Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
a tak właściwie po co mi grip?...
Autor Wiadomość
najeli 
Bywalec

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   a tak właściwie po co mi grip?...

Witam

Wiem, że tuż obok jest wątek o gripach, ale nie chcę go zaśmiecać dyskusjami filozoficznymi. Zresztą on mnie popchnął do założenia tego -- bo znowu gdzieś się natykam temat gripa.

Ostatnio jedna pani z zgripowanym aparatem zapytała się mnie, czy nie za ciężko mi z 70-200/4 i że ona by tego nie utrzymała. Aż mi się na usta cisnęło: "a grip to nie dodatkowy ciężar?". Zaznaczę, że pani raczej amator/fotograf rodzinny.

No i właśnie... jakie są niezaprzeczalne zalety gripa?
Zasilanie? bez sensu, aku trzyma z 500 zdjęć albo i dłużej. Mam dwa. I nawet nie miałam potrzeby zastanowić się nad trzecim, a strzelam masę zdjęć.
Wygodniejsze foty w pionie? No ok, ale chyba wygodniej mi obrócić aparat niż zmieniać chwyt. No i wolę poziome kadry...
Coś jeszcze? Oprócz tego, że aparat z gripem "bardziej" wygląda?

Bo może ja w nieświadomości żyję i już dawno powinnam sobie gripa sprawić?
I bynajmniej nie ma w tym żadnej ironii, po prostu jeżeli tyle się o tym gada to coś w tym musi być i może ja po prostu nie wiem, że też chcę? :)

Reklama

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   Re: a tak właściwie po co mi grip?...

najeli napisał/a:
nie chcę go zaśmiecać dyskusjami filozoficznymi

na

najeli napisał/a:
temat gripa

najeli napisał/a:
bynajmniej nie ma w tym żadnej ironii

:zalamany:

Idź do sklepu, przymocuj gripa i poznacz odpowiedź na swoje odwieczne pytanie filozoficzne :wink:

najeli 
Bywalec

Ruslan napisał/a:
Idź do sklepu, przymocuj gripa i poznacz odpowiedź na swoje odwieczne pytanie filozoficzne :wink:

Rozumiem, że wrażenie jest nie do opisania w słowach? ;-)

skasowany
[Usunięty]

najeli napisał/a:
Rozumiem, że wrażenie jest nie do opisania w słowach? ;-)

Trafiłaś w sedno! :wink: Nawet Puszkin by wymiękł :wink:

A tak na poważnie, to gdybym miał teraz 'luźnego' tysiączka, to pierwsze co bym kupił, to oryginalny nikonowski GRIP! :mrgreen: Ale nie mam zbędnego tysiączka... :cry: :razz: :wink:

zug
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

najeli, jak kupiłem grip'a bo była okazja :wink:
jako że nie mam malutkich rączek a moja a700 leżała mi w dłoni jak leżała to po założeniu gripa już go nie ściągam, lubię czuć co trzymam w ręku "waga" :razz:
co do Twojej kobiecej dłoni 40D to pewnie jest w sam raz, bo dla mnie bez gripa 40 leżała jak ulał.
może tak jak pisze Ruslan wycieczka do sklepu,podepnij i zobaczysz sama :wink:

henk 
Entuzjasta

Ja macałem w sklepie Nikona D700 + Nikkor 24-70 f/2.8 + ten nieszczęsny grip i powiem śmiało że zestaw z gripem mi wybitnie nie pasuje.
Jestem przyzwyczajony do trzymania bez gripa a poza tym (jeśli to ma jakieś znaczenie) mam małe dłonie i nie dosięgam palcami lewej ręki do obiektywu gdy mam grip na (pod) aparacie.
Podejrzewam, że najeli, nie ma większych dłoni niż ja, więc nie ma co się wysilać i zmuszać do zakładania zbędnego balastu.
Myślę, że grip może być wygodny w przypadku używania ciężkiego obiektywu (np. Canon 70-200 f/2.8) gdy lewą ręką trzymamy za obiektyw a nie za aparat.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

myślę, że lepiej zrobisz, kupując 85/1.8 ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

najeli napisał/a:
Wygodniejsze foty w pionie? No ok, ale chyba wygodniej mi obrócić aparat niż zmieniać chwyt. No i wolę poziome kadry...

Ja nie mam grip'a i tez się nad tym zastanawiam. Myslę, że warto go zakupić gdy wykonuje sie dużo zdjęć w pionie, np. śluby, reportarze z ludźmi, ogólnie ludzi bo tutaj format pionowy jest preferowany. Ciągłe wyginanie prawej reki i trzymanie jej wysoko jest męczące. Gdy wykonuję serię zdjęć w pionie, to wtedy myslę sobie, że z grip/em byłoby mi o wiele łatwiej.
Wszystkie inne przypadki, to chyba właśnie dłuższa ciągłośc pracy i wygoda dla kogoś, kto ma duuuże dłonie lub ma aparat z serii np. CXXXD, a nie XXD.

Paweł_G 
Maniak

A ja mam duże łapska i dopiero grip załatwił mi problem uciekania małego palca pod puszkę. Co do uchwytu pionowego to doceni się go jak się porobi parę godzin pionowe kadry body bez gripa - ja po jednym turnieju tańca towarzyskiego gdzie takie pionowe kadry są pożądane wymiekłem. Kto raz zazna tego komfortu nie powróci już do gołego body.

skasowany
[Usunięty]

henk napisał/a:
Ja macałem w sklepie Nikona D700 + Nikkor 24-70 f/2.8 + ten nieszczęsny grip i powiem śmiało że zestaw z gripem mi wybitnie nie pasuje.

No jak Ci nie pasuje D700 z 24-70 i do tego grip, to ja pytań nie mam... :wink: :razz:

SlawGaw 
Optyczny

Użyteczność gripa doceniłem jak używałem aparatu z ciężkim obiektywem i dodatkową lampą, było to dawno i nie pamiętam który to był aparat, a dłonie mam ani małe ani duże, takie sobie. Grip przydaje się nie tylko w pionach ale także w poziomach, gdyż cała dłoń ma oparcie, a mały palec nie ucieka pod aparat. Prędzej czy później i kupowałem gripa do wszystkich moich aparatów z AF.
Bardzo cenię jednak możliwość odkręcenia go, z małymi obiektywami i bez lampy, na spacerze jest zbędny, a swoje waży i nie zawsze chce się go nosić, do pracy ze statywem także lepiej jak go się ściągnie. Większy aparat zwraca na siebie większą uwagę.

najeli 
Bywalec

mavierk napisał/a:
myślę, że lepiej zrobisz, kupując 85/1.8 ;)

korci, nie powiem :>

generalnie buduję sobie listę rozbudowującą sprzęt... i tak się nad tym gripem pochyliłam...

Ale widzę, że jeżeli 40d leży mi jak ulał (a leży) i styka mi jego waga (a styka, tylko z 50/1.8 jest jakoś dziwnie...) to mam problem z głowy :)

henk 
Entuzjasta

Ruslan napisał/a:
No jak Ci nie pasuje D700 z 24-70 i do tego grip, to ja pytań nie mam... :wink: :razz:

Jak chcesz mi kupić to się nie krępuj, nie będę narzekał, jakoś się przemęczę z tym balastem, niech już będzie moja strata :mrgreen:

zug
[Usunięty]

najeli napisał/a:
Ale widzę, że jeżeli 40d leży mi jak ulał (a leży) i styka mi jego waga (a styka, tylko z 50/1.8 jest jakoś dziwnie...) to mam problem z głowy

tak jak myślałem :wink: to możesz go wykreślić z listy a w jego miejsce wstawić propozycję mavierk'a, :razz:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

SlawGaw napisał/a:
Użyteczność gripa doceniłem jak używałem aparatu z ciężkim obiektywem i dodatkową lampą

Mam podobne odczucia-grip poprawia komfort pracy z dodatkową lampa błyskową oraz z nie tyle z ciężkimi co długimi i ciężkimi obiektywami.
SlawGaw napisał/a:
z małymi obiektywami i bez lampy, na spacerze jest zbędny, a swoje waży i nie zawsze chce się go nosić, do pracy ze statywem także lepiej jak go się ściągnie. Większy aparat zwraca na siebie większą uwagę.

Dokładnie.
najeli, sądząc po Twojej "stopce" nie masz póki co ani dodatkowej lampy ani żadnej "armaty" :smile:
najeli napisał/a:
to mam problem z głowy

I to by było na tyle :cool: :smile:

Odpowiedz do tematu