Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich.
Z fotografia amatorska mam do czynienia od okolo 5 lat. Do tej pory poslugiwalem sie wylacznie cyfrowymi kompaktami. Chcialbym sprobowac swoich sil z optyka. Aktualnie przebywam na wakacjach w USA i ceny tutaj sa bardzo przyzwoite, jezeli chodzi o sprzet elektroniczny.
Upatrzylem sobie nawet model Canon 500d, jak dla mnie marzenie, do tego dwa szkielka IS 18-55mm i 55-250mm. Zestawik zamyka sie w granicy 1060$, to jest juz takie moje maksimum cenowe.
Obiekty, ktore fotografuje to krajobrazy przyrodnicze, zwierzeta, zabudowa miejska, rzadziej portrety/sesje zdjeciowe (aczkolwiek tez mi sie zdarzaja).
W zasadzie czytajac tematy odnosnie innych modeli nie doszukalem sie widocznej roznicy w jakosci zdjec (nie jestem ekspertem w tej dziedzinie). Kusi mnie tylko mozliwosc nagrywania filmikow w HD (dzwiek moze i nie bedzie jakis powalajacy, ale zawsze cos). Wiem, ze aparat sluzy do robienia zdjec, a opcja nagrywania filmow to raczej tylko dodatek, nie mniej jednak nie moge sie zdecydowac. Kupic inny model/zmienic producenta, czy moze dac sobie spokoj z tym HD i skupic sie glownie na zdjeciach .
Prosilbym o pomoc forumowiczow
Z gory wielkie dzieki
Albo daj sobie spokój z filmami, bo w lustrzankach póki co nie jest to najlepiej rozwiązane, albo patrz bardziej w kierunku zaawansowanych kompaktów. Najlepiej "kręcącym" aparatem jest obecnie Panasonic Lumix GH1, ale to już dwukrotnie większy wydatek.
Moja rada - skup się na zdjęciach. Później, jeśli bardzo będzie Ci tych filmów brakować, możesz dokupić całkiem niezłą kamerę cyfrową za rozsądne pieniądze.
Canon 500D to świetny aparat no i filmy kręci, po prostu nie radzi sobie z tym tak dobrze jak kompakty/GH1/kamery.
Upatrzylem sobie nawet model Canon 500d, jak dla mnie marzenie, do tego dwa szkielka IS 18-55mm i 55-250mm.
Zestaw, nad którym się zastanawiasz ma w zasadzie dwie wady:
1. cena, cena, cena (bynajmniej samego korpusu aparatu)
2. jakość obiektywów w zestawie
poza tym jako zestaw startowy jest warty zainteresowania. Ja na Twoim miejscu bym go kupił, bo w stanach jest dużo taniej, nauczył się wiciągnąć z niego tyle, ile się da.
Jak juz stwierdzisz, że np. jakość zdjęć Cię nie zadawala, to wtedy zakupisz inne, lepsze obiektywy. Dobre szkła (np. 17-55 IS USM + 70-200L) w zakresie od 18 do 200 mm kosztują już (bynajmniej w polsce) 2 razy tyle co sam aparat.
Jeśli nie możesz przekroczyć tego 1 tyś $, to zestaw na początek, powinien dac Ci sporo frajdy.
A wracajac do tematu, a jezeli by odrzucic te nieszczesna mozliwosc krecenia HD, to jaki aparat i jakie szkla byscie mi polecili do tej kwoty (biorac pod uwage, ze jestem amatorem w kwestii optyki)? Taki zestaw uniwersalny na wycieczke, spacer czy do domu...
jezeli by odrzucic te nieszczesna mozliwosc krecenia HD
Dlaczego od razu 'nieszczęsne'. Jak już są w 500D, to niech będą. Według mnie warto się tym pobawić. Sam kiedyś kreciłem Canonem Pro1 i fajnie to wspominam.
Razmes napisał/a:
Taki zestaw uniwersalny na wycieczke, spacer czy do domu...
Nie rezygnowałbym na Twoim miejscu z 500D. To najnowszy model o bardzo dobrych własciwaściach. Może na poczatek sprawdź jego cenę z obiektywem Canona 17-85 IS USM. Myslę, że w tysiącu $ się zmieścisz.
A wracajac do tematu, a jezeli by odrzucic te nieszczesna mozliwosc krecenia HD, to jaki aparat i jakie szkla byscie mi polecili do tej kwoty (biorac pod uwage, ze jestem amatorem w kwestii optyki)? Taki zestaw uniwersalny na wycieczke, spacer czy do domu...
A nie lepiej kupić jakiś starszy model np C40D albo 400/450D a za resztę dokupić do tego jakieś dobre szkło ?
500d się rzeczywiście nie opłaca A szkła ... dopóki nie będziesz miał Lki albo chociaż EX Sigmy to możesz nie wierzyć tak jak ja
Za 3 - 4 tysiące to można 40d i do tego jakiś "wzmocniony" kit spacerowy jak Sigmy 17-70, 18-50 f/2.8 EX (ten co ja mam), Tamron 17-50 itp itd. Zestaw szkieł, o którym pisałeś wcześniej miałem, zamieniłem i jestem teraz szczęśliwym człowiekiem, który nigdy więcej nie kupi taniego szkła
Podsumowując: to i tak Ty robisz zdjęcia, a nie aparat. Lepsze narzędzia tylko pozwalają lepiej korzystać z umiejętności
Kusi mnie tylko mozliwosc nagrywania filmikow w HD
Skoro tak to bierz 500d. Ta opcja kręcenia filmów może się czasami przydać
Razmes napisał/a:
moze dac sobie spokoj z tym HD i skupic sie glownie na zdjeciach .
Złota myśl Kręcić filmy lustrzanką można ze zbliżonym skutkiem do robienia zdjęć kamerą cyfrową. Gdyby to było takie dobre rozwiazanie nastąpiłaby pewnie unifikacja tych urządzeń-póki co lepiej kręcić filmy kamerą a zdjęcia robić lustrzanką
Podobnie jak poprzednicy wybrałbym 40d.
500d z kitowym obiektywem 18-55 kosztuje 2400... W pierwszym poscie napisalem o zestawie z dwoma obiektywami...
a ten 40d za 2900 to samo body czy jakies szkielko tez sie znajdzie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11