Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co jest potrzebne do drukowania zdjęć
Autor Wiadomość
zabzazab 
Uczestnik

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009   Co jest potrzebne do drukowania zdjęć

Mam problem. Udało mi się zrobić zdjęcia (wow :smile: ) z których jestem zadowolony i czuje satysfakcję. I wpadłem na pomysł żeby sobie oddrukować. I o co mi chodzi:
1. Czy drukarka laserowa bedzie odpowiednia? Nie posiadam drukarki jakoś bardziej przystosowanej do zdjęć.
2. Zdjęcie wykonałem w najwyższej jakości w rozdzielczości 3648x2432. Czy da się oddrukować w formacie A4? I jak to ewentualnie wyjdzie?
3. Polecacie jakiś papier w szczególności? Może mat, a może połysk? Zdjęcia pójdą raczej do antyramy.
4. Ogólne pytanie: Jak wy to widzicie?

Nie chce oddać do fotografa bo wiem że mi namiesza w zdjęciu, a ja chciałbym sam sobie wszystko zrobić. I teraz do realizacji planu pozostało mi tylko oddrukowanie.

Reklama

lama 
Rozmowny

Wysłany: Wto 28 Lip, 2009   

Ja bym dał do labu. Taniej i lepiej :wink:

zabzazab 
Uczestnik

Tylko obawiam się że nawet jakbym oddał do labu to i tak się skusze na drukowanie. To by były pierwsze próby. Że tak napisze: chciałbym spróbować. Pobawić się, tym bardziej że kupiłbym arkusz kilku kartek a tusz do drukarki nic by mnie nie kosztował. Chyba odczuwam potrzebę sprawdzenia się w tym :smile: . Dlatego się pytam czy to jest w ogóle możliwe na tej drukarce. I tu nie do końca chodzi że lepiej będzie jak oddam do labu, mi chodzi o moją własną radość i gdy spojrzę na zdjęcie to pomyśle: "To jest moja robota, warto było, bo mi się podoba". Narazie w fotografi chodzi mi o moją własną satysfakcje i to żeby mi się podobało z tego powodu że zrobiłem to co chciałem.

lama 
Rozmowny

No jeśli tusz masz za darmo to grzech nie sprubować :D Zaopatrz się w dobry papier i do dzieła. Masz rację, własnoręczne drukowanie daje więcej frajdy niż lab, zwłaszcza że w Twoim przypadku niewiele kosztuje :wink:

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Sro 29 Lip, 2009   

Oddaj do labu z zastrzeżeniem aby ci nie mieszali. Nawet nie mieszając zrobią to lepiej i taniej (druk to inna baja niż monitor i zazwyczaj trzeba trochę pomieszać).

Co do druku hobbystycznego w małym nakładzie metodą "na laika"...

1. Nada się kolorowy laser. Nie wiem jak z buforem i czy przyjmie taki duży plik jak A4, ale powinna łyknąć. Do zastosowań amatorsko hobbystycznych da radę. Kup jakiś fajny papierek (do lasera!).

2. Plik A4 (bez spadów, od krawędzi do krawędzi) ma wymiary 2480x3508 pikseli w rozdzielczości 300 PPI (210x297 mm). Czyli prawie...

...Ale z tego co wiem to i tak nie wydrukujesz do samej krawędzi czyli nie zapełnisz idealnie A4 (chyba że masz drukarkę A3). Dookoła zawsze będziesz miał mały margines, chyba większy niż te kilkadziesiąt pikseli. Musisz wyczuć jaki. Najlepiej stwórz plik o podanych przeze mnie wymiarach, zapełnij go szarością i druknij bez żadnego skalowania itp. (tak żeby drukarka przycięła krawędzie obrazka). Potem zmierz sobie marginesy w tym co wyszło i będziesz wiedział do jakich wymiarów zmniejszyć/wykadrować zdjęcie. Jak włączysz najwyższą jakość w sterach drukarki i ogólnie zamieszasz w opcjach (różnie w zależności od drukarki) to w wymiarach i rozdzielczości 1:1 powinno wyjść ok. Nie oczekuj idealnego odwzorowania tego co widzisz na monitorze, kolory mogą wyjść inaczej, cienie i światła mogą się przyciąć - ale to nie jest istotne, sama fota powinna wyjść zadowalająco i da się ją podarować babci na dzień babci. Plik drukuj w trybie RGB. Mimo iż lasery korzystają z tonerów CMYK to działają w trybie RGB i konwersja w Photoshopie zetnie ci niepotrzebnie kolory. Oczywiście sRGB, Adobe RGB ma dużo za duży gamut. BTW, spodziewaj się że fota w takiej antyramie po jakimś czasie wyblaknie. Pierwszy pójdzie żółty toner i fota zrobi się sino-niebieska (widać czasem ten efekt na starych bannerach).

3. Jak do antyramy to jeden pies. Kup najdroższy fotograficzny do lasera (jak taki jest, nie siedzę w laserach). Nie oszczędzaj.

4. Sam tak zaczynałem dawno temu, tylko zamiast fot drukowałem pracki z illustratora i photoshopa. Nie ma jak offset albo porządny atrament ale jak się chce to się robi na tym co się ma. Fajnie jakbyś miał dostęp do photoshopa (ten program trzeba umieć).
Ostatnio zmieniony przez tupisac Sro 29 Lip, 2009, w całości zmieniany 5 razy  

zabzazab 
Uczestnik

Dzieki wielkie, napewno się pobawie, a jeżeli efekty bedą marne to oddam do labu.

tupisac 
Rozmowny

Tak w ogóle teoretycznie to atramenty są bardziej do fotki niż lasery. Lasery są bardziej do biura.

zabzazab 
Uczestnik

Ale czy na śliskim papierze się tusz nie rozmaże?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

zabzazab napisał/a:
1. Czy drukarka laserowa bedzie odpowiednia? Nie posiadam drukarki jakoś bardziej przystosowanej do zdjęć.
2. Zdjęcie wykonałem w najwyższej jakości w rozdzielczości 3648x2432. Czy da się oddrukować w formacie A4? I jak to ewentualnie wyjdzie?
3. Polecacie jakiś papier w szczególności? Może mat, a może połysk? Zdjęcia pójdą raczej do antyramy.
4. Ogólne pytanie: Jak wy to widzicie?

Nie mam dziś zbyt wiele czasu ale w skrócie napiszę kilka zdań, może Ci jakoś pomogę.
Do drukowania zdjęć laser się nadaje ale nie oczekuj od nich zbyt wiele. Z biegiem czasu wypłowieją i kiepsko to będzie wyglądało. Nie produkuje się specjalnych drukarek laserowych do fotek. Nie mają one softu do zaawansowanych funkcji druku zdjęć, jak to jest w dobrych drukarkach atramentowych. Nie można na nich np. uzyskac wydruków bez marginesów, a na atramencie jak najbardziej.

Jeślin chodzi o wydruk profesjonalny to tylko w zasadzie dtuk atramentowy i to dwóch liderów, czyli Canon, Epson. HP tylko do zabawy.
Do zastosowań domowych bardzo dobre sa drukarki Canon z serii PIXMA iP.....,. Ja używam iP5200R. Atramentowe drukarki do zdjęć musza mieć co najmniej 5 pojemników z atramentem: 3 kolorowe i 2 czarne. Są też takie, które maja ich 6.

Drukarki tego typu maja sterowniki i oprogramowanie, którymi możesz naprawdę powojować. Druk w dowolnym formacie foto: 8x13, 9x15 i jakie by tam nie były, łącznie z A4 lub A3 jeżeli będziesz miała taką drukartkę (Epson się kładnia), łącznie z legitymacyjnymi. Soft daje Ci możliwość wyboru formatu. Drukarki sa na tyle inteligentne, że moga drukować z białą (równą) ramką, lub bez niej do samego końca atkusza. Możesz też ustawić kilka zdjęć na większej kartce i wtedy oszczędzasz pateriał. Zdjęcia ok. 8x13 wychodza kosztowo w granicach 50 gr. więc dla zabawy warto. Ponadto można za pomoca odpowiedniego oprogramowania tworzyc własne albumy np. na A4 umieszczając kilka zdjęc w różnych formatach, tła podpisy itp, itd. Zabawa przednia.

Jeśli chodzi o papiery: mają specjalną budowę aby tusz się nie mazał. Jest to wyższa technologia, jest to cos w stylu membrany, gdzie w szerokości papieru są "rurki" wchłaniające poszczególne "kropeleczki" atramentu. Nie ma znaczenia czy matowy, czy połysk, zdjęcie wychodzi jak z drukarni, tylko trzeba poczekać aż wyschnie (nie łapać paluchami).
Mam nadzieję, że Ci się rozjasniło - powodzenia. :wink:

kmarekk 
Nowy

Zdjęcia można drukować na wiele sposobów: minilabach, drukarkach ink-jet, drukarkach termosublimacyjnych. Jeżeli myślisz o drukarce to powinna być to typowa drukarka PHOTO. W przypadku minilabu - wyślij 3-4 zdjęcia testowe - zawsze te same aby mieć porównanie jakości.

Odpowiedz do tematu