Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dwa obiektywy do Canon 1000D
Autor Wiadomość
Pelson 
Nowy

Wysłany: Pon 03 Sie, 2009   Dwa obiektywy do Canon 1000D

Witam serdecznie!

Przymierzam się do kupna mojej pierwszej lustrzanki. Chciałem zaznaczyć że w temacie obiektywów jestem zielony. Wcześniej przez jakies 3 lata z niezłym skutkiem używałem Canona S1 IS z paczką filtrów... Po przeczytaniu tony testów i opinii wybór padł na Canona 1000D. Na całość mam do wydania jakies 3 - 4 tysiące. 1500 na body reszte chciałem przeznaczyć na dwa obiektywy:

1. Obiektyw "na co dzień" do fotografowania przyrody, architektury, ludzi z górną ogniskową 200-300mm. Czyli chyba okreslany mianem spacer zoom'u. Pewnie przydatna byłoby stabilizacja.

2. Zestaw do makro. Zdjęcia głównie owadów: ptaszników, skorpionów ale i naszych rodzimych: pszczół, motyli itd. itp. Myślałem nad jakimś jasnym obiektywem stałoogniskowym i dokupieniem do tego Raynox'a DCR-250. Z tego o czytałem przydałby się z ogniskową większą niż 50mm ze względu na ruchliwość owadów.

Jestem otwarty na wszelkie sugestie i propozycje, w temacie obiektywów nie mam zbytnio doświadczenia.

Pozdrawiam

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 03 Sie, 2009   

Pelson napisał/a:
z górną ogniskową 200-300mm... Pewnie przydatna byłoby stabilizacja.

Jeśli musi być stabilizacja to canon 70-300IS USM, jeśli nie musi to canon 70-200/4L.
Pelson napisał/a:
Zestaw do makro

Canon 100/2,8macro, bez raynoxa :smile:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Sunders napisał/a:
Jeśli musi być stabilizacja to canon 70-300IS USM, jeśli nie musi to canon 70-200/4L.
Sunders napisał/a:
Canon 100/2,8macro, bez raynoxa

Też bym tak celował. Niestety jest tylko jeden problem, że razem kosztuje to co najmniej tyle, ile Pelson ma na cały zestaw.
Jak zwykle wszystko rozbija sie o ... pieniądze. :sad: Ponadto, przy takim zestawieniu nie mamy nic do 70mm.

Proponuję na początku zrezygnować z teleobiektywu i kupić w miare dobry obiektyw startowy, zaczynający się od dołu, czyli od 17, 18mm. W innych wątkach temat był przerabiany wielokrotnie. Masz do wyboru Sigmę, Tamrona albo Canona i do poczytania cały wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

kozidron
[Usunięty]

Pelson, takich tematów jest ze sto, odnośnie makro pod canona na świeżo dokładnie 3 wątki niżej, który spacer zoom (pod canona) pare wątków niżej o tym dlaczego lepiej kupić 400D zamiast 1000D jest w wątku na forum o teście tej lustrzanki.

Wystarczy użyć szukajki. O tym czemu nie warto kupować spacer zooma będzie w każdym wątku o spacer zoomie albo nawet w tym 6 wątków niżej.
Wszystkie te wątki max 30 minut znalezione i przeczytane -wyłuszczone wszystko jasno i klarownie, jak coś to pytaj ale korzystaj też z szukajki

Pelson 
Nowy

kozidron napisał/a:
Pelson, takich tematów jest ze sto, odnośnie makro pod canona na świeżo dokładnie 3 wątki niżej

Niestety tamte obiektywy nie mieszczą się w moim przedziale cenowym.

B o g d a n napisał/a:
Proponuję na początku zrezygnować z teleobiektywu i kupić w miare dobry obiektyw startowy, zaczynający się od dołu, czyli od 17, 18mm. W innych wątkach temat był przerabiany wielokrotnie. Masz do wyboru Sigmę, Tamrona albo Canona i do poczytania cały wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

Przeczytałem sporą część z podanego przez Ciebie tematu. Zeby zmieścić się w podanym przez siebie limicie finansowym (bo jakbym sie nie starał to go nie przeskoczę) pomyślałem czy nie dałoby się połączyć te 2 szukane przeze mnie obiektywy w jeden.

Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro (1344zł) - Z testu wyczytałem ze tryb macro jest całkiem użyteczny, jako obiektyw na co dzień myślę ze również dałby sobie darę. Dobrze myślę?

Ale idąc dalej z ogniskową:
Sigma 18-125 f/3.8-5.6 DC OS HSM (1349zł)
Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC OS (1525zł)
Czy z któregoś z tych obiektywów udało by się skorzystać w makro? Ewentualnie po dodaniu wymienionego juz przeze mnie Raynox'a 250?

A i jak byłoby ze współpracą tych obiektywów z Canonem 1000D?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Pelson napisał/a:
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro (1344zł) - Z testu wyczytałem ze tryb macro jest całkiem użyteczny, jako obiektyw na co dzień myślę ze również dałby sobie darę. Dobrze myślę?
To byłby bardzo dobry wybór, co może potwierdzić komor. :wink:

Z tych dwóch pozostałych, rozważałbym tylko Sigmę 18-125 f/3.8-5.6 DC OS HSM ale jak się sprawuje z Raynox'em 250 nie mam zielonego pojęcia.
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Pon 03 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Pelson Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro + C70-300 IS (używka ) i masz ekstra zestaw

kozidron
[Usunięty]

Pelson napisał/a:
Niestety tamte obiektywy nie mieszczą się w moim przedziale cenowym.

to bierz sigme 17-70/2.8-4.5 :arrow: uniwersalny spacer zoom, dość przyzwoity optycznie, tylko żeby nie było zaskoczenia jego skala odwzorowania to nie 1:1 tylko 1:2.3
Jak robiłem foty ptasznikom to nie korzystałem z tego szkła, związane było to raczej z tym że one potrafią skoczyć na około 6 do 7 długości swojego ciała i postanowiłem skorzystać z czegoś dłuższego bo 70mm na końcu wydało mi się dość ryzykowne.

Pelson 
Nowy

kozidron napisał/a:
to bierz sigme 17-70/2.8-4.5 :arrow: uniwersalny spacer zoom, dość przyzwoity optycznie, tylko żeby nie było zaskoczenia jego skala odwzorowania to nie 1:1 tylko 1:2.3

A udałoby się połączyć go z jakimś konwerterm do macro? DCR-250 ma gwint max 67mm, Sigma 72mm - istnieją jakieś pierścienie zmeiniające średnice gwintu? Ma to w ogole jakiś sens? Sorry ze nie uparłem na tego Raynox'a ale widziałem fajne zdjącie robione przy jego pomocy a nie chce wydawać 1500zł na obiektyw jedynie do makro.

kozidron napisał/a:
Jak robiłem foty ptasznikom to nie korzystałem z tego szkła, związane było to raczej z tym że one potrafią skoczyć na około 6 do 7 długości swojego ciała i postanowiłem skorzystać z czegoś dłuższego bo 70mm na końcu wydało mi się dość ryzykowne.

Spokojnie, akurat w temacie ptaszników nie potrzebuje informacji ;]

Monastor 
Optyczny

Pelson, raynoxa na tę sigmę nie założysz, a jeśli nawet, to będziesz miał potężną winietę.

komor 
Moderator

lupo57 napisał/a:
Pelson Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro + C70-300 IS (używka ) i masz ekstra zestaw

Jestem za. Raynox jest fajny ale wymaga sporo wprawy i wg tego co piszą to lepiej założyć go na jakieś krótkie tele. Być może sprawdzi się z 70-300 IS. Poza tym Rayox to niewielki wydatek i zawsze potem można go dokupić. A póki masz fazę na większe zakupy to bierz najlepsze szkła na jakie Cię stać.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
Być może sprawdzi się z 70-300 IS.

Wtedy to juz sie robi mikroskop. No i ciezko nawet wlos umiescic w GO. Statyw tez absolutnie niezbedny. No, moze do 100mm mozna jakos powalczyc. Wlasnie dzisiaj probowalem, ale wrocilem szybko do konfiguracji z 50tka.

komor 
Moderator

Nie wyraziłem się jasno. Przy 300 mm na pewno jest masakra, bo miałem ją już na 200 mm z moim 70-200/4, ale przy mniejszych ogniskowych sprawdza się lepiej. Wspominał o tym Edmun, on używa Raynoxa z 90-300 w okolicach najmniejszej ogniskowej.

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Pelson, moim zdaniem jeśli poważnie chcesz zaatakować macro to nie ma się co szczypać tylko trzeba kupic porządne, specjalizowane szkło. Np. to:

http://www.allegro.pl/ite...a_warszawa.html

Miałem i powiem tyle - jest cudownie ostre, i praktycznie wolne od wad typu dystorsja, aberracja czy winieta. Resztę załatwia Ci to:

http://www.allegro.pl/ite...a_4gb_fvat.html

Choć ja nie mam przekonania do "spacerzoomów i chyba brałbym po prostu z kitem 18-55 IS.

http://www.allegro.pl/ite...n_vat_raty.html

Decyzja jest Twoja - udanego zakupu życzę :)

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Sie, 2009   

Pelson, jeżeli budżet mały to zawsze możesz raynoxa założyć na 50/1.8 dość tani, plastikowy ale całkiem przyzwoity optycznie obiektyw(jak dla amatora) . Ja chyba skłaniałbym się w kierunku sigmy 17-70 + canon 70-300IS + używane 400D żeby zmieścić się w budżecie.

Odpowiedz do tematu