Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Używane lustrzanki
Autor Wiadomość
krewzszafy 
Rozmowny

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009   

d80 i d200 powinny kosztować używane 1500zł i za tyle to warto. ale dać za d80 2 tyś zł to jest głupota. aktualnie za 2350 na allegro dostaniesz canona d40 zmałym przebegiem.
http://allegro.pl/item698...5_dc_macro.html
Nikon jest fajny ale bez przesady GX20 połyka d80 w niemalże każdym aspekcie jeśli nie brać pod uwagę dostępności niektórych obiektywów. Zaczynasz zabawę w lusrzankę ja polecam np coś takiego http://allegro.pl/item699268344_canon_10d.html jak nauczysz sie z niego wyciągać dobre zdjęcia to będzie znaczyło że warto zainwestować więcej w sprzęt. Myślisz stereotypami że nikon jest dobry dla mnie bo jest dobry dla profesjonalistów. To trochę inaczej jest jak ma się za co kupić sprzęt ale jak brak środków trzeba sie zastanowić dwa razy :wink: też kiedyś kupowałem pierwszą lustrzankę, kupiłem przez przypadek pentaxa bo olympusa nie mieli w sklepie a był mi potrzebny aparat na już :razz: i nie żałuję bo pentax daje przed wszystkim dużo frajdy w manualu

[ Dodano: Wto 28 Lip, 2009 14:28 ]
http://allegro.pl/item699...s_20d_body.html jeśli ma 9000 to brać i si enie zastanawiać

Reklama

kozidron
[Usunięty]

krewzszafy, prędzej 20D, bo przy zakupie 10tki może być drożej ze szkiełkami -pamiętaj ze pod dziesiątkę podpina się szkiełka ef a nie ef-s.
Ja bym się raczej kierował wygodą, tu RB dobrze prawi, przy takim budżecie wszystko spisuje się na mniej więcej tym samym poziomie a jeżeli odrzuca się najlepszą puszkę w tym przedziale cenowym-nawet z irracjonalnych powodów to nie warto się uszczęśliwiać na siłę jak jest się przekonanym do czegoś innego. Kwestia ergonomii to chyba najbardziej subiektywny czynnik i nie warto strzępić języka, trzeba się wybrać po przymierzać i B A S T A.

Tranquilizer 
Bywalec

Jul jak już chcesz wybierać to na Twoim miejscu bym zainteresował się aukcją z body za 1.4 tys i starał się dogadać z kolesiem co do sensownej ceny.

Dwa piszesz że znasz Nikona z testów i opinii na forum. A to trochę mało. Ważniejsze jest to jak puszka leży w rękach i jak się ją obsługuje.

A patrząc na fotki N D80 to wydaje mi się że obsługa musi być lekko ciężkawa (w porównaniu do C40D brak dużego kółka nastawczego i przycisków przy górnym wyświetlaczu). No chyba że lubi się "gmerać" lewą ręką przy przyciskach koło wyświetlacza.

Bo tak jak najeli napisała może się okazać, że to na co miałaś ochotę, odpada w przedbiegach po organoleptycznych doznaniach.

[ Dodano: Wto 28 Lip, 2009 15:26 ]
kozidron napisał/a:
krewzszafy, prędzej 20D, bo przy zakupie 10tki może być drożej ze szkiełkami -pamiętaj ze pod dziesiątkę podpina się szkiełka ef a nie ef-s.

Ale lepiej zainwetować w szkiełka EF bo przy ew. przesiadce na pełną klatkę nie będzie trzeba zmieniać szklarni.

jul 
Nowy

I chyba tak zrobię, najpierw przejdę się do sklepów, ewentualnie komisów, a potem zdecyduję co mi najbardziej odpowiada ;)

Cytat:
Dla mnie to jest trochę tak jak z telefonem komórkowym, niektórych marek nie wezmę, choćby nie wiadomo jak technicznie dobre były. Bo są głupie i już

mam podobnie :razz:

kozidron
[Usunięty]

Tranquilizer napisał/a:
Ale lepiej zainwetować w szkiełka EF bo przy ew. przesiadce na pełną klatkę nie będzie trzeba zmieniać szklarni.

czy to musi być taki ślepy pęd ...? Czy ktoś kto jest totalnym amatorem musi od razu myśleć o FF, po co zaśmiecać sobie głowę takim rzeczami jak się dopiero zaczyna i startuje z budżetem 3K. Oceniam że z budżetem 10K to jeszcze można się nad tym zastanowić, chociaż przy odrobinie lepszych szkiełkach to też jeszcze nie jest kasa przy której trzeba obcesowo myśleć o szkłach pod FF.
Nie twierdzę, że się nigdy nie przesiądę ale nie wydaje mi się, że nastąpi to szybko(mimo niewątpliwych zalet) -prędzej wydam kolejne parę tysia na szkła.
Tranquilizer, są całkiem przyzwoite szkła na aps-c, każdemu wedle potrzeb, zresztą dochodzi jeszcze pola widzenia obiektywów, które jest inne na aps-c i FF i właściwie jedno szkło może mieć różne zastosowania przy nieeeeedalekiej przesiadce.

Tranquilizer 
Bywalec

Kozidron ja nie namawiam do predkiej przesiadki na FF ani tym bardziej nie neguje występowania dobrych szkieł pod aps-c.

Chodzi mi tylko o to że jeśli można kupić przyzwoite szkło EF za nieduże pieniądze to wg. mnie opłaca się dokonać takiego zakupu. Pod warunkiem że odpowiada ono zapotrebowaniu na ogniskowe.

A co do budzetu 3 tys to się zgodzę że nie ma co szaleć. Ale wystarcza on na zakup używanego C20D ew C30D oraz używanej sigmy 17-70 f/2.8-4.5.

A taki zestaw uważam że jest naprawdę przyzwoity jak na start dla amatora.

lotofag 
Optyczny

Tranquilizer napisał/a:

A patrząc na fotki N D80 to wydaje mi się że obsługa musi być lekko ciężkawa (w porównaniu do C40D brak dużego kółka nastawczego i przycisków przy górnym wyświetlaczu). No chyba że lubi się "gmerać" lewą ręką przy przyciskach koło wyświetlacza.

Na szczęście każdy producent może mieć inną filozofię obsługi i użytkownik wybiera to co mu odpowiada ;)
Tak samo zaślepiony użytkownik Nikona czy Pentaxa mógłby napisać, że ma tylne kółko tuż pod kciukiem a nie jakiś dziwny "talerzyk" niżej, tak że musi ów kciuk wyginać by sobie toto poobracać :mrgreen: Podobnie z przyciskami zgrupowanymi przy wyświetlaczu - w innych systemach/korpusach są gdzie indziej co nie znaczy, że to jest niewygodne absolutnie dla wszystkich i basta. Do tego dochodzą unikatowe rozwiązania poszczególnych producentów (np. "zielony przycisk" w Pentaksie, itp.) co przy dodatkowych możliwościach konfiguracji (choć to zwykle powyżej półki entry-level) daje naprawdę multum róznych możliwości obsługi. :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

kozidron napisał/a:

czy to musi być taki ślepy pęd ...? Czy ktoś kto jest totalnym amatorem musi od razu myśleć o FF, po co zaśmiecać sobie głowę takim rzeczami jak się dopiero zaczyna i startuje z budżetem 3K.

Cholera wie... mi się zdaje, że za kilka lat w formacie APS-C zostana tylko najtańsze grzmotki klasy a300, d60, 450d itp. Matryce tanieją. A cos musi napędzać marketing.
Jakoś nieufny jestem w stosunku do 'wąskich' szkieł. Może z tego powodu, ze uzywam ich tez na kliszaku?

Tranquilizer 
Bywalec

lotofag napisał/a:
Tranquilizer napisał/a:

Na szczęście każdy producent może mieć inną filozofię obsługi i użytkownik wybiera to co mu odpowiada ;)
Tak samo zaślepiony użytkownik Nikona czy Pentaxa mógłby napisać, że ma tylne kółko tuż pod kciukiem a nie jakiś dziwny "talerzyk" niżej, tak że musi ów kciuk wyginać by sobie toto poobracać :mrgreen:

Oooooo posądzasz mnie o fanatyzm ? ;-)

W każdym razie ja swoje zdanie napisałem na podstawie tego co wyczaiłem na fotkach. Nikona nigdy nie miałem w rękach, nie miałem okazji go obsługiwać.

Koleżanka Jul w dość podobny sposób skreśliła Canona :razz: :razz:

Posiadanie wiedzy na temat danego modelu/modeli jest ważne bo zawęża krąg poszukiwań, a organoleptyczne doznania skutecznie doprowadzają do wyłonienia przyszłego nabytku.

kozidron
[Usunięty]

Tranquilizer napisał/a:
A co do budzetu 3 tys to się zgodzę że nie ma co szaleć. Ale wystarcza on na zakup używanego C20D ew C30D oraz używanej sigmy 17-70 f/2.8-4.5.

A taki zestaw uważam że jest naprawdę przyzwoity jak na start dla amatora.

spoko zestaw, jak najbardziej wporzo ale zgodnie z wcześniejszą wypowiedzią ta sigma nie nadaję się pod FF

lotofag 
Optyczny

Tranquilizer napisał/a:

Oooooo posądzasz mnie o fanatyzm ? ;-)

O nic Cię nie posądzam ;)
Przedstawiłeś jedynie swoje ogromne przyzwyczajenie do sposobu obsługi założonego przez konstruktorów Canona i kompletne niezrozumienie jak to i owo może wyglądać w innych systemach i że nie musi to być niewygodne bo nie wygląda jak w Canonie. Więc dorzuciłem małe sprostowanie jak to może wyglądać z drugiej strony :)
Nie zdziwiłbym się, jakbyś kiedyś wział do ręki wspomnianego Nikona i stwierdził "O kurde, jakie to wygodne! A ja się tak męczę z tym i z tym..." :D

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Czw 30 Lip, 2009   

Jul : nieważne, czy kupisz Pentaksa, Nikona, czy Canona, będzie ok. Tylko kup puszkę z pryzmatem, a nie z lustrami.
IMO 40d, D80, K20/gx20 to b. dobre aparaty.

Radison 
Nowy

Wysłany: Sro 05 Sie, 2009   

Mam takie pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w istniejących już forach. Chodzi mi o różnice pomiędzy Nikonami d200 i d80.

Przeglądałem testy optyczne.pl, na dpreview.com, ale jeśli chodzi o jakość zdjęć to nie zauważyłem tam niczego, co odróżniałoby te dwa aparaty. Szumy podobne, zakres tonalny niemal identyczny, troszkę inne odwzorowanie kolorów, ale... Kiedyś te aparaty różniły się przecież cenowo i to bardzo! Aż mi się nie chce wierzyć, że wychodzą z nich takie same zdjęcia!

Czy dobrze rozumiem i jedyna istotna różnica pomiędzy jednym a drugim polega na innych materiałach i wykończeniu korpusu? d80 plastikowy, mniej gum i uszczelek? Nawet o wizjerze przeczytałem na dpreview.com, że jest tak samo zrobiony.

Pytam w tym dziale, bo zastanawiam się nad zakupem jednego albo drugiego aparatu używanego i widzę, że różnica cenowa pomiędzy nimi wynosi tak ok. 500 zł. (1700 zł vs 2200 zł) Zastanawiam się czy to jest dopłata tylko za materiały i wykończenie korpusu? Czy może są jeszcze inne różnice, których nie dostrzegłem?

MC 

Radison, budowa, AF, ergonomia. Wystarczy? Matryce byly takie same.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Są jeszcze takie drobnostki jak rodzaj kart pamięci, auto focus, szybkość serii... Jakość zdjęć to nie jest jedyna sprawa różnicująca aparaty. Popytaj się "czy warto kupić coś lepszego" ludzi, którzy przeszli np. z Canona 400D na 40D. Zdjęcia mogą być podobnej jakości - no i co z tego. Lepsza pucha to często nowe możliwości.
Na koniec jeszcze jedno - pomiar światła i naswietlanie zdjęć. D200 jest tutaj dużo lepszy od D80. Przy różnicy w cenie 500 zł ZDECYDOWANIE WARTO kupić D200.

Odpowiedz do tematu