Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor AF-S 10-24 f/3,5-4,5G ED
Autor Wiadomość
Andrzej Olender 
Uczestnik
dawniej arsen

Wysłany: Nie 10 Maj, 2009   

Niestety szkła nikkora mają często chore ceny nie licząc kilku wyjątków gdzie są tańsze od odpowiedników firm trzecich. Jeszcze gdyby jakość zmiatała konkurencję to bym to zrozumiał a często ostatnie nowości z AF-S to szkła przegrywające w testach z zamiennikami jak np. nikkor af-s 50/1.4 vs sigma 50/1.4, chociaż w tym przypadku cena niższa.
Wspomniałeś o kawałku plastiku. Ostatnio miałem na chwilę nowe szkło 35/1.8 nikkor af-s. Niby w rękach sprawia wrażenie dobre jednak obicie plastikiem trochę psuje ostatnie dokonania nikkora.
Porównywałem sobie z moją węższą sigmą 30/1.4 i bardziej cenię sobię ową sigmę mimo że większość tzw PRO stwierdzi że wolą nikkora bo to nikkor.
Sigmy z serii EX przynajmniej czuć w rękach że ma się do czynienia z czymś wykonanym mniej kompromisowo mimo że jest traktowany jako zamiennik. Są osoby co wstydzą się wyjść z czymś innym niż systemowym co jest delikatnie mówiąc chore i tacy kupią wspomnianego nikkora 10-24 :)

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

arsen napisał/a:
Porównywałem sobie z moją węższą sigmą 30/1.4 i bardziej cenię sobię ową sigmę mimo że większość tzw PRO stwierdzi że wolą nikkora bo to nikkor.

35/1.8G - 890zł
Sigma 30/1.4 - 1900zł.
Gdy była za 1000zł używeczka, to oczywiscie warto, ale wtedy 35G kosztowałoby 500-600zł :)

Andrzej Olender 
Uczestnik
dawniej arsen

No może nie był to najszczęśliwszy przykład, ale nikkor 50/1.4 vs sigma 50/1.4 już się ma lepiej. Różnica w cenie nie jest powalająca.
Akurat stoję przed kupnem pięćdziesiątki i jest dylemat :)
Tak samo jak mam dylemat na szkło z szerokim kątem w postaci ukazania się niedługo nowej sigmy 10-20 a tytułowym Nikkor AF-S 10-24 f/3,5-4,5G ED.

mavierk 
never knows best

no moim zdaniem za sigmę (50) płacisz dokładnie tyle, ile dostajesz w zamian (w stosunku do nikkora, którego uważam za na prawdę udane szkło).

W przypadku 10-20 a 10-24 to chyba jednak tego tysiąca na nikkora nie opłaca się wydawać :)

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Sob 16 Maj, 2009   

arsen napisał/a:
Niestety szkła nikkora mają często chore ceny nie licząc kilku wyjątków gdzie są tańsze od odpowiedników firm trzecich. Jeszcze gdyby jakość zmiatała konkurencję to bym to zrozumiał a często ostatnie nowości z AF-S to szkła przegrywające w testach z zamiennikami jak np. nikkor af-s 50/1.4 vs sigma 50/1.4, chociaż w tym przypadku cena niższa.
Wspomniałeś o kawałku plastiku. Ostatnio miałem na chwilę nowe szkło 35/1.8 nikkor af-s. Niby w rękach sprawia wrażenie dobre jednak obicie plastikiem trochę psuje ostatnie dokonania nikkora.

Już MAVIERK Ci wypomniał chore ceny Sigmy. Ja dołożę chory AF oczywiście "nie licząc kilku wyjątków". Kiedyś chorowałem na Sigmę 30/1.4. Ze 4 sztuki przetestowałem, jedna może była dobra, ale też miałem wątpliwości. Jak w miarę działała na centralnym AF, to na bocznych zero celności. To po co mi taki obiektyw za taka cenę, jak na 10 zdjęć było ostrych 3 szt (na centralnym AF). Ale ten najlepszy model sprawdziłem na środkowym AF z dwiema książkami ustawionymi za sobą w odległości 30 cm na f 1.8. To co wyprawiał AF to szok. Ustawiał sobie AF raz na jedną książkę raz na drugą i zmieniał co chwilę i korygował AF. Chciałem zwolnić spust migawki, a on nic tylko dalej zmienia ksiażki. Chyba z 10 sekund to trwało. To po co mi obiektyw który robi zdjęcie książki drugiej jak ja chcę pierwszej i na nią mam ustawiony AF, albo nie może się zdecydować którą wybrać przez ponad 10 s. N 35/2 nie robi mi żadnych problemów.

Andrzej Olender 
Uczestnik
dawniej arsen

Wysłany: Sob 16 Maj, 2009   

darekk dla odmiany napiszę że moja sigma 30/1.4 nie posiada takich cech, trafia szybko gdzie trzeba bez żadnych fochów :)

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 17 Maj, 2009   

Moja też. I to na Canonie, a nie na Nikonie.

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009   

mavierk napisał/a:
no moim zdaniem za sigmę (50) płacisz dokładnie tyle, ile dostajesz w zamian (w stosunku do nikkora, którego uważam za na prawdę udane szkło).

W przypadku 10-20 a 10-24 to chyba jednak tego tysiąca na nikkora nie opłaca się wydawać :)

Ja już się nauczyłem - nie wydawać sądu zanim się szkiełkiem porządnie nie pobawimy. Kto wie czy za czas jakiś nie będę wystawiał Sigmy na optyczną giełdę z powodu rzeczonego Nikkorka :) 24-70 kusiła i... ostatecznie zrezygnowałem - mniejsze lub większe perturbacje z AF skutecznie mnie zniechęciły a Nikkora się bierze pierwszego z brzegu i jeśli z puchą jest wszystko OK nie ma prawa zawieść...

goltar 
Optyczny

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   

nazgul napisał/a:
24-70 kusiła i... ostatecznie zrezygnowałem - mniejsze lub większe perturbacje z AF skutecznie mnie zniechęciły a Nikkora się bierze pierwszego z brzegu i jeśli z puchą jest wszystko OK nie ma prawa zawieść...
A jednak :???: Może po teście jeszcze się zdecydujesz ;)

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Wysłany: Sob 06 Cze, 2009   

goltar napisał/a:
nazgul napisał/a:
24-70 kusiła i... ostatecznie zrezygnowałem - mniejsze lub większe perturbacje z AF skutecznie mnie zniechęciły a Nikkora się bierze pierwszego z brzegu i jeśli z puchą jest wszystko OK nie ma prawa zawieść...
A jednak :???: Może po teście jeszcze się zdecydujesz ;)

Nie.

Kupiłem Nikkora ;)

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 06 Cze, 2009   

Ja mam właśnie przed sobą wybór szerokiego obiektywu pod cropa i postawię na Tokinę 11-16mm f/2.8. Najjaśniejsza, ostra i nie jest przesadnie droga (2500 zł).

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Wysłany: Nie 02 Sie, 2009   

Na photozone.de przetestowali to szkiełko...

http://www.photozone.de/n...ikkor_1024_3545

Rewelacji nie ma. Myślę, że nie będzie rozsądnym zmieniać Sigmę 10-20...

mavierk 
never knows best

zwłaszcza, że jest 10-20/3.5 pewnie nawet tańsza :)

nazgul 
Entuzjasta
Leń

mavierk napisał/a:
zwłaszcza, że jest 10-20/3.5 pewnie nawet tańsza :)

Akurat myślałem o starszej, 4-5,6. Jest wystarczająco dobra.

Odpowiedz do tematu