Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Grip do Canona
Autor Wiadomość
adaskom 
Nowy

Wysłany: Wto 03 Mar, 2009   

Cytat:

Tak samo podchodzę do "dodatków". Mają działać bez problemów. Wiem, że są droższe, ale mnie nie stać na tanie rzeczy - szczególnie gdy na tym forum dużo czytałem o "awaryjności" zamienników. Nie wnikałem też jaki odsetek zamienników jest awaryjny. Wiem, że nie piszę się o awariach nowych oryginałów. Tak samo jak nie kupię raczej obiektywów sigmy, a raczej dozbieram do canona. Za duże ryzyko, że nie będą działać sprawnie, albo będą po wizycie w serwisie celem kalibracji itp. :razz:

Szczególnie fajnie się to czyta w kontekscie tego artykułu -> wyborcza
Zastanów się jeszcze raz czy nie lepiej byłoby - skoro już piszesz że nie stać Cię na tanie rzeczy - zamiast dokupywać gripa za 400 zł i dopłacać do kita 450D dołożyć jeszcze parę złotych i kupić właśnie jakiś lepszy obiektyw. Zapewne choćby taka Sigma 17-70 2.8-4.5 dała by lepsze zdjęcia niż kitowy obiektyw z oryginalnym gripem.
Ale przecież nie chodzi tu o jakość zdjęć. :sad:

Reklama

da_tomala 
Uczestnik

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009   

adaskom napisał/a:
Zapewne choćby taka Sigma 17-70 2.8-4.5 dała by lepsze zdjęcia niż kitowy obiektyw z oryginalnym gripem.

pewnie tak, wszystko jest raczej lepsze od kita :wink: ja zbieram na obiektyw 85 1.8 canona, potem 24-70 2.8 L też canona, więc nie będę rozdrabniał się na sigmy. Akurat tu trudno będzie mi zmienić zdanie po przestudiowaniu tematu obiektywów sigma. Szczególnie jak nie ma w moim mieście -Słupsk-sklepu z dużym zapasem szkieł. Bo w większych miastach to można pobawić się w wybieranie z kilku lub kilkunastu sztuk. U nas jak jest jeden obiektyw to jest sukces.

Tu rozmawiamy o gripie, więc mogę stwierdzić, że teraz moja 450-tka nawet z kitem jest bardziej stabilniejsza. W końcu ten kit ma IS w przeciwieństwie do poprzednika. Nie ma uniesień, ale też nie jest jeszcze tragicznie. Kwestia wprawy :wink: Małe body 450d bez gripa - teraz widzę - jest bardzo niestabilne. I bardzo łatwo poruszyć fotę nawet z przypiętym lepszym szkłem przy średnich i dłuższych czasach z ręki.

Teraz idzie wszystko w górę. Zrobiłem sobie listę kilu rzeczy jakie chcę kupić i grip udało mi się kupić po starej cenie 399zyla teraz już chyba 420zł a nawet 529zł na allegro i ogólnie tendencja wzrostowa. Na resztę sprzętu zbieram i czekam aż ceny polecą w dół. Myślę, że zanim uskładam jakąś poważną sumkę to już będzie taniej i to będzie jeszcze w tym wieku :grin:

Czytałem ten artykuł - dzięki - i powiem, że mimo wszystko wolę prześledzić kilka forów niż słuchać jednego pana za ladą w sklepie z ubogim wyborem - szczególnie jak mam wydać ponad 1000zyla.
Szczególnie jak sama firma sigma w wielu przypadkach pisze o mankamentach, które oczywiście mogą szybko zniwelować, ale zawsze jest to związane z wysyłaniem sprzętu do serwisów.

[ Dodano: Sro 04 Mar, 2009 11:25 ]
pisze o swoich odczuciach z korzystania z upgradowanego sprzętu, temat jest "grip do canona" więc raczej liczy się każda opinia co do danego sprzętu - dlatego się tak emocjonuje :lol: - wydałem cztery stówy to chcę się pochwalić w końcu. :lol:

meis 
Uczestnik

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009   

edmun napisał/a:
meis napisał/a:
Również brakowało mi długiego czasu naświetlania - w gripie ustawienie możliwe do 99h.
a tryb bulb ? :D

właśnie mam pytanie jak się włącza tryb bulb w canon eos 400D (,żeby naświetlać długo dany obiekt)

candy 
Maniak
óć

dajesz na M i krecisz w lewo do oporu ,jak przekroczysz 30" to pojawi sie "bulb"

da_tomala 
Uczestnik

meis napisał/a:
właśnie mam pytanie jak się włącza tryb bulb w canon eos 400D
po prostu kręcisz pokrętłem aż na maksa wydłużysz czas i wtedy pojawi się bulb :mrgreen:

[ Dodano: Nie 28 Cze, 2009 23:32 ]
już mnie ktoś uprzedził ;)

[ Dodano: Nie 28 Cze, 2009 23:33 ]
jak czas pokazał grip do canona, który kupiłem pasuje jak ulał do 500d, którego i tak nie kupie bo jak już to celuję wyżej a 450d jak najbardziej na tym pułapie mi wystarcza :mrgreen:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

candy napisał/a:
dajesz na M i krecisz w lewo do oporu ,jak przekroczysz 30" to pojawi sie "bulb"

A czemu tylko na M? Jest jeszce coś takiego jak B :mrgreen:

meis 
Uczestnik

Wysłany: Pon 29 Cze, 2009   

a wie ktoś czy idzie ustawić np. naświetlanie na przykładowe 5 min za pomocą tego gripa, ale np. żeby się włączyło za 10s. ( stawiamy aparat na statywie ustawiamy naświetlanie na 5 min, i żeby się włączyło za 10s.--->taka możliwość niby istnieje w tym gripie :arrow: )

[ Dodano: Pon 29 Cze, 2009 22:27 ]
a co do naświetlania,
może ktoś umie, albo wie jak się robi efekt "ducha" (żeby osoba była rozmazana - włączyć bulb, i żeby ktoś przeszedł ) tylko jak włączam bulb i ktoś przejdzie ( w dzień ) to już jest mega naświetlone, że cała fota jest biała ( są jakieś inne sztuczki ? :?: )

[ Dodano: Sro 01 Lip, 2009 20:05 ]
co do "duchów"
:arrow: to tutaj jest odpowiedź (jak by ktoś szukał :wink: )

cotopaxi 
Nowy
arriba montana!

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

Co do gripów.
Dołączam do grupy zwolenników oryginalnych akcesoriów. Nie warto kombinować.
Jeśli żal kaski, to lepiej poszukać w używanych gripach. Jeśli uda się znaleźć sensowną ofertę w komisie - masz gwarancję (zależy od komisu) i wyraźnie więcej zostaje w kieszeni. Zamiennikom mówię zdecydowanie - nie.

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

cotopaxi napisał/a:
Jeśli żal kaski, to lepiej poszukać w używanych gripach. Jeśli uda się znaleźć sensowną ofertę w komisie - masz gwarancję (zależy od komisu) i wyraźnie więcej zostaje w kieszeni. Zamiennikom mówię zdecydowanie - nie.

masz prawo do takiej opinii...

ja jednak raz jeszcze napiszę; miałem zamiennik i oryginał w tym samym czasie i różnicy w użytkowaniu nie widziałem!
co do przydatności , to akurat w 30d jest ok. ale przy 50d denerwuje brak af-on co jest wysoce niewygodne przy moich ustawieniach aparatu.
skoro oryginalny nie oferuje pełnej funkcjonalności , nie widzę w zasadzie sensu uzywania go (poza dwoma bateriami) z tym korpusem... /podobnie ma zamiennik a kosztuje 3 razy mniej (prawie)/

każdy sam podejmuje decyzję, a swoje wypowiedzi proponuję opierać o doświadczenia , a nie przeświadczenia.... :cool:

cotopaxi 
Nowy
arriba montana!

Wysłany: Pią 07 Sie, 2009   

Może zbyt zdecydowanie się opowiedziałem. Nie uwzględniłem tych dodatkowych możliwości, na których może komuś zależeć. Wiele jest jednak osób niezadowolonych z zamienników, bo nie każdy zamiennik jest sobie równy - taką uwagę chciałem przekazać. Oczywiście każdy wybiera według własnych preferencji :wink:

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Wysłany: Nie 09 Sie, 2009   

No to ja muszę się dołaczyć do wypowiedzi innych.
Jak już niektórym tu wiadomo zajmuję się głównie portretowaniem, więc taki grip jest niezastąpiony przy portretach.
Myślałem jak nie jeden pewno użytkownik Canona, że po co przepłacać, więc kupiłem sobie zamiennik firmy Alfa, bo lepszy niby od Delty (chodzi o zamykanie komory baterii) Alfa ma jak oryginał Canona klapkę komory baterii.
Ale do sedna :twisted:
Pierwszy dał o sobie znać jak wykonałem na nim z 50zdjęć, stan baterii na LCD spadł o 1/2 więc ja :shock: , ale przełożyłem baterię do korpusu i nagle olśnienie stan baterii na "full" i :shock: .
Napisałem do sklepu o problemie , więc kazali odesłać w celu sprawdzenia. Okazało się że pewno nie sprawdzali tylko odrazu nastepna sztuke wysłali do mnie, a ta druga ZONK bo przycisk spustu migawki po wciśnięciu do połowy nie reagował żaden pkt AF, tylko na krótko przed zwolnieniem migawki.Więc lekko postukałem o coś twardego i zaczął działać . Dziś jestem po sesji i z baterią to samo 50 zdjeć i stan do połowy. Włożyłem drugą i było git.
Już napisałem do Nich, że nie chcę tego bo wydając na przesyłkę za zwroty i wymianę na nowe gripy dojdę do kwoty za jaką kupiłbym oryginał.
Link do gripa http://www.foto-tip.pl/sk..._e2-p-1249.html

Teraz już wiem , że warto kupić oryginalny, choć doświadczenie z tym daje mi do myślenia jak będzie z oryginałem.
Miał ktoś styczność z gripem BG-E2 N Canona do EOSa 40D???

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Nie 09 Sie, 2009   

Jacek(Baton),
ja mam na co dzień, a o co chodzi?
bo z zamiennikiem też miałem i zachowywał się dokładnie tak samo jak oryginał... :roll:

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

No właśnie chodzi mi o to jak komunikacja gripa z korpusem.
Czyli problem który opisałem wyżej, robisz 50 fotek i nagle stan baterii na wyświetlaczu spada o połowę, a przekładasz baterię do korpusu i jest w porzo.
Teraz pytanie brzmi:
"Czy aby takie cos nie dzieje sie na oryginalnym gripie"?
Generalnie, czy nie ma jakichkolwiek problemów, ale głównie chodzi o przekłamania stanu naładowania baterii(czyt. akumulatorka)
Bo mam zamiar kupić :mrgreen:

krisv740
[Usunięty]

Jacek(Baton),
nie miałem takich problemów na zamienniku/phottix/ w czasie ponad 10 miesięcy użytkowania.
w chwili obecnej mam oryginał i zachowuje się identycznie jak zamiennik.

miałeś/masz po prostu uszkodzony grip.

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

"krisv" - dziekuję ślicznie :grin:

A tego Photixa gdzie mozna dostać lub zobaczyć co to takiego ?

Odpowiedz do tematu