Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
no właśnie w tym problem ;P utrudniony dostęp do lamp spowodowany jest tym, że na różnych forach poleca się dane modele, a potem wszyscy się na to rzucają
No muszę Ci tu przyznać rację, nie pomyślałem o tym. Podobnie jest z wywindowanymi cenami obiektywów M42. No trudno, będę próbował ustrzelić jakiegoś Nikona, kusi mnie tryb RPT
Własnie cięzka spraw ze złapaniem Nikonów. Ja regularnie suzkam na www.fotogielda.pl sprawdzam na optycznym, no i allegro ale mam ochote wybrac sie na giełde do Wawy może tam cos znajde
Mam pytania co do nastepujacego zestawu.
Upolowalem (za niecale 400zl) 3 lampy, każda o liczbie przewodniej 44@50mm (wiec dosyć mocna), mają gorącą stopkę, kontrolę full-manual 1/1-1/32 wybierana na LCD. Nie mają tylko złącz PC, a inne złącze, do którego mogę przylutować kabel (zwarcie 2 pinów), ale może nie będzie trzeba.
1. Co mi potrzebne do wyzwalania? Czy zainwestować w Phottix Tetra z 3ma odbiornikami? Chciałbym z tego korzystać z parasolkami w studiu, ewentualnie raz na sto lat wziąć to żeby np. oświetlić dom przy szerokim kącie z 7-8metrów. Czy Tetra da radę ?
2. Kupić statywy do nich? Czy np. wystarczy na razie 1 statyw, a reszta na stopkach? Jeśli tak, to jakie stopki kupić i gdzie? Ew. jak przymocować lampy w miarę tanio ?
3. Kupić parasolki (np 2), czy inwestować w softboxy ?
Nie mają tylko złącz PC, a inne złącze, do którego mogę przylutować kabel (zwarcie 2 pinów), ale może nie będzie trzeba.
Na allegro są kostki synchro różnego rodzaju, wsuwasz w to lampę i masz standardowe złącze PC.
Cytat:
1. Co mi potrzebne do wyzwalania? Czy zainwestować w Phottix Tetra z 3ma odbiornikami? Chciałbym z tego korzystać z parasolkami w studiu,
Do studia myślę że bez problemu dadzą radę. Jeśli przestają działać na krótkie odległości lub raz dzaiłają a raz nie, to znak, że czas wymienić baterie w odbiornikach.
Cytat:
ewentualnie raz na sto lat wziąć to żeby np. oświetlić dom przy szerokim kącie z 7-8metrów. Czy Tetra da radę ?
Nie bardzo rozumiem. W sensie cały budynek??
Ostatnio robiłem wnętrze i wystawiłem flash za okno i odpalił (okno było uchylone).
Phottix PT-04 II są całkiem ok, naprawdę rzadko zdarzają się chybienia. Zazwyczaj odpalają.
Cytat:
2. Kupić statywy do nich? Czy np. wystarczy na razie 1 statyw, a reszta na stopkach? Jeśli tak, to jakie stopki kupić i gdzie? Ew. jak przymocować lampy w miarę tanio ?
Ja przez dłuższy czas używałem statywów foto (trzeba kupić uchwyty z uniwersalnymi przejściówkami, wtedy można je mocować nawet na zwykłym statywie.) Do kupienia na allegro koszt około 56zł, tańsze nie są już tak uniwersalne - choć teraz nie widzę już takich jakie ja kupowałem w googlach wyglądają tak:
Ostatnio kupiłem statyw oświetleniowy za 45zł na allegro, jak go rozłożę to jest pod sam sufit prawie, bardzo solidnie to wygląda. Stopek nie mam, a czasem by się przydały, choć np. do foto produktowej można zawsze je położyć i przechylić głowice odpowiednio.
Cytat:
3. Kupić parasolki (np 2), czy inwestować w softboxy ?
Ja mam dwie białe parasolki 90cm, są bardzo uniwersalne i kompaktowe, nie wiem czy jest jakaś różnica między soft boxem , a parasolką (poza kształtem) jeśli chodzi o światło jakie daje (nie używałem softboxa). Parasolka umieszczona bardzo blisko modela daje baaardzo miękkie światło.
Wybrałem 90cm bo używam też w terenie, może do studia mogły by być i większe. Jedno jest pewne - parasolki są tanie białe ok. 20zł, uniwersalne 2w1, trochę droższe ok. 50-60zł
Aha i polecam kupić te kostki i kabelki, bo te phottixy podłączone przez gorącą stopkę stają się bardzo chybotliwe, i nerwy mi puszczają jak to zaczyna się wszystko samo składać przy przenoszeniu. Sam noszę się z takim zamiarem.
Cześć !
to znowu ja...
czy takie coś umożliwi mi wyzwalanie błysku bez uzycia wbudowanej lamp błyskowej?
męczy mnie to już bo wbudowany flesz psuje mi calość zdjęcia...
wydałem na aparat i akcesoria duzo pieniędzy (jak na licealiste)
a efektów brak.
firmowy adapter sonego kosztuje ok 7oo zł ...
czy lampa sony hvls 42 posiada tryb manualny?
ewentualnie raz na sto lat wziąć to żeby np. oświetlić dom przy szerokim kącie z 7-8metrów. Czy Tetra da radę ?
Nie bardzo rozumiem. W sensie cały budynek??
Ostatnio robiłem wnętrze i wystawiłem flash za okno i odpalił (okno było uchylone).
Phottix PT-04 II są całkiem ok, naprawdę rzadko zdarzają się chybienia. Zazwyczaj odpalają.
Chodzi mi o sytuację , w której stanę 8-10m przed budynkiem, np. przy którego oknach postawię 3 flesze (w róznych miejscach). Da radę ?
adziohiciek napisał/a:
Ja mam dwie białe parasolki 90cm, są bardzo uniwersalne i kompaktowe, nie wiem czy jest jakaś różnica między soft boxem , a parasolką (poza kształtem) jeśli chodzi o światło jakie daje (nie używałem softboxa). Parasolka umieszczona bardzo blisko modela daje baaardzo miękkie światło.
Wybrałem 90cm bo używam też w terenie, może do studia mogły by być i większe. Jedno jest pewne - parasolki są tanie białe ok. 20zł, uniwersalne 2w1, trochę droższe ok. 50-60zł
Aha i polecam kupić te kostki i kabelki, bo te phottixy podłączone przez gorącą stopkę stają się bardzo chybotliwe, i nerwy mi puszczają jak to zaczyna się wszystko samo składać przy przenoszeniu. Sam noszę się z takim zamiarem.
No zdecydowałem siię na dwie parasolki shoot-through - 90 i 120cm. Jakby co, to będę pisał. Dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie sprawą;p
dżony, wyzwalacze radiowe pozwolą Ci na wyzwalanie lampy bez użycia wbudowanej. Oczywiście działać będzie tylko tryb manualny, a czy Twoja lampa go ma to pisze w instrukcji
dżony, link który podałeś jest to wyzwalania lamp studyjnych, nie wyzwolisz tym HVl 42, bo odbiornika nie podłączysz do lampy.
42 ma manualne sterowanie mocą błysku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9