Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 14 Lis, 2008 Lornetka do obserwacji ptaków
Witam!
Przypadkiem trafiłam na to forum, a że widzę profesjonalne odpowiedzi na wszelkie pytania, pytam i ja
Sprawa wygląda tak: Mój tata zechciał na gwiazdkę lornetkę (tata lat 62). Lornetka ma służyć do obserwacji ptaków i podglądania przyrody. Tata jest niecierpliwym stworem więc w grę wchodzi coś łatwego w obsłudze, w miarę lekkiego i nie sprawiającego, że właściciel ma ochotę cisnąć nią o ziemię. Nie ukrywam także, że aspekt finansowy jest ważny (tak do 300 zl). Dodam, że tata jest laikiem w kwestii lornetek, i ważne jest przede wszystkim to, by widział przez nią wyraźnie i w miarę możliwości w dużym polu.
Pytanie następne, to czy ta tańsza nie będzie podnosić ciśnienia ojcu. Przyznam, że ponad 400 to ciut przy dużo. Zwłaszcza, że nie wiem, czy tata "połknie bakcyla"
[ Dodano: Pią 14 Lis, 2008 22:58 ]
aaa i jeszcze jedno. czy kupować przez internet czy lepiej osobiście?
Prawdę mówiąc żadna lornetka klasy 500 zł nie jest pozbawiona wad. Tutaj trzeba wydać 1000-2000 zł, żeby być naprawdę zadowolonym. Ale seria Action EX jest bardzo chwalona i dobrze wypada w testach. Na początek na pewno wystarczy i tata będzie zadowolony.
Lornetki.pl to dobry sklep i można kupować przez interent. Zawsze można odesłać w ciągu 10 dni.
Ta lornetka bardzo mnie kusi,bo mozna ją kupic nawet do 200zł wraz z przesyłką.
A chce wlasnie czegoś taniego a dobrego do obserwowania mieszkanców łąk i lasów...
Do nieba tez bym chcial coś dluzszego,ale zdaję sobie sprawe z kosztow.
Znalazlem takze cos wiekszego na co móglbym sie targnąc:
http://www.lornetki.pl/ka...hp?idProdukt=29
Jest dluzsza i szersza a wiec i jasniejsza, z tym,ze nie wiem jak sie ma to do wad optycznych
Arku czy do moich potrzeb jest ona lepszą propozycją niz 8x40,co o niej sądzisz???
Z gory dziekuje za odpowiedzi rowniez innych forumowiczów.
W zasadzie powtórzę pytanie rozpoczynającego wątek. Też szukam lornetki do zastosowań ornitologicznych ale w budżecie ok.1000 pln. Jaka wtedy będzie dobra.
I jeszcze jedno. Żeby miała w miarę duże powiększenie.
A lornetki 12x50 też będą się nadawały(nie zawsze ma byś jasno)?
Nadać się wszystko nada. Zalezy od Twoich preferencji. Jestem natomiast zdania że do 1000 złotych nie nalezy gnać za powiększeniem - zreszta moim zdaniem w ogóle dla zastosowań ptasich za powiększeniem lornetki gnac nie nalezy.
Lekko wieksze powiększenie to zwykle utrata pola widzenia. Więcej szczegłów tania 12 nie zobaczysz niz 10tka (a nawet 8ka), a z 7-8 stopni pola robi się... 5. Czyli ze 140-120 metrów na kilometr robi się metrów 80... Trudniej szybciej znaleźć ptaka. Na zbiorniki powiększenie 12 to i tak nędznie mało (lunety nie zastąpi), w krzakach zaczyna się robić nieporęczne.
Poza tym 12x50 jest duże. Obecnie coraz częsciej podstawowa lornetka na ptaki to niezłej klasy 8x32... choć oczywiście wciąż najczęściej wybiera sie rozmiary 8x42 i 10x42.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11