Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 04 Sie, 2009
Problem z wyświetlaniem RAW Z G10.
Autor Wiadomość
Contras 
Nowy

Wysłany: Sro 05 Sie, 2009   

Po rozpakowaniu update do 5.4 okazuje się, że jest to pod 64 bitowy system. Wcześniej nic na to nie wskazuje. Ściągnąłem, rozpakowałem i zonk!

Reklama

zug
[Usunięty]

to w takim razie plugin musisz zainstalować w dwóch lokalizacjach
:arrow: Program Files (x86)\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS4\File Formats
:arrow: Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS4\File Formats

Contras 
Nowy

Czyli nie obawiać się, że to pod 64 bit i klikać na instalację i zrobić to 2 razy, czy kopiować z jednej do drugiej lokalizacji? Sorry, że sprawiam kłopot, ale co raz jakieś schody.

zug
[Usunięty]

jeżeli używasz 64 to powinieneś użyć Adobe Update Manager.
jeżeli to nie pomoże możesz spróbować samemu wrzucić
ten plik do tych dwóch lokalizacji

Contras 
Nowy

Ja mam 32, a wersja 5.4 jest dostępna pod 64 i jest tak napisane w instalatorze, więc nie wiem czy klikać na dalej?

zug
[Usunięty]

a próbowałeś 5.2

Contras 
Nowy

Zainstalowałem CR 5.3 i śmiga ok. Jak się 5.4 wypakuje, to są tam inne pliki niż w poprzednich wersjach.

zug
[Usunięty]

Contras napisał/a:
Zainstalowałem CR 5.3 i śmiga ok

no to pięknie :wink:

tupisac 
Rozmowny

Very strange. Ja mam wciąż CR 5.0 i mi bez problemu otwiera RAWy (.cr2)

lama 
Rozmowny

tupisac, wcale nie dziwne, po prostu otwierasz cr2 z modeli które 5.0 obsługuje. Rawa z 500D już Ci nie ruszy :wink:

zug
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

tupisac napisał/a:
Ja mam wciąż CR 5.0 i mi bez problemu otwiera RAWy (.cr2)

pojawi się nowa puszeczka :razz: pojawi się update :wink:

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

No skoro tak mówicie :)

Szkoda że zanim puszeczka to najpierw słoiki i akcesoria, a to jeszcze łooooo i trochę czasomamony.

Contras 
Nowy

Wysłany: Sob 12 Gru, 2009   

Witam po dłuższej przerwie. Przeskoczyłem w międzyczasie z G10 na G11 i chciałbym zrobić update camera raw 5.3 na 5.6 (obsługującą G11). Mam oczywiście PS4 i XP Pro 32 bit. Z 5.3 nie byo problemów, gdyż odbyło się to na zasadzie podmiany pliku. Od 5.4 wygląda to po rozpakowaniu trochę inaczej niż 5.3 i nie wiem co zrobić, żeby nie schrzanić? Bardzo proszę o poradę krok po kroku.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

To samo, co poprzednio. To naprawdę aż taka filozofia?... :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Contras, no to krok po krok:

1) otwierasz stronę http://www.adobe.com/prod.../cameraraw.html
2) sprawdzasz czy interesujący cię aparat jest już obsługiwany przez ostatnią wersję (szukasz go na liście). Jeśli go nie ma zamykasz okno przeglądarki, jeśli jest - przechodzisz do punktu 3
3) klikasz w link który wybierasz w zależności od tego jaki masz system/program. W Twoim przypadku to powinien być CameraRaw dla Win - powinna otworzyć się strona , na tej stronie jest instrukcja krok po kroku. Zauważ że jest też opis jak zrobić automatyczną aktualizację bezpośrednio z PhotoShopa ;)
4) Klikasz w "Proceed to Download", otwiera się kolejna strona, na niej klikasz "Download Now" i ściągasz zzipowany instalator. Plik ma coś około 90MB więc to pewnie trochę potrwa
5) Rozpakowujesz ściągnięty plik gdzieś na dysku
6) Zamykasz PhotoShopa o ile jeszcze tego nie zrobiłeś. Uruchamiasz program Setup.exe które przed momentem rozpakowałeś ze ściągniętego archiwum.
7) CameraRaw automagicznie instaluje się w Twoim systemie...

Jest też możliwość (o której piszesz) że aparat nie jest oficjalnie wspierany, ale Adobe wypuścił próbkę kodu do testów. W tym przypadku posłużę się informacją ze strony http://labs.adobe.com/wik.../Camera_Raw_5.6

Cytat:
Download and Installation
1. Exit Photoshop CS4 and Adobe Bridge.
2. Open the download file and follow the on-screen instructions.

Voila. Sukces. Kolejna sprawność zdobyta ;)

Czy to naprawdę takie trudne?

Odpowiedz do tematu