Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka dla starszego myśliwego
Autor Wiadomość
ollie 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   Lornetka dla starszego myśliwego

Witam forumowiczów

Optyczne przeglądam od dłuższego czasu, ale raczej pod kątem lustrzanek i obiektywów a nie lornetek. Na większość tematów związanych z aparatami mam wyrobione zdanie, niestety jestem zielony jeśli chodzi o lornetki, a zostałem poproszony przez znajomego o doradzenie w sprawie nowego zakupu.

Zwracam się więc do specjalistów o weryfikację moich weekendowych znalezisk.

Warunki brzegowe:
Myśliwy ma ponad 60 lat, obecnie używa Steinera Rangera 8x56, wie dokładnie że aż tak duży sprzęt nie jest potrzebny (wiek, źrenica itd.) prosił o coś lżejszego, bardziej poręcznego, najlepiej z przedziału 8x42 z pryzmatami dachowymi

Lornetka ma się dobrze sprawdzać wieczorem i o świcie

Firmy z których mogę coś wybrać mają być z tych które zna ze słyszenia albo autopsji, czyli Steiner, Nikon i zaproponowany przeze mnie Olympus (choć niechętnie) - Zeiss, Swarovski, Leica odpadają ze względu na cenę która ma się zamknąć w 2000

Przyzwyczaił się do autofokusa w Rangerze, niestety ja nie mogłem znaleźć żadnej lornetki 8x42 z autofokusem, przynajmniej w przedziale cenowym w jakim szukałem, jeśli jest taka lornetka to poprosiłbym o jakieś namiary na nią :)

Moje typy po 2 dniach szperania
1. Olympus 8x42 EXWP I
2. Nikon Monarch 8x42 DCF
3. Steiner SkyHawk 8x42

porównanie na optyczne.pl

ceny od 1200 do 1700 pln

zasadnicze pytanie: która z nich będzie najlepsza przy wypisanych wcześniej warunkach, jeśli jest coś godnego uwagi do 2000 pln czego nie udało mi się znaleźć to prosiłbym o wskazanie

jeszcze jedno na koniec, w specyfikacjach znalazłem następującą lornetkę: Steiner Ranger Pro 8x42 niestety w ofercie sklepów w Polsce nie udało mi się jej znaleźć, jeśli mam się bawić w kupowanie w jakimś sklepie zagranicznym to chciałbym wiedzieć czy będzie ona dużo lepsza od SkyHawka, ma pół stopnia kątowego więcej, ale przy dystansach od 100 do 600 metrów na które standardowo lornetka będzie używana to chyba nie jest powalająca różnica, Ranger Pro opisywany jest jako budżetowy Nighthunter, czy ma coś w sobie jeszcze co różni go od SkyHawka?

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Reklama

macs 
Bywalec

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

Hej,
A może coś takiego: http://www.optyczne.pl/in...ie=0&srednica=0
Lekka, ma szkła ED i pryzmaty porro, więc obraz powinien być lepszy, niż w tych, które wymieniłeś. Poleciłbym Nikona SE (8x42 lub 10x42), ale niestety wykracza poza budżet. Chyba że rozważasz zakup za granicą. Bywają na ebayu nowe SE w baardzo dobrej cenie, tyle że z USA.

Pozdrawiam

Pepin Krootki 
Rozmowny

macs - miało być z pryzmatami dachowymi.

Ja ze swojej strony polecam bardzo, bardzo gorąco lornetkę Vortex Viper 8x42. Firma specjalizuje się w sprzęcie dla myśliwych i ptasiarzy, model ten zdobywa w USA nagrodę za nagrodą. Również w testach optyczne.pl uplasował się wysoko. Firma ta może wydać się Twojemu znajomemu mało znana, ale w Polsce jest już grono zadowolonych użytkowników jej produktów.

Z tego co się orientuję dają na nią wieczystą gwarancję - i w celu jej zrealizowania wcale nie trzeba już jej odsyłać do USA, bo niedawno otworzyli europejską centralę na Węgrzech (www.vortexoptics.eu).

Pozdrawiam

P.S.
Napisz skąd jesteś (najlepiej ustaw tak, aby ta informacja była wyświetlana obok ksywki) - wbrew pozorom to nam ułatwia doradzanie, bo czasem możemy podpowiedzieć gdzie jaką lornetkę da się obejrzeć.

ollie 
Nowy

Ciut się boję tego Vixena, od 8x56 równam jednak trochę do dołu i jak się okaże że nowa lornetka jest ciemniejsza to wolę usłyszeć że to wina rozmiaru a nie jakiegoś dziwnego producenta zza oceanu :)

Puściłem maila do artemixa z pytaniem czy wogóle mają Ranger Pro 8x42 w ofercie, okazuje się że nawet jest na stanie i cena jest równa z limitem - 2000.

Po dłuższym namyśle już prawie zdecydowałem się na Olka, teraz mam dylemat 1300 za Olympusa który teoretycznie spełnia wszystko co założyłem, czy dołożyć jeszcze 700 i mieć święty spokój ze Steinerem, bo z tą firmą zapewne złego słowa nie usłyszę nawet jak lornetka będzie się sprawować ciut gorzej niż Ranger 8x56. Myślicie że warto kupić tego Steinera?

Dzięki za odpowiedzi, lokalizację ustawiłem, jeśli chodzi o lornetki porro to raczej odpada, 8x42 nie będzie chyba aż na tyle mniejsza od 8x56 żeby uważać ją za bardziej kompaktową, Nikona SE w rozmiarze 8x42 wogóle nie znalazłem.

pozdrawiam

macs 
Bywalec

Pepin Krootki napisał/a:
macs - miało być z pryzmatami dachowymi.

Niby tak, tylko nie rozumiem czemu, jedyna zaleta to mniejsze gabaryty. Chociaż z 2 strony znacznie większy wybór dachowych w tym przedziale cenowym, no i ta moda... :wink:

ollie napisał/a:
...Nikona SE w rozmiarze 8x42 wogóle nie znalazłem.

Sorki, chodziło mi o 8x32 i 10x42. 8x42 SE nie istnieje, niestety.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 11 Sie, 2009   

Jeśli lornetka ma być na kiepskie warunki, to ja bym nie wchodził w obiektyw tak mały jak
42 mm. Do zmierzchowych obserwacji, dla starszych osób, lepiej zmniejszyć źrenicę poprzez zwiększenie powiększenia, a nie zmniejszenie średnicy obiektywu.

Ja bym optował za rozwiązaniami w stylu 10x56 - tutaj jest DO Titanium 10x56 i Nikon
Monarch 10x56. Można wejść w klasyczną 10x50 - tutaj wybór jest ogromny. Jak już
chcemy coś małego to faktycznie coś w csytu 8.5x45 będzie lepsze niż 8x42. Upierania
się przy pryzmatach dachowych nie rozumiem - to kolejne straty światła.

ollie 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Sie, 2009   

no to szukam dalej

[ Dodano: Wto 11 Sie, 2009 18:32 ]
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale przy obserwacjach wieczorno/nocno/porannych mam zadbać o to aby mieć jak największy obiektyw - jeśli przyjmiemy 56mm za podstawę (100%) to obiektyw 50mm zbierze odpowiednio 20% mniej światła a 42 mm o prawie 45% mniej?

Wszystkie pozostałe decyzje związane z tym jakie powłoki ma dana lornetka i czy jest wykonana w porro/roof będą miały wpływ na ilość światła jaką dostarczy obiektyw, czyli przy założeniu że lornetki są wykonane w podobnej technologii pokrycia szkieł i pryzmatów to mimo tego iż 10x50 wykonane byłoby w mniej stratnym układzie porro to 10x56 roof i tak powinien na wyjściu przekazywać więcej światła?

Ten Monarch nawet nie jest taki drogi, można trafić za ciut mniej niż 1500, tyle że z początkowych założeń zmniejszenia wymiarów i wagi nic nie zostanie, bo to już niezła cegła :(

pozdrawiam

[ Dodano: Czw 13 Sie, 2009 15:14 ]
no coż, zakupiłem tego nikona 10x56, mam nadzieję że będzie wystarczająco poręczny, dzięki za wszystkie odpowiedzi, poinformuję jak się lornetka sprawuje jak przekażę ją dalej :)

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu