Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam Kupilem Sony Alpha 350 i jest taka opcja jak nadruk daty mam włanczony a daty na zdjeciach nie ma Jak mozna ustawic zeby data byla widoczna na zdjeciach po wydrukowaniu ?
Fl4$h, masz polskie menu? wydaje mi się że nie ma w A350 takiej opcji, za to jest funkcja tworzenia folderów według dat. Nadruk daty na zdjęciu jest chyba w programie PMB dawanym z aparatem, nigdy się tym nie bawiłem ale to tam jest, w aparacie raczej nie ma.
Tak Mam Polskie Menu wszystko ladnie w aparacie pisze data godzina itp a jak che wydrukowac zdjecie to bez daty kurde i nie wiem co mam robic taki sprzet powinien miec taka funkcje?
zug [Usunięty]
Wysłany: Pią 24 Lip, 2009
w ustawieniach DPOF jest możliwość ustawienia nadruku daty
Jeśli z kompa, to zrób to przez PMB, tam jest Print, pojawi się okienko przygotowania wydruku i tam trzeba zaznaczyć Print date taken, a w ustawieniach można wybrać sobie kolor, format i miejsce wydruku daty.
Jeśli z drukujesz z aparatu to nie wiem co może być przyczyną, może jakaś niezgodność z drukarką, z aparatu nigdy tego nie robiłem.
Czy to znaczy że nie drukujesz zdjęć sam w domu?
Jeśli zlecasz to w zakładzie foto to musisz napisać na zdjęciu tę datę, można to zrobić w różnych programach, jednak sam aparat tego nie zrobi.
Czyli, jeśli podłączysz drukarkę bezpośrednio do aparatu to wtedy ma sens używać tych opcji o których pisze zug.
Jeśli chcesz mieć plik jpg z datą naniesioną na obraz to możesz to zrobić w programie PMB, danym razem z aparatem. PMB to fajny program, służy do przeglądania archiwizacji i zrzucania zdjęć na kompa, warto go używać. Niestety nie jest po polsku.
Zdjęcia zgrywasz na kompa przy użyciu PMB, otwiera się ten program i pokazuje zdjęcia które wgrałeś, klikasz na zdjęcie które ma mieć datę, otwiera się w nowym oknie służącym do przeglądania zdjęć. U góry jest pasek z ikonkami, tam wybierasz ikonkę EDIT i na samym dole tego menu jest "insert date", zapisujesz zdjęcie i masz foto z datą.
Tę samą operację można zrobić w dziesiątkach innych programów, na różne inne sposoby.
Zastanawia mnie, po co psuć zdjęcie datą, skoro i tak jak będzie zrzucone na PC albo MACA to plik będzie miał to wszystko zapisane - wystarczy wejść we właściwości.
Data na zdjęciu - jestem ciekawy jaki geniusz to wymyślił.
P.S. Wiem, że znajdą się osoby, które powiedzą, że jest to czasem przydatne - proszę nie rozpoczynajmy dyskusji na temat wyższości zdjęć z data i bez daty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11