Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Jako że nie ma testów ani żadnej opinii to chciałbym zapytać jak to szkło wypada na tle innych no i między innymi 24-70 przetestowanego już w serwisie generalnie cenowo jest nawet droższy niż ten 24-70 i nie ma powłok nano (N)... ale czy opłaca się kupić używany np za połowę kwoty? Bo mam taką możliwość i zastanawiam się czy go kupić czy jednak nabyć tą 105 VR Micro - wiadomo że to inne szkła ale jako zoom standardowy zapowiada się lux (no może brak mu szerszego kąta ale to przecież na FX 28mm to jest to samo co 18mm na DX)
No właśnie to szkło jest za mniej więcej 50% ceny - używane ale stan dobry (co prawda już nie na gwarancji ale Nikon i tak daje chyba na wszystkie tylko 12 msc) no i trochę boli brak szerokiego kąta czyli przy obecnym używaniu z D80 z 28-70 zrobi się 42-105mm.... z FX super, z DX trzeba będzie sobie jakoś radzić i albo zostawić kita do szerokiego albo zanabyć coś innego (z tym że na razie o tym nie myślę bo jak bym chciał jeszcze kupić 105 VR to cenowo odpada - + dla 28-70 że płacę za niego teraz 50% ceny sklepowej a w przypadku 105'tki całą...)
Hm... musisz sam zdecydować. Przedtem b. dokładnie go sprawdzić. Jest b. solidny, ale takie obiektywy najczęściej używane są przed zawodowców, co oznacza, że wewnętrzne mechanizmy mogą być już (choć niekoniecznie) nieźle skatowane.
AQQ, - właśnie wiem i problem polega na tym że nie za bardzo mam go jak sprawdzić... :/ mogę ocenić stan po 2 fotkach i wygląda naprawdę spoko ale za bardzo nie ma go jak przetestować osobiście - podobno był używany amatorsko i z wyglądu na taki też wygląda tzn spoko stan ale właśnie to jest klasa sprzętu gdzie często sprzęt pracuje w "warunkach bojowych"...
problem też jest tego rodzaju że wewnętrzne mechanizmy ciężko jest ocenić nie mając porównania z drugą sztuką jeśli szkła się nie zna (pytanie czy może być środek zjechany jeśli zewnętrznie jest spoko)
Oceń płynność pracy pierścieni ostrzenia [na mf] i zmiany ogniskowej. Szukaj luzów na pierścieniach ostrzenia, zmiany ogniskowych i przysłon. Niepokojących dźwięków przy zmianie ogniskowej i pracy af. itd, itp
Zaraz wrzucę fotki - bo generalnie sprzedający to to samo województwo a fotki zapodam zaraz z allegro bo też tam są...
OPIS:
Tym razem sprzedaje grzecznościowo profesjonalny zoom Nikona 28-70/2,8 .
Oferowany egzemplarz był amatorsko używany i jest nadal w bardzo dobrym stanie .
Optyka czysta,mechanika płynna ,korpus obiektywu z niewielkimi śladami używania
Do obiektywu tylny dekiel,osłona,twardy futerał i oryginalne pudełko
i fotki: (generalnie zastanawia mnie jedna czarna śrubeczka na bagnecie (czy tak ma oryginalnie w tym szkle być czy ktoś w nim coś grzebał?) bo wizualnie nic mu nie można zarzucić... podjechać nie mam jak bo w sobotę święto takie że sprawy rodzinne mnie nie puszczą a w niedzielę odpada przez wyjazd (w tygodniu jest to już kompletnie potem niemożliwe)... jak dla mnie to spora suma więc trochę ryzyko (chociaż podobno kto nie ryzykuje ten nie ma) dlatego może coś podpowiecie?
Na zdjęciach wygląda nieźle. Na popychaczu przysłony widać ślady użytkowania, ale to standard. Czarna śrubka to nie feler. Nie mam już 28-70 więc nie mogę sprawdzić a 24-70 to obiektyw G (bez pierścienia przysłon) i ma tylko 4 stalowe/jasne; ale inny obiektyw z tej generacji co 28-70 (AFS80-200) też ma 4 stalowe/jasne i jedną czarną. Więc śrubki się zgadzają
No tyle dobrze bo strasznie mnie to zaciekawiło - nawet sam pobiegłem sprawdzić i w moich czarnej nie ma dlatego mnie to trochę zdziwiło (nawet w starym 70-210) Jeszcze jutro spróbuję się dodzwonić i opytać czy gdyby coś to czy jest możliwość zwrotu... no bo jednak testowanie przez net to raczej ciężka sprawa
No właśnie to szkło jest za mniej więcej 50% ceny - używane ale stan dobry (co prawda już nie na gwarancji ale Nikon i tak daje chyba na wszystkie tylko 12 msc) no i trochę boli brak szerokiego kąta czyli przy obecnym używaniu z D80 z 28-70 zrobi się 42-105mm....
Zupełnie się tym nie przejmuj. Na Pentku K200D najczęściej używanymi przeze mnie szkłami były FA 28-70/4 i Tamron 70-300, kita 18-55 zakładalem w wyjątkowych okazjach. Nawet widoczki fociłem FA i jakoś nie było mi za wąsko. Kwestia przyzwyczajenia i nastawienia, jak go polubisz to będzie Twój standard i nawet brak szerokiego kąta Ci nie przeszkodzi. Teraz jestem zarżnięty ale za jakiś czas zakup pełnoklatkowego obiektywu o zakresie 24/28-70/80 i świetle 2,8 będzie moim priorytetem...
nazgul, - moim priorytetem na razie jest zakup szkła macro i małej drobnicy do innych szkieł (np 2 osłony przeciwsłoneczne za "jedyne 200zł" za takie kawałki plastiku...) - razem 2750zł Obecnie stawiam go jako zakup alternatywny ale mam świadomość ŻE cena jest dobra i warto by go obadać ALE szkło macro jest dla mnie priorytetowe (choćby z tego względu że obecnie jestem pozbawiony możliwości robienia takich fotek bo nie mam czym po sprzedaży pierścieni) - oczywiście mógłbym kupić nie nikkora 105 VR za 2400 tylko np tamrona czy tokine więc byłbym 1000zł do przodu i można by o nim pomyśleć ALE fotek macro robię sporo to raz - dwa że chyba lepiej raz kupić dobre szkło macro i potem znów zbierać na inne niezłe szkło niż robić podchody (a różnica między nikkorem 105 a np tamronem 90 jest spora i wg mnie warta tego 1k) bo obecnie zakup obu szkieł jest raczej wykluczony...
Co do szerokiego kąta to 28*1,5 da nam 42 co już zaczyna podchodzić pod standard więc to już nawet nie za bardzo szeroki kąt (o ultra już nawet nie wspominam ) - teraz jak to porównam do sigmy 10-20 którą chcę dokupić za jakiś czas która da mi 15mm to 42 jest wąskie...
Oczywiście jak bym miał pełną klatkę to bym się pewnie nie wahał bo tam 28mm to wychodzi to samo co 18 na DX (różnica 1mm -> 27 vs 28mm) ale pełnej klatki nie mam i raczej szybko się u mnie nie pojawi przez wzgląd na cenę - oczywiście przyszłościowy zakup ma sens pod warunkiem że ma się na niego kasę )
Przyłączę się do rozmowy opiszę swój egzemplarz. Przejechałem z nim wiele imprez. Szkło świetne. Wymienię dopiero jak mi się rozleci całkowicie.
A zielone bliki w plenerze nawet fajnie wyglądają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10