Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 07 Maj, 2009
Canon 500D czy Nikon D90
Autor Wiadomość
ferol3 
Nowy

Wysłany: Pią 07 Sie, 2009   

Witam. Potrzebuję od Was porady . Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami i jednego z nich chce kupić . Widze po opiniach że ergonomia w nikonie jest lepsza . A jeśli chodzi o cele w jakich bedę wykorzystywał ? Wybieram się na studia artystyczne i mam zamiar robić zdjęcia wielkoformatowe , krótkie dobrej jakości filmy artystyczne , zdjęcia wszelakiej tematyki . Poza tym chcę aby sprzęt był wytrzymały w trudnych warunkach . Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz :grin:

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

to zależy, jaki obiektyw będziesz dokupywać :P no ale raczej.. jak 500d nie kompresuje filmików jak d90, to chyba byłbym za kanonem, jeśli filmy są dla Ciebie baardzo istotne.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

ferol3 napisał/a:
mam zamiar robić zdjęcia wielkoformatowe
ferol3 napisał/a:
krótkie dobrej jakości filmy artystyczne
ferol3 napisał/a:
chcę aby sprzęt był wytrzymały w trudnych warunkach

To chyba z Canona tylko 5D Mark II. :grin:

Tranquilizer 
Bywalec

ferol3 napisał/a:
Witam. Potrzebuję od Was porady . Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami i jednego z nich chce kupić . Widze po opiniach że ergonomia w nikonie jest lepsza . A jeśli chodzi o cele w jakich bedę wykorzystywał ? Wybieram się na studia artystyczne i mam zamiar robić zdjęcia wielkoformatowe , krótkie dobrej jakości filmy artystyczne , zdjęcia wszelakiej tematyki . Poza tym chcę aby sprzęt był wytrzymały w trudnych warunkach . Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz :grin:

Zamiast kwanona pińćsetki bym radził dołożyć pare złosicszy do 40D. Większe toto i wygodniejsze w trzymaniu a i przyjemni się obsługuje :mrgreen:

Tyle że nie będzie opcji kręcenia filmików ....

Zresztą opinie opiniami, ale dopóki nie pomacasz to sie nie przekonasz. A poza tym krókie macanko w sklepie też nie bardzo się zda, lepiej już od znajomego na weekend pożyczyć i na tej podstawie podjąć decyzję (o ile posiada takowy sprzęt) :roll: :roll:

ferol3 
Nowy

Właśnie też polecali mi Canona 40D i matryca jest nawet tańsza. Tylko możesz podać jakiś mocny argument przekonujący mnie do niego ? :wink:

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 08 Sie, 2009   

ferol3 napisał/a:
matryca jest nawet tańsza.

:?:
ferol3 napisał/a:

Tylko możesz podać jakiś mocny argument przekonujący mnie do niego ?

Wystarczy, że weźmiesz do ręki 500D a zaraz potem 40D i do tego posiadasz chociaż minimalne pojęcie o podstawach fotografii żeby móc docenić pewne różnice ;)
500D to typowy EL, okrojony z pewnych rzeczy (jedno kółko, itp.) i dopchany kilkoma bajerami, z ciągle IMO zbyt wysoką ceną. 40D to solidny amatorski korpus bez takich kompromisów i niewiele droższy, starszy model, bez możliwości rejestracji video. Wybór zależy od Twoich priorytetów, nikt Cię do niczego na siłę nie będzie przekonywał bo i po co...

ferol3 
Nowy

Wysłany: Nie 09 Sie, 2009   

a wracając do d90 , uważacie że ten aparat w porównaniu do 500D albo nawet do 40D daję radę ? :wink:

Sunders 

ferol3 napisał/a:
d90 , uważacie że ten aparat w porównaniu do 500D albo nawet do 40D daję radę ?

Daje :smile: ale wybrałbym 40d :cool:

lotofag 
Optyczny

ferol3 napisał/a:
a wracając do d90 , uważacie że ten aparat w porównaniu do 500D albo nawet do 40D daję radę ? :wink:

A czemu miałby nie dawać? Nazwy na C się przestraszy? ;)
Nikon nie ma w ofercie bezpośrednich odpowiedników tego co oferuje Canon (w końcu nie ma takich wymogów i każdy producent serwuje nieco inną filozofię sprzętu) ale takiego D90 śmiało można porównywać z 40 czy 50D. 500D to zwyczajny entry-level, do tego nie tani...

Tranquilizer 
Bywalec

ferol3 napisał/a:
Właśnie też polecali mi Canona 40D i matryca jest nawet tańsza. Tylko możesz podać jakiś mocny argument przekonujący mnie do niego ? :wink:

Tańsza matryca?

Nie wydaje mi się.

A co do argumentów to wg. mnie najistotniejszy; matryca nie jest napakowana pixelami. 15 mln w C500D to już jest lekka przesada jak dla matrycy APS-C.

Jego obudowa jest solidniejsza (magnezowa), większa (przez co lepiej w ręce leży [ale to już wg uznania]), przez co czujesz że masz w ręku aparat.

Do tego posiada górny wyświetlacz + przyciski funkcyjne obok niego i drugie kólko nastawcze, które w dość znaczny sposób ułatwiają obsługę. [ale to też już co komu leży]

Daje możliwość zrobienia większej liczby zdjęć w serii (6,5 kl/s) [o ile to ma znaczenie dla Ciebie].

Na temat możliwości kręcenia filmów lustrzanka się nie wypowiadam z racji że to jakoś do mnie nie przemawia (tak wiem kamery HD z wymienną optyką są od zarąbania drogie, no ale ...)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

Jeśli miałbym wybierać nie bardzo drogi aparat z możliwością kręcenia filmów, to moim wyborem jest jednak D90. Canon 500D nie wytrzymuje bezpośredniego starcia z tym Nikonem, a wybór optyki na rozsądnym poziomie cenowym jest więcej niż wystarczający.
Natomiast jeśli poświęcamy robienie zdjęć, to 40D jest cały czas w grze.

ferol3 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

Bardzo Wam dziękuję za porady . Mówicie że przy np wydruku 50x70 zdjęcie zrobione z nikona przy 12 mln nie będzie odstawać od tego zrobionego C500 ? Pozdrawiam

Sunders 

Wysłany: Wto 11 Sie, 2009   

ferol3 napisał/a:
Mówicie że przy np wydruku 50x70 zdjęcie zrobione z nikona przy 12 mln nie będzie odstawać od tego zrobionego C500 ?

ferol3, jeśli będzie zrobione podobnej klasy obiektywem, to ich nie odróżnisz.

Vietkong 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   Dziękuje

Witam
To mój pierwszy post na tym FORUM.
Ja również chciałem zasięgnąć waszej oceny sytuacji.
Mianowicie jak narazie zdjęcia robiłem kompaktem sony H9 na ustawieniach manualnych, co mnie zafascynowało i rozwinęło we mnie drobny talent fotograficzny. Jednak jakość zdjęć wykonanych tym aparatem jest dość mizerna nawet przy dobrym świetle. Chciał bym zmienić sprzęt na lustro, i też nie wiem co wybrać czy Nikona d90 czy Canona 500D. Jak wiadomo obie firmy przodują w temacie. Potrzebuję aparat praktycznie na każdą sytuacje. Zarówno krajobraz jak i macro. Moim celem są zdjęcia przedmiotów, sytuacji, osób, itp. celem sprzedaży w bankach zdjęć. Jak wiadomo w fotografii stockowej liczy się duża ilość Mpx, ale również i przede wszystkim jakość. Chciał bym również lustro z możliwością nagrywania video, bo świat stock-owy rozwija się również w tym kierunku, więc sprzedaż drobnych ujęć też się przyda. Oczywiście zarejestrować na nagraniu pierwsze kroki dziecka itp też jest cool. Wiem że do Video jest kamera ale mam strasznie ciasno z kaską na aparat a gdzie do tego jeszcze kamera. Tak więc w co powinienem celować? więcej Mpix? czy w jakości zdjęć ?(patrząc pod kątem przydatności zdjęcia na stocku). Czy w ogóle jakość zdjęć z tych dwóch aparatów jakoś znacznie się rożni? Jeśli tak to na korzyść którego. Dosyć istotne jest tu to że canon dysponuje lepsza rozdzielczością w video i większą ilością klatek oraz posiada AF w Video. Ciągle polowałem na nikona jednak dzisiaj zauważyłem tego canona. No i nic by mnie nie zachwiało jak by nie fakt iż canona w kicie + obiektyw 70-300 można kupić taniej niż nikona w samym kicie. Jak już wspominałem kasa naprawdę gra rolę. Więc czy warto w moim przypadku dopłacać do nikona? skoro canon ma więcej Mpix i lepszą jakość video? Martwi mnie tylko brak stabilizacji w canonie w warunkach poza studyjnych. Jak wy oceniacie te modele jeśli chodzi o fotografie i video stockowe?. Aha i jeszcze jedno czy 9 polowy AF w canonie jest gorszy od 11 polowego w Nikonie?, czy funkcja D-light jest tak bardzo przydatna by o nią walczyć?
pozdrawiam

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   

Vietkong napisał/a:
9 polowy AF w canonie jest gorszy od 11 polowego w Nikonie

Tak i nie chodzi o liczbę pól AF ale np o precyzję i światłoczułość.
Vietkong napisał/a:
czy funkcja D-light jest tak bardzo przydatna by o nią walczyć?

Można się obyć, generalnie tego typu ulepszacze zawsze wyłączam.
Vietkong napisał/a:
Czy w ogóle jakość zdjęć z tych dwóch aparatów jakoś znacznie się rożni?

Moim zdaniem nie.

Dla mnie D90 + 18-105 VR to jedna z lepszych propozycji w chwili obecnej na rynku.

Odpowiedz do tematu