój gust.
jul napisał/a:
Ostatnio wyeliminowałam Canona, ponieważ mam wrażenie, że są one bardziej fotoreporterskie, a Nikony bardziej znane są w artystycznej fotografii, ale to tylko moje subiektywne wrażenie, na pewno podlega to dyskusji.
Mocno kontrowersyjne zdanie, świadczące o mocnym wpływie pewnych stereotypów, zapewne umocnionych przez reklamy.
Niektóre przewagi systemu Samsunga/Pentaxa nad Nikonem w cenie do 2500 zł
- solidna budowa często kroploszczelna
- stabilizacja z każdym obiektywem także ze starymi manualnymi szkłami
- możliwość wpinania szkieł M42 i nawet ostrzą od nieskończoności
- nie ma dziwnych ograniczeń, jeśli tylko podepniesz dowolne szkło będzie działało z body na tyle na ile pozwala obiektyw
- moim zdaniem ładniejsze kolory z raw'ów w programach Adobe
- możliwość zapisu raw'ów w formacie DNG (format Adobe)
Zapewne użytkownicy tego systemu znajdą ich więcej, ja jeszcze tylko dodam że jakość zdjęć z aparatów Nikona i Pentaxa jest bardzo zbliżona z małym wskazaniem na GX20 czy też K20 ale to moje zdanie.
A największą zaletą GX20 jest jego obecna cena 2500, w tej chwili nie kupisz z Nikona nic co da zdecydowanie lepszą jakość zdjęcia, a solidność wykonania GX20/K20 wyraźnie góruje nie tylko nad Nikonem (za te pieniądze).
Aha, dla mnie Pentax/Samsung jest bardziej artystyczny, niż reporterski Nikon. Znani mi użytkownicy Pentaxa dużo częściej niż inni jadą na manualnych ustawieniach.
Prawdopodobnie skupię się na nikonie d80 i lepszych szkłach.
Proszę od doradzenie obiektywu/ów. Mam zamiar fotografować głównie konie (np. przydałby się obiektyw dobrze "radzący sobie z ruchem"), naturę, ludzi, krajobrazy mniej mnie interesują, również w pomieszczeniu dużo fotografowałabym (czyli też obiektyw radzący sobie w gorszym świetle).
To poważnie się zastanów czy chcesz Nikona d80. Naprawdę. On jak na dzisiejsze standarty stosunkowo źle pracuje na wyższych czułościach których najprawdopodobniej zechcesz używac w gorszym świetle. W gorszym świetle to musi Ci radzić sobie matryca. Bo nawet bardzo jasny obiektyw otworzony na maksa da inne zdjęcie niz przymknięty a nie zawsze papierowe głębie ostrości są pożądanym efektem... No chyba, że w gorszym świetle fotografujemy obiekty statyczne, wtedy to statyw, najniższe ISO i niezbyt upakowana matryca CCD. Do tego d80 będzie boski.
Ale juz koni ze statywu nie zrobisz...
Faktycznie, może i kiepski powód na eliminację Canona z mojej strony. Ale też porównywałam zdjęcia z d80 i 450d. Po porównaniu stwierdziłam, ze nikon zrobił lepsze, ostrzejsze zdjęcia, chociaż pewnie tu główną rolę odgrywa już obiektyw. Sama nie wiem.
Czyli ciężko będzie mi i tak wybrać aparat, z którego pod każdym względem będę zadowolona, obojętnie co będę fotografowała i w jakich warunkach? A nie zależy to w większej mierze od obiektywu? Mam już trochę wodę z mózgu...
Mimo to bardziej mi zależy na robieniu zdjęć w plenerze (koni i natury).
Cytat:
A tu to akurat najlepiej spiszą się sprzęty czysto reporterskie.
Cytat:
Aha, dla mnie Pentax/Samsung jest bardziej artystyczny, niż reporterski Nikon.
Czyli wychodzi na to, że jednak po części polecasz mi Nikona
W takim razie mam jeszcze jeden argument (na niekorzyść Nikona) - stosunek ceny do jakości. Według mnie kolejność marek w tym stosunku jest taka:
Pentax, Canon, Olympus, Nikon, Sony... - jeśli chodzi o lustrzanki amatorskie i półprofesjonalne.
Oczywiście każdy może sobie tę listę inaczej ustawić, ale dla mnie w tej kategorii zdecydowanie wygrywa Pentax i chociaż Canon kusił, to jego plastikowe body mnie nie przekonało. Canon i Nikon dominują na rynku i są modne, bo reklamy są wszędzie, ale od pewnego czasu Pentax w Polsce stał się bardziej popularny i jestem przekonany, że nie z powodu ofensywy reklamowej, bo takiej nie było, tylko ze względu na dobrą opinię o ostatnich modelach.
Ogólnie chodzi o to, że na nikona trzeba mieć odpowiednią ilość pieniędzy, a w innych markach za to samo można dostać więcej - tylko trzeba wiedzieć czego się oczekuje od sprzętu.
PS
Wśród kompaktów, w stosunku jakości do ceny najwyżej oceniam Fuji i Panasonica.
Czyli wychodzi na to, że jednak po części polecasz mi Nikona
Ja do Nikona nic nie mam, tyle że jest za drogi, w stosunku do innych.
Kuba Nowak napisał/a:
Według mnie kolejność marek w tym stosunku jest taka:
Pentax, Canon, Olympus, Nikon, Sony... - jeśli chodzi o lustrzanki amatorskie i półprofesjonalne.
Moim zdaniem nic nie przebija możliwości, jakości zdjęcia i niskiej ceny Sony A200, jeśli porównujemy zestaw z kitem to kolejność może być już inna, ale samo body jest warte ceny za jaką można było to kupić. Obecnie wszystkie aparaty są zbyt drogie.
Ja polece ci D80-kę. To bardzo dobry intuicyjny i wygodny aparat.
Sam miałem takowego z Nikkorem 18-70 i 70-300 VR, ale nadeszła ta chwila, że musiałem się z nim pożegnac i stad zakup D300.
Bardzo sobie moją 80-kę chwaliłem i gdyby nie ten w/w smutny wypadek nadal bym go miał.
Polece ci jednak 80-ke z 18-105 VR, bo obiektyw dłuższy i jest co najmniej tam samo ostry jak 18-70 oraz ma stabilizację, która naprawde działa.
To bardzo wygodny, dobrze wykonany aparat, który w rekach ambitnego fotografa naprawde pokazuje pazury, a w duecie z 18-105 VR na pewno pokaże.
UPDATE:
Aha, jak pisałem na tym forum juz wieloktrotnie Nikonom D80 i D90 blizej do Canonów klasy 30D i 40D niż klasy 400,450D, które to nie dorastaja im do piet. Zacytuje tutaj wypowiedź MM, który w jednym z wątków napisał, że ma odruch wymiotny jak bierze takiego Canona XXXD do ręki. Moim zdaniem również do są to zabawki pokroju Nikonów D40-D60.
Osobiście byłem świadkiem podobnego sformułowania jak wybrałem się z kolegą do Media Mark po zakup lustra (bo zakupy 30x0%), było w reku ich troche Sony do modelu 350, Canony serii XXXD oraz Nikon D90, który to zreszta został kupiony przez znajomego, a nawet jego zona oceniajac go po wygladzie stwierdziła: no, to to jest aparat.
i tym miłym akcetem polecam Ci koleżanko Nikona D80 lub D90 na raty w systemie 30x0%
jarecki_jg, D80 to intuicyjny i wygodny aparat, ale tylko dla osób które są przyzwyczajone do sposobu obsługi Nikona.
Przykład:
w tańszych Nikonach, także i w D80, bardzo denerwuje mnie sposób podglądu zdjęcia i jego powiększanie, tona kręcenia, a jeszcze trudno wybrać akurat to powiększenie w którym najlepiej ocenić ostrość. Taka funkcja pojawiła się w D300 i w wyższych modelach, jeden przycisk i od razu miejsce ustawienia ostrości wyświetla się w optymalnym do oceny ostrości powiększeniu (tę funkcję trzeba sobie ustawić).
D90 też tego nie ma, a takie Sony A100 i inne mają, zresztą funkcja przejęta z wcześniejszych Minolt.
Oczywiście to tylko przykład, D80 to dobry aparat, jednak trochę się już zestarzał, a jego cena jako używki jest zbyt wysoka w porównaniu do oferowanej jakości zdjęcia.
Faktycznie, może i kiepski powód na eliminację Canona z mojej strony. Ale też porównywałam zdjęcia z d80 i 450d. Po porównaniu stwierdziłam, ze nikon zrobił lepsze, ostrzejsze zdjęcia, chociaż pewnie tu główną rolę odgrywa już obiektyw.
No i fotograf. Postprocesing itede.
jul napisał/a:
Czyli ciężko będzie mi i tak wybrać aparat, z którego pod każdym względem będę zadowolona, obojętnie co będę fotografowała i w jakich warunkach? A nie zależy to w większej mierze od obiektywu?
Inaczej - z praktycznie każdego korpusu mogłabys byc zadowolona... do czasu gdy w swej praktyce fotograficznej nie natkniesz się na jakiś jego słabszy punkt. Co ciekawsze może się zdarzyć, że tego punktu... nie odkryjesz. Albo okaże się dla Ciebie mało istotny. Niestety, moze się tez okazac na tyle istotny, że będzie Cię szlag trafiał. Tak jest nawet wtedy gdy kupujesz garnek do zupy czy cokolwiek innego. Aparaty nie sa zadnym wyjatkiem.
Natomiast jeśli chcesz mieć sprzęt z ktorego a priori będziesz zadowolona obojętnie co będę fotografowała i w jakich warunkach to niestety, przy Twoim budżecie jest to IMO nierealne (o ile realne jest to przy jakimkolwiek budżecie...). Dla przykładu - są takie obiekty i warunki dla zrobienia których będziesz potrzebowała długiego, jasnego szkła i korpusu doskonale działajacego na wysokich czułosciach. I koniec... Tego za 3000 PLN nie kupisz i juz.
Akurat korpus, który wybrałas jest (był?) bardzo dobry, jednak dziś za te pieniadze możesz znaleźć cos co lepiej pracuje na wyższych czułosciach. Jednak IMO i z tym sobie mozna poradzic, a ewentualna sprzedaż d80 nie będzie oznaczała dla Ciebie jakiejś traumy finansowej. Dużo na tym interesie nie stracisz (w razie czego).
Do obsuługi wszystkiego się idzie przyzwyczaić, a wszystkie rankingi podawane tutaj przez uczestników forum mają powazny odcień subiektywności (czyli je o kant d... rozbić można). Mętlik jest zaś rzeczą normalną, bo nie ma uniwersalnego aparatu wyraźnie lepszego od innych. Twoje pieniadze - Twoja decyzja.
P.S.
Kup to co się Tobie podoba. Bedziesz zadowolona - przynajmniej do czasu. Zapomnij o stosunkach jakości do ceny Jak dokonasz gwałtu na samej sobie i kupisz coś co Ci się nie podoba to bedziesz od początku miała dyskomfort. Po co Ci to? Zdjecia z jednego body lepsze nie będą niż z drugiego.
Kup to co się Tobie podoba. Bedziesz zadowolona - przynajmniej do czasu. Zapomnij o stosunkach jakości do ceny Jak dokonasz gwałtu na samej sobie i kupisz coś co Ci się nie podoba to bedziesz od początku miała dyskomfort. Po co Ci to? Zdjecia z jednego body lepsze nie będą niż z drugiego.
Tu się zgadzam - obok optymalizacji finansowej, ważna jest też "optymalizacja wewnętrzna", najważniejsze być ogólnie zadowolonym, a szczegóły wyjdą później.
Jul, podjedź sobie do jakiegoś sklepu foto, weź do ręki puszki, które Ci tu proponują, spóbuj je obsłużyć, pozmieniać ustawienia itp.
U mnie po takim eksperymencie odpadł Nikon (którego mocno brałam pod uwagę), nijak nie mogłam przyswoić ichniej logiki obsługi. Pentax o ile Cię mogę, ale też jakoś dziwnie -- chociaż długo się nad nim zastanawiałam, kolega ma i bardzo sobie chwali. Canony xxxD były po prostu za małe, nie umiałam tego złapać. A z 40d jakbym się w ręku urodziła
Dla mnie to jest trochę tak jak z telefonem komórkowym, niektórych marek nie wezmę, choćby nie wiadomo jak technicznie dobre były. Bo są głupie i już
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 28 Lip, 2009
jul, na moje, to bym się przeszedł do sklepu i pomacał każde body, które jest w kręgu zainteresowań, z pewnością w każdym komisie można obejrzeć używkę D80.
Guzikowlogia każdego systemu jest inna, od razu zoriętujesz się co ci podchodzi a co ci nie pasuje. W kategorii do 3 tysia razem ze szkłem, bez jakiś większych upodobań(bo konie to albo szeroki temat albo na tele z szybkim af-em) decydując się na nikona, brałbym 18-105VR- będzie to dość uniwersalny i "bezpieczny" wybór. Potem pomyślisz o 35tce/1.8 czy 50/1.8
Może i masz blisko do "pieknegochłopca" (co za nika ma kolo)ale cena jest na razie 1750, wydaje mi się że za 9 tysia klapnięć migawką to chyba w miarę. Sprawdź to na miejscu opandą, żeby się nie okazało że to ponad 20tysia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9