Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka-problemów wiele
Autor Wiadomość
lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 27 Lip, 2009   

tupisac napisał/a:

3. Z tego co poczytałem i obczaiłem jasny obiektyw (czyli większość poleconych) pozwala na znaczące skrócenie czasu ekspozycji, rozwiązując większość problemów. Pozwoli trzasnąć fotę wąskiej uliczki w takim czasie że nie trzeba będzie tachać statywu.

Tylko mocne otwarcie przysłony to mała GO, do portretu fajne ale w innych zastosowaniach niekoniecznie ;) W dodatku nie wszystkie jasne szkła są ostre od pełnej dziury.
Wiele początkujących osób zachłystuje się hasłem "jasny obiektyw", ale jak co do czego to tylko porządny statyw pomoże. Oczywiście jeśli jest na to czas i miejsce - inaczej zostaje pogodzenie się z malejącą GO albo forsowanie czułości, co nie zawsze może dać zamierzony efekt.

Reklama

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009   

To jest straszne co piszesz... Właśnie zabiłeś moją nadzieję ;)
Wieczorne uliczki są moim targetem i tutaj akurat chciałbym ciut większą GO. Czyli na spacerki to tylko ze statywkiem, muszę sobie chyba najpierw plecak sprawić a dopiero potem szkła ;)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

tupisac napisał/a:

Wieczorne uliczki są moim targetem i tutaj akurat chciałbym ciut większą GO. Czyli na spacerki to tylko ze statywkiem, muszę sobie chyba najpierw plecak sprawić a dopiero potem szkła ;)

Oczywiście - najpierw plecak, szmatkie, pasek koniecznie, po jaką cholerę szkła czy statyw...

kozidron
[Usunięty]

zabzazab napisał/a:
Co do focenia to naprawdę bardzo różnie, ale uwielbiam fotografie makro (jakieś robaczki, motyle, itp.), architektura ( jakieś kamienice, wąskie uliczki, kościoły, katedry, itp.), i ogólnie przyroda ( jakieś ptaki, lasy, sarny, itp.).

zabzazab napisał/a:
Szukam lustrzanki za ok 2500-3000. Najlepiej żeby miała 2 kitowe obiektywy nie najgorszej jakości.

już myślałem, że uda się coś podpowiedzieć ale przy takim rozrzucie i budżecie to mission impossible. Wygodna puszka + w miarę przyzwoity słoik- uniwersalny krótki zoom(też bez rewelacji) i po budżecie w dodatku lekko nadwyrężonym finansowo.

Rozwiązaniem może być olek w dual kicie, chyba że sprzęt z rynku wtórnego.

Tranquilizer 
Bywalec

RB napisał/a:
tupisac napisał/a:

Oczywiście - najpierw plecak, szmatkie, pasek koniecznie, po jaką cholerę szkła czy statyw...

Najtaniej wyjdzie zainwestować w pare ołówków z odpowiednim HB i blok do szkicownia :mrgreen:

zabzazab napisał/a:
Szukam lustrzanki za ok 2500-3000. Najlepiej żeby miała 2 kitowe obiektywy nie najgorszej jakości.

Budzet 3 tys pozwala na kupno c20D + dobrego szkła S17-70 f/2.8-4.5.

Bo bądz co bądz jedno dobre szkło lepsze od dwóch marnych.

tupisac 
Rozmowny

Tranquilizer napisał/a:
RB napisał/a:
tupisac napisał/a:

Najtaniej wyjdzie zainwestować w pare ołówków z odpowiednim HB i blok do szkicownia :mrgreen:

Jasne, tylko "ekspozycję" liczysz na kalendarzu, a jak jesteś dobry to ew. najkrótszą wskazówką w zegarku ;)
Zresztą, jak wchodzisz w kolor to przestaje być tanio... Okupić się w dobry zestaw farb, pędzli, sztalugę i wszelakie duperela to prawie jak puszka i szkła. A jak to pomnożysz razy dupogodziny i zużycie materiałów to ci wyjdzie w cholerę drogie hobby.
A już CG to w ogóle zabawa, soft za kilkanaście tysi zmieniany co dwa lata no i monitor + tablet. Jak się zastanowić to fotka jest z tego wszystkiego najtańsza ;)

BTW - szmatkie, statyw i takie tam to mam. Takie śmakie, ale się lubi co się ma bo przy postaraniu mnie zadowala. Naj to mi jednak szkłów braknie.

zabzazab 
Uczestnik

Czytam te wszystkie posty z uwagą. I zastanawiam sie nad wersją: kupić używaną puszke + jakiś w miarę dobry obiektyw(nowy) i może na coś jeszcze starczy-jakieś akcesoria (niedrogi statyw, może torba/plecak). Tylko teraz nie wiem gdzie kupić używaną puszkę w przybajmniej dobrym stanie. Wiem, wiem jest allegro. Tylko jak patrze na te aparaty to jak ja mam wiedzieć czy "ten" naprawdę ma przebieg 10000 czy może więcej, nie mogę wierzyć w 100% to co piszą. Najlepiej by było odkupić od kogoś zaufanego, tylko niestety nie znam takiej osoby która by miała do sprzedania lustrzanke. Więc jakbyście gdzieś kiedyś napatoczyli się na jakąś ofertę godną uwagi to z chęcią bym zobaczył tą oferte. :smile:

A teraz 2 wersja: co do dobrego kompaktu to zainteresował mnie Canon G10. Niby wszystko fajnie, ale czy warto?
I ostatnia wersja: Zakup superzooma- mam tutaj na myśli Panasonica FZ-28.
I co Wy na takie wyjście z sytuacji? :roll:

lotofag 
Optyczny

zabzazab napisał/a:
niedrogi statyw

Zależy co to jest dla Ciebie niedrogi. Minimum przyzwoitości to np. Velbon Sherpa 600, czyli koszt jakichś 300-400zł (do sprawdzenia).

zabzazab 
Uczestnik

Dla mnie niedrogi na jakiś cieższy aparat (lustrzanka) to koszt ok 300zl.

Tranquilizer 
Bywalec

zabzazab napisał/a:
Czytam te wszystkie posty z uwagą. I zastanawiam sie nad wersją: kupić używaną puszke + jakiś w miarę dobry obiektyw(nowy) i może na coś jeszcze starczy-jakieś akcesoria (niedrogi statyw, może torba/plecak). Tylko teraz nie wiem gdzie kupić używaną puszkę w przybajmniej dobrym stanie. Wiem, wiem jest allegro. Tylko jak patrze na te aparaty to jak ja mam wiedzieć czy "ten" naprawdę ma przebieg 10000 czy może więcej, nie mogę wierzyć w 100% to co piszą. Najlepiej by było odkupić od kogoś zaufanego, tylko niestety nie znam takiej osoby która by miała do sprzedania lustrzanke. Więc jakbyście gdzieś kiedyś napatoczyli się na jakąś ofertę godną uwagi to z chęcią bym zobaczył tą oferte. :smile:

A teraz 2 wersja: co do dobrego kompaktu to zainteresował mnie Canon G10. Niby wszystko fajnie, ale czy warto?
I ostatnia wersja: Zakup superzooma- mam tutaj na myśli Panasonica FZ-28.
I co Wy na takie wyjście z sytuacji? :roll:

Kompakt jest niby dobry ale bierz pod uwagę bardzo niskie używalne ISO. W moim starym Panasonic`u DMC-FZ8 było to 200. 400 jeszcze jak Cię mogę. No i zdjęcia są ładne przy dobrym świetle.

Co do kupna używanego sprzętu to można skorzystać z oferty foto-komisów. Jeśli sprzedawca dba o swoją "markę" to wystawić powinien gwarancje na 3-6 miesięcy (niby niewiele, ale zawsze to coś i masz pewność, że jak coś padnie to nie zostajesz z ręką w nocniku).

zabzazab 
Uczestnik

No w sumie taka gwarancja 3-6 miesięcy to nie dużo. Ale z drugiej strony jak się nic nie zepsuje w tym czasie to potem RACZEJ nic nie powinno się stać. Ale jednak jest ryzyko, chociaż powiem że zakup używanego aparatu to też w dużej mieże zależy od ceny. Najgorzej że nie da się za bardzo rozpoznać (chyba) w jakiej kondycji jest aparat. :sad:

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Czw 30 Lip, 2009   

Ja bym nie polecałstatywu. Przeszkadza. Kup sobie ze 2-3 stałki i jakieś nieskomplikowane body (używane)

lotofag 
Optyczny

ov_Darkness napisał/a:
Ja bym nie polecałstatywu. Przeszkadza.

Niektórym przy noszeniu być może, bo w robieniu zdjęć wręcz przeciwnie - jakby nie patrzeć to jedno z podstawowych narzędzi fotograficznych...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

ov_Darkness napisał/a:
Ja bym nie polecałstatywu. Przeszkadza.
Widzę, że kolega jest zwolennikiem tylko stabilizacji i wysokich ISO.

Dobry statyw to podstawa, tak jak nikt sobie nie wyobraża obserwacji nieba przez teleskop w nocy bez statywu. Matryca aparatu niestety widzi tak samo jak my przez teleskop - im większa ogniskowa, tym bardziej obraz drga. I jak go poprawnie zapisać?

Odpowiedz do tematu