Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam trochę problemów w pracy i rodzinnych, więc jeszcze nie wykonałem aktualizacji. Ale dzisiaj to zrobię. W domu nie mam internetu (no bo po co?, ha, ha. Naprawdę da się bez tego żyć !!!). Ze światem i netem kontaktuje się przez komórkę. Więc dzisiaj zgram w pracy plik *.fir i w domu aktualizacja.
[ Dodano: Sro 05 Sie, 2009 15:26 ]
DeMuerte napisał/a:
Wgralem nowy firmware i mam nastepujace problemy, moze ktos tez ma-
1. Autofokus na Live View nie dziala.
2. Przy opcji raw plus jpg zapisuja sie 2 jpgi zamiast rawa i jpga, jak jest sam raw to tworzy rawa, natomiast raw z jpgiem tylko 2 jpgi-/
Czy ktoś jeszcze zauważył coś nieprawidłowego ?
[ Dodano: Sro 05 Sie, 2009 17:29 ]
Wykonałem aktualizację po złożeniu karty wg powyższych punktów należy potwierdzić i aktualizacja dokonuje się automatycznie . Po pobieżnych oględzinach nie widzę nic na lepsze ani na szczęście na gorsze Wszystkim DZIĘKUJĘ
[ Dodano: Sro 05 Sie, 2009 17:49 ]
Wykonałem aktualizację po złożeniu karty wg powyższych punktów należy potwierdzić i aktualizacja dokonuje się automatycznie . Po pobieżnych oględzinach nie widzę nic na lepsze ani na szczęście na gorsze Wszystkim DZIĘKUJĘ
Zdjecia zgrywalem poprzez laptopa przez usb , poki co to nie mam dostepu do pc kompa, wiec nie wykonam drugiej aktualizacji, ale windows widzi rawa jesli ustawie tylko raw, przez eosa nie zgrywalem,bo nie mam chwilowo dostepu, pozniej sprawdze. Z tego co widze to ja tylko mam takie problemy, sprobuje zrobic ponowna aktualizacje,a jak znow bedzie zle to downgrade.
Po pobieżnych oględzinach nie widzę nic na lepsze ani na szczęście na gorsze
Pamiętaj, że ostatnim krokiem po wykonaniu aktualizacji (zgodnie z instrukcją) jest konieczność wyłączenia aparatu i wyjęcia z niego baterii na co najmniej 2 sekundy. Faktyczny efekt zmiany softu wykona się dopiero po tej operacji i po ponownym włączeniu aparatu - to ważne. Mam nadzieję, że to wykonałeś.
------------------------------------
Ja również dzisiaj wykonałem aktualizację i mogę potwierdzić, że żadnych nieprawidłowości nie spotykam. Wszystko działa jak należy.
------------------------------------
DeMuerte,
mam wrażenie, że Twój problem z AF w trybie Live View wynika z tego, że wcześniej nie wykonywałeś zdjęć w tym trybie i oczekujesz, że AF będzie działał tak samo jak w trybie zwykłym, czyli po naciśnięciu spustu migawki do połowy.
Niestety tak to nie działa. AF działa w trzech trybach, które deklarujesz w menu w 6 zakładce, części "Nastawy funkcji Live View". Masz tam do wyboru: Tryb szybki, Tryb Live i Tryb Live (z wykrywaniem twarzy).
Generalnie ostrość ustawiasz po naciśnięciu przycisku AF-ON. Wtedy opada lustro i AF ustawia ostrość jak w normalnym trybie. Musisz koniecznie przeczytać strony od 116 do 125.
Pamiętaj, że ostatnim krokiem po wykonaniu aktualizacji (zgodnie z instrukcją) jest konieczność wyłączenia aparatu i wyjęcia z niego baterii na co najmniej 2 sekundy. Faktyczny efekt zmiany softu wykona się dopiero po tej operacji i po ponownym włączeniu aparatu - to ważne. Mam nadzieję, że to wykonałeś.
Ja faktycznie to przeoczyłem. Czy powinieniem w takim razie coś wykonać dodatkowo?.
(W menu oczywiście pokazuje już 1.0. 7)
Ja faktycznie to przeoczyłem. Czy powinieniem w takim razie coś wykonać dodatkowo?.
(W menu oczywiście pokazuje już 1.0. 7)
Wystarczy, że teraz wyłączysz aparat i wyjmiesz baterię i ... po włożeniu będzie OK.
To jest taki mały "zimny" reset aparatu z zaciąganiem softu z pamięci stałej. Każde urządzenie po wymianie firmware wymaga takiego restartu. Samo zwykłe wyłączenie i załączenie widać tego nie daje i dlatego Canon o tym napisał.
Z trybu liv view nie korzystam prawie, tylko jak slonce robie, co by chronic wzrok-) problem AF rozwiazany juz-) DZIEKI-) ale problem raw plus jpga nadal nierozwiazany-/
Proponuję Ci kupić za kilkadziesiąt złotych najprostrzy czytnik kart, podłaczyc do notebooka i odczytać kartę z aparatu po zrobieniu próbnych zdjęć z ustawieniem RAW + JPEG. Jeżeli to nie pomoże, to tylko nowe (prawidłowe) wgranie firmware do aparatu - może wkradł sie jakiś tzw. babol.
Jak już pisałem - fiolety w cemnych partiach sRawów są zdecydowanie mniejsze. Innych rzeczy typu ziarno nie stwierdziłem bo miałem za krótko 50D na starym sofcie i nie popełniłem zbyt wielu zdjęć w tym czasie.
Ja zauważyłem -o zgrozo- jeden raz jedną wielką wpadkę. Otóż fotografując weselę (co nie jest moim stałym zajęciem) nie było współpracy między lampą 580 II a moim 50D. Lampa dawały chyba pełny błysk, co skutkowało prześwietlonymi do bólu zdjęciami. Jak robię zdjęcia z lampą to jestem zawsze na Manualu i pierwszy raz taka wpadka mi się zdarzyła. Nie pomógł reset pełny tj. wyjęcie baterii. Dopiero po ok. 0,5 godziny (nie wiedziałem , że może się tak dłużyć) po kolejnym resecie wszystko wróciło do normy. Od tego czasu nie zdarzyło się to ponownie. Nie wiem co o tym myśleć. Oczywiście zdarzyło się do po wgraniu nowego softu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10