Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 05 Sie, 2009 Znów nieszczęscne co kupić
Witam,
Kolejny nudny post z gatunku "co kupić", ale zwyczajnie potrzebuję rady fachowców.
Kupuję aparat młodszej siostrze (15 lat). Mam wrażenie, że dziewczyna ma spory talent. Ma teraz prostego głuptaka i robi nim bardzo dobre zdjęcia (głównie makro, portrety, pejzaże i takie tam spacerowe widoczki). Ale brakuje jej wielu funkcji, widzi braki, przekłamania kolorów itd. no i chce popróbować sił z lustrzanką
Mam też 4000 zł do wydania i nie za bardzo wiem, co kupić.
Jako body biorę pod uwagę: Canon 450D lub Nikon F60 lub Sony A330 (wybór mojej siostry i stabilizacja w korpusie).
Chcę też kupić do tego niestandardowy obiektyw z lepszą jasnością (2,8) Tamrona lub Sigmy z opcją Makro i z ogniskową w granicach mniej więcej 18-70.
Taki obiektyw trafia właściwie idealnie w potrzeby (makrofotografia + portrety i spacerowe zdjęcia), tylko nie mogę się zdecydować na konkretny model body i obiektyw.
Siostrze najlepiej leży w ręku A330. Tyle wiem, bo dzisiejszej wizycie w sklepie.
Nie mam pojęcia jaki konkretnie obiektyw dobrać i ciągle się waham czy wybrać Sony, po tym, jak wiele się naczytałem na forum uprzedzonych opinii o tej marce.
(ja sam robię zdjęcia olkiem E300 z kitowym obiektywem, ale bez większych sukcesów)
Bardzo trafnie to ujales.
Generalnie zalezy czy siostra sie podnieca uzywalnym iso tysiac pincet sto dziewiecset. Jesli tak, to zdecydowanie Canon. Do portretu, macro i spacerow A330 bedzie ok, a nowy kit jest bardzo przyzwoity. Oprocz stabilizacji dostaje tez dzialajacy LV (a nie tryb kompakta) oraz ruchomy wyswietlacz, co moze sie przydac przy macro.
intercedo [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Sie, 2009
Nie interesuje jej ISO, bo jeszcze nie wie, co to jest Do tej pory nie robila zdjec nocnych ani w bardziej ekstremalnych warunkach. Mysle, ze ISO 400 z jasniejszym szklem w zupelnosci jej na poczatek starczy do zdjec w pokoju przy zarowce.
Druga sprawa to dobor obiektywu. Tyle sie naczytalem, ze Tamrony i Sigmy maja problem z FF/BF, ze mi rece opadly. Jak wygladaja wasze doswiadczenia z alfami? Tez sie zle spasowuja trzeba kalibrowac (nigdy tego nie robilem) albo wymieniac cale obiektywy?
Myślałem o:
Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp
Sigma 18-50 f/2.8 EX DC MACRO
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro
Sigma 24-70 f/2.8 EX DG Macro
Tokina AT-X 16-50 f/2.8 PRO DX
No i nie mam pojecia jak wyglada ewentualne przeniesienie dokupionych szkiel na inny system (zalozmy, ze siostra zachce kiedyś Canona lub Nikona)? To czy przeniesienie będzie zawsze mozliwe czy tylko czasem i z pogorszeniem jakosci?
Z tych co napisales to bym wybieral pozycje nr 1, ewentualnie nr 3.
Jesli zmieni system, to bedzie musiala sprzedac wszystkie obiektywy (niezaleznie z jakiego na jaki).
Jesli chodzi o FF/BF to jakos wsrod uzytkownikow Alf nie slyszy sie czesto o koniecznosci kalibrowania Sigmy. W Tamronach zazwyczaj AF chodzi lepiej niz w Canonach.
intercedo [Usunięty]
Tez myslalem o tym Tamronie najbardziej tylko nie ma on trybu Makro. Pytanie czy nie da sie tego latwo zalatwic jakims dodatkiem na lub pod obiektyw lub sztuczka, ktora pozwoli ostrzyc na bliskich obiektach?
Nie interesuje jej ISO, bo jeszcze nie wie, co to jest
Jak zacznie robić te zdjęcia, to będzie musiała zainteresować się ISO
intercedo napisał/a:
wiele się naczytałem na forum uprzedzonych opinii o tej marce
Jak czytasz te opinie zwróć uwagę na to jak są uzasadniane-znaczna część z nich nie polega tylko na uprzedzeniach
Z wskazanych przez Ciebie obiektywów polecam te same co MC, ale w odwrotnej kolejności i z canonem 450d
intercedo [Usunięty]
Sunders napisał/a:
intercedo napisał/a:
Nie interesuje jej ISO, bo jeszcze nie wie, co to jest
Jak zacznie robić te zdjęcia, to będzie musiała zainteresować się ISO
Wiem wiem, dlatego też boję się ja wpuszczać w Sony. Ale z drugiej strony ważne jest też jak aparat leży w dłoni. A tutaj z subiektywnym odczuciem (zdecydowanie A330) trudno dyskutować. No i nie samym ISO człowiek żyje.
Sunders napisał/a:
intercedo napisał/a:
wiele się naczytałem na forum uprzedzonych opinii o tej marce
Jak czytasz te opinie zwróć uwagę na to jak są uzasadniane-znaczna część z nich nie polega tylko na uprzedzeniach
Z wskazanych przez Ciebie obiektywów polecam te same co MC, ale w odwrotnej kolejności i z canonem 450d
Jeszcze ją ponamawiam na tego Canona. Albo w ogóle zmienię koncepcję. Kupię Nikona D5000 z obiektywem Sigmy 17-70, zmieszczę się w budżecie, a dziewczyna będzie miała i dobre (w przyszłościowym systemie) body i porządny obiektyw (i ekranik uchylny idealny do makro ).
intercedo,
Sam posiadam canona 450D, ale jeśli twojej siostrze najbardziej podoba się A330 to niech bierze... Po kilku tysiącach zdjęć nabierze doświadczenia i sama sobie wyrobi zdanie na temat tego co potrzebuje najbardziej. Jeśli nie będzie to alfa, to sprzeda ją i kupi coś innego.
Co do obiektywu to mam tego Tamrona i jestem bardzo zadowolony. Kupowałem w ciemno i trafiłem ostrą sztukę bez ff/bf. Jeśli nie masz możliwości wybrania z kilku egzemplarzy, to zawsze można w ramach gwarancji oddać taki obiektyw do kalibracji...
jak wyglada ewentualne przeniesienie dokupionych szkiel na inny system (zalozmy, ze siostra zachce kiedyś Canona lub Nikona)? To czy przeniesienie będzie zawsze mozliwe czy tylko czasem i z pogorszeniem jakosci?
Jest możliwe, ale nie ma sensu.
intercedo napisał/a:
Jeszcze ją ponamawiam na tego Canona. Albo w ogóle zmienię koncepcję. Kupię Nikona D5000 z obiektywem Sigmy 17-70, zmieszczę się w budżecie, a dziewczyna będzie miała i dobre (w przyszłościowym systemie) body i porządny obiektyw (i ekranik uchylny idealny do makro
intercedo napisał/a:
ważne jest też jak aparat leży w dłoni. A tutaj z subiektywnym odczuciem (zdecydowanie A330) trudno dyskutować. No i nie samym ISO człowiek żyje.
Jak bierzesz pod uwagę nowe modele puszek, to daj jej potrzymać canona 500d/z tą sigmą budżet przekroczysz minimalnie/-może będzie leżał lepiej od 450d, a nawet może lepiej od a330
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
jeśli uważa, że a330 świetnie się trzyma, to znaczy, że trzyma ten aparat jakoś dziwnie Należę do osób uprzedzonych i nie mam pojęcia, jak ten aparat w ogóle złapać (chyba, że tak, jak zwyczajną małpkę).
Osobiście byłbym za Sigmą 17-70, bo wg tego, co pisałeś
intercedo napisał/a:
głównie makro, (...) pejzaże i takie tam spacerowe widoczki
uzupełniona 50/1.8 lub 85.1,8 bo
intercedo napisał/a:
portrety
A puszka.. najlepsza w cenie, jaka pozostanie
Taki sprzęcik wystarczy jej na na prawdę długo.
jeśli uważa, że a330 świetnie się trzyma, to znaczy, że trzyma ten aparat jakoś dziwnie
Zona ostatnio probowala trzymajac palec wskazujacy na spuscie, a srodkowy na pokretle sterujacym i twierdzi, ze nie ma takiej tragedii na jaka wyglada. Jak ktos nie ma duzych rak, nie przyzwyczail sie zbytnio do luksusu A700, a w szczegolnosci jest przesiadkowiczem z kompaktow to faktycznie moze sie spodobac.
Zdecydowanie polecam Tamrona 17-50/2,8. Bardzo dobrze pracuje w odróżnieniu do Canona z systemem Sony/Minolta. Jeżeli siostrze odpowiada Sony A330 to niech kupuje, w tej klasie nie ma przepastnych róznic w jakości.
intercedo [Usunięty]
zentaurus napisał/a:
Zdecydowanie polecam Tamrona 17-50/2,8. Bardzo dobrze pracuje w odróżnieniu do Canona z systemem Sony/Minolta. Jeżeli siostrze odpowiada Sony A330 to niech kupuje, w tej klasie nie ma przepastnych róznic w jakości.
Też właśnie na nim się skupiam tylko czy ma opcje makro czy też trzeba coś jeszcze dokupić?
[ Dodano: Sro 05 Sie, 2009 11:18 ]
mavierk napisał/a:
jeśli uważa, że a330 świetnie się trzyma, to znaczy, że trzyma ten aparat jakoś dziwnie Należę do osób uprzedzonych i nie mam pojęcia, jak ten aparat w ogóle złapać (chyba, że tak, jak zwyczajną małpkę).
Osobiście byłbym za Sigmą 17-70, bo wg tego, co pisałeś
intercedo napisał/a:
głównie makro, (...) pejzaże i takie tam spacerowe widoczki
uzupełniona 50/1.8 lub 85.1,8 bo
intercedo napisał/a:
portrety
A puszka.. najlepsza w cenie, jaka pozostanie
Taki sprzęcik wystarczy jej na na prawdę długo.
Ma małe ręce, pewnie dlatego. Zresztą nie wiem czy miałeś ten apart w ręku. To jakościowa przepaść (na plus) w stosunku do plastikowych i średnio wygodnych A300/350
To jakościowa przepaść (na plus) w stosunku do plastikowych i średnio wygodnych A300/350
Nie omieszkam tego sprawdzić! Jeśli to się potwierdzi to może wreszcie będę miał coś taniego ze stajni Sony co będzie można polecić z czystym sumieniem, a nie tylko i wyłącznie przez pryzmat jakości/ceny (vide a200).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11