Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia zmieniają się przy podglądzie? Help?
Autor Wiadomość
Lary 
Początkujący

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009   Zdjęcia zmieniają się przy podglądzie? Help?

Korzystam z Canona 40D i zdjecia zapisuje w RAWie w barwach sRGB. Po zainstalowaniu kodeków ze strony canona (na viście) ogladalem zdjecia w Windowsowej Galerii i po "loadingu" zmienialy sie w duzo gorszej jakosci fotki i tak jakby ustawienia z aparatu zostaly skasowane (np. pojawia sie wieksze ziarno albo zdjecia b/w staja sie kolorowe). Ten sam problem mialem używając Lightrooma. Teraz siedze na Windows 7 i w systemowej galerii problem zniknal, zdjecia sa takie same jak w aparacie natomiast w LightRoomie dalej sie zmieniaja. Jak to naprawic?

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009   

na szybko komputer pokazuje podgląd wkomponowanego w rawa jpga który zawiera wszystkie ustawienia z aparatu, po chwili pokazywany jest podgląd z prawdziwego rawa, już z ustawieniami wymyślonymi przez windowsa/lightrooma.

Lary 
Początkujący

ok ale jak go przywrocic? tzn Nie mialem pojecia ze w RAWa wkomponowuje sie jeszcze jakis JPG ale zakladalem ze jest to jakas nakladka na standardowe zdjecie. W kazdym razie jak zrobic zeby zobaczyc w lightroomie takie samo zdjecie jak mam w aparacie (z tym jpegiem czy czyms). Chodzi o to ze zdjecia z wycieczki-imprezy nie chce mi sie poprawiac krzywymi itp a standardowe zdjecia z aparatu po automatycznej redukcji ziarna sa jak najbardziej ok:)

ghost 
Optyczny

no to użyj jpga aparaty mają możliwość zapisywania raw+jpg
albo poszukaj standardowych krzywych do LR, odpowiadających standardowym ustawieniom aparatu

Lary 
Początkujący

no tak to nastepnym razem uzyje jpg+raw...dzieki w kazdym razie za help;)

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Nie 02 Sie, 2009   

albo po prostu przekonwertuj tego RAW'a na JPEG'a i bedzie wygladac tak jak wtedy kiedy bylo zrobione(z wszystkimi ustawieniami jakie miales zaaplikowane)-uzyj Digital Photo Professional ktory powinienes miec na plytce z aparatem

kozidron
[Usunięty]

Lary napisał/a:
Korzystam z Canona 40D i zdjecia zapisuje w RAWie w barwach sRGB. Po zainstalowaniu kodeków ze strony canona (na viście) ogladalem zdjecia w Windowsowej Galerii i po "loadingu" zmienialy sie w duzo gorszej jakosci fotki i tak jakby ustawienia z aparatu zostaly skasowane (np. pojawia sie wieksze ziarno albo zdjecia b/w staja sie kolorowe). Ten sam problem mialem używając Lightrooma. Teraz siedze na Windows 7 i w systemowej galerii problem zniknal, zdjecia sa takie same jak w aparacie natomiast w LightRoomie dalej sie zmieniaja. Jak to naprawic?

po co w ogóle robisz w raw-ach jak korzystasz ze "stylów obrazów" czy robisz b/w z puszki, zdając się na jakieś pseudo kreatywne ustawienia aparatu niepotrzebnie ustawiasz format raw. Myślę, że rozszerzenie raw tylko utrudnia ci twoją fotografię, bo potem musisz dochodzić w wywoływarce do ustawień które ustaliłeś softwarem puszki a to chyba marnowanie czasu(skoro pasują ci ustawienia z aparatu)
.........i wcale nie piszę tego złośliwie, są tacy co wolą "sepie" z puszki niż dłubaną w ps-ie i ich prawo a nie wątpliwie oszczędza się trochę czasu.

Allan 
Maniak

Jedyny "help" ktory znam to jest - wrocic do Windows XP Pro
Ja mam z kolei problem z dvix ktory nie rozpoznaje HD w windows Vista
(na komputerze w pracy oczywiscie bo w domu Windows Vista i 7 nie maja prawa wstepu:)
Nie rozumiem po co mialbym zmieniac system skoro na XP wszystko mi chodzi
i jest duzo szybsze niz vista i 7

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 03 Sie, 2009   

nie wrocic do win xp bo wlasnie wczoraj i dzisiaj mordowalem sie i ja i kmosw jak dojsc do ustawien z PictureStyle w RAW'ie otwartym w Lightroomie. nie ukrywam ze zarowno kolorystyka tego co robilem znaczaco rozni sie od tego co widze w LR.
na razie na szybkiego zrobilem Zapisz jako.... z raw do jpg, ale jaki to ma sens robienie RAW'ów jeśli w LR po załadowaniu ich przez chwilę widze to samo co na ekranie LCD aparatu, aby zaraz zobaczyć surowego RAW'a ?!

Nie wiem... moze wkrotce poszukam rozwiazania takiego problemu

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Sie, 2009   

edmun napisał/a:
Nie wiem... moze wkrotce poszukam rozwiazania takiego problemu

najlepiej nie rób w rawach albo raw+jpg i korzystaj z jpg :arrow: jeżeli pasuje ci kolorystyka ustawień z puszki to nie kumam po co dochodzić ileś czasu do tych samych efektów w wywoływarce.
Właściwie to korzystanie z tego badziewia software'owego z puszki to zemsta programistów na konsumencie :wink: :razz:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

edmun napisał/a:
na razie na szybkiego zrobilem Zapisz jako.... z raw do jpg, ale jaki to ma sens robienie RAW'ów jeśli w LR po załadowaniu ich przez chwilę widze to samo co na ekranie LCD aparatu, aby zaraz zobaczyć surowego RAW'a ?!
pewnie musisz pogrzebać w profilach aparatu, z poziomu LR, na forum nikona są od tego spece, więc może i tutaj ktoś się znajdzie :)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

przykladowo zrobilem zdjecie na lace przy wschodzie slonca. mam przepiekny braz/pomarancz ale wiem ze delikatnie nie naswietlilem. robie wiec w rawach aby moc cos tam jeszcze podciagnac lub Delikatnie! zmienic kolorki. odpalam LR, importuje zdjecie i przez sekunde widze poprawne zdjecie aby za chwle zobaczyc totalnie wyprane z kolorow zdjecie z AWB. RAWA robie zeby podciagnac fotke, czego nie chce robic z Jpga. ale Raw wczytuje mi sie wyprany :/. tak jak mowilem, znajde rozwiazanie jak tylko siade na komputerze z netem z ekranem wiekszym niz te 2 cale z ktorych teraz korzystam :)

ghost 
Optyczny

musisz znaleźć profile do LR odpowiadające tym stosowanym w aparacie.
wtedy LR podbije czerwienie podobnie jak aparat ;)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

paranoja. walczylem godzine z ustawieniami LR i nic z tego. niestety ale rozwiazanie w stylu "poszukaj preseta" mija sie z celem.
w jaki sposob dorwac tyle predetow ile zdjec?

najbardziej wkurzam sie ze robilem zdjecia na zlocie podczas wschodu slonca. picturestyle ustawione na standard, a lightroom za wszelka cene po zaimportowaniu chce to ladne zlote swiatlo zamienic na niebieskie. na razie wynik to 18:0 dla lightrooma :/

sorry ale wkurzam sie na to. nie po to mam rawy aby robic jpgi bo LR lubi sobie zrobic po swojemu. na razie oglaszam wszem i wobec wojne. jedna bitwe przegralem, ale jak tylko wygram., dam znac

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Otwórz sobie zdjęcia w DPP, ten otworzy RAW-a tak samo jak jpg-a. Do podstawowej obróbki to nie jest zły program.

Odpowiedz do tematu