Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale co tu wyjaśniać?
Na przykładzie PS-a:
- odpalasz siatkę (CTRL + ')
- zaznaczasz całość (CTRL + A)
- odpalsz free transform (CTRL + T)
- ciągniesz za któryś z rogów myszką (lub wpisujesz wartość kąta obrotu w okienku na górze), tak by linie proste na zdjęciu pokryły się z siatką.
- jeśli potrzebujesz zmienić perspektywę, wybierasz z menu kontekstowego (prawy przycisk myszy) perspective i ciągniesz jak Ci pasuje.
Po zakończeniu operacji wykadrowujesz lub stemplujesz brakujące części obrazu. Metod jest wiele, ale ta pozwala obrócić zdjęcie i poprawić perspektywę w jednym kroku.
Stokrotka, jak masz jeszcze jakis problem to polecam prosty, szybki i dobry program/ intuicyjna obsługa lub zdanie sie na automat/, który po obróbce robi kopię i zachowuje oryginał, więc zawsze możesz robić kolejne poprawki: http://www.marcus-hebel.de/foto/links.html Pozdrawiam.
Ja nie wiem czemu fotografowie w poradnikach i nie tylko uparcie polecają prostowanie ręczne do prowadnic lub siatki. Masakra. Graficy w drukarniach robią to tak (Photoshop):
Primo: Wybieramy narzędzie "linijka" (ruler tool, tam gdzie picker, shift+I kilka razy aż się ikoneczka narzędzia nie zmieni z pipety na linijkę)
Secundo: Robimy linijką linię (jak najdłuższą) na zdjęciu po linii która jest naszym odniesieniem i ma być prosto (horyzont, słup, krawędź sciany itp). Może być w pionie i w poziomie, whatever.
Tertio: w górnym menu klikamy Image -> Image Rotation -> Arbitrary -> OK
Voila.
PS. To jest tylko narzędzie do obrotów. Korektę dystorsji robimy w Filter -> Distort -> Lens Correction. Tam też korygujemy wygodnie perspektywę w jednym kroku, bez potrzeby nakładania siatek na oryginał. No i winietkę i takie tam
Swoją drogą to w jaki sposób LR podchodzi do tematu prostowania/obracaja/kadrowania mnie osobiście urzekł i to był impuls żeby się z tym programem bliżej zapoznać.
Jedna noga to filtry i efekty warstw.
Druga noga to brushe, peny, history i wszelakie kanały.
W sumie photoshop nie powinien się nazywać photoshop, bo teraz głównie go okupują artyści od stronek. W druku jak się odpowiednio opluginujesz to ci wystarczy acrobat, a do fotek i prostych retuszy wystarczy LR
Z Quakerem w CV się było cynkiem i magikiem . I montaże się robiło potem na Corelu albo kleiło z folii...
Ale jakoś nie tęsknię, szczególnie za corelem (ile nerwów mnie ten shit kosztował to moje). Teraz jestem w obozie indesignowców i zrosłem się z pdfami. Nawet z photoshopa wypuszczam pdfy zamiast tiffów, bo mogę sobie od razu w acrobacie ustawić trimbox pod automat. Nowe jest fajne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14