Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
tak tylko dla informacji - ja tu jeszcze jestem
chlopcy, poszliscie troche za daleko...
sunders - myslisz, ze ten pentaxowski zyrandol jest w moim guscie?? takie lansiary znajdziesz moze na ulicach warszawki, ja z pieknego miasta na poludniu polski jestem
@ monastor
widze, ze my sie rozumiemy co powiesz wiec na srebrny tele do bialego body??? czarny oczywiscie tez dobrze wyglada.
[ Dodano: Sro 12 Sie, 2009 11:06 ]
and....CUT.
..a teraz juz na powaznie.
bylam wczoraj w MM. ogladalam, macalam, przestawialam rozne lustrzanki. nikony zdecydowanie za duze jak dla mnie. olimpusy (z nizszych wersji) katastroficznie sie trzyma. tak samo zrerszta jak nowe wersje sony - do czego ma sluzyc ten dings przypominajacy uchwyt?? canony wypadly pod tym wzgledem zdecydowanie najlepiej. szkoda tylko, ze nie mieli kaemki...
koledzy - pamietajcie o tym, ze chce kupic moja pierwsza lustrzanke, wiec potrzebuje sprzet latwy i przejzysty w obsludze. zaawansowane i profesjonalne ustawienia i mozliwosci aparatu nie sa mi na chwile obecna potrzebne. chce zaczac sie uczyc. samochodem na kursie prawa jazdy tez nie byly porsche ani ferrari tylko maluchy, punta i fiesty.
Srebrny z białym. Czy ja wiem, troszeczkę nie leży. W każdym razie ja bym połączył kontrastujące odcienie albo pozostał przy tym samym dla body i szkła
k.com napisał/a:
tak samo zrerszta jak nowe wersje sony - do czego ma sluzyc ten dings przypominajacy uchwyt??
O to to
k.com napisał/a:
koledzy - pamietajcie o tym, ze chce kupic moja pierwsza lustrzanke, wiec potrzebuje sprzet latwy i przejzysty w obsludze. zaawansowane i profesjonalne ustawienia i mozliwosci aparatu nie sa mi na chwile obecna potrzebne. chce zaczac sie uczyc. samochodem na kursie prawa jazdy tez nie byly porsche ani ferrari tylko maluchy, punta i fiesty.
Każda amatorska lustrzanka jest prosta w obsłudze bo ma prawie taką samą automatykę jak kompakty. Jedyne czego może zabraknąć to kilkanaście/dziesiąt programów tematycznych, w lustrach jest co najwyżej kilka.
Nie znajdziesz też żadnego lustra bez minimum "profesjonalnych ustawień", niemniej nie musisz sobie nimi zawracać głowy bo we wspomnianych trybach automatycznych aparat sam wszystko poustawia.
Nie znajdziesz też żadnego lustra bez minimum "profesjonalnych ustawień", niemniej nie musisz sobie nimi zawracać głowy bo we wspomnianych trybach automatycznych aparat sam wszystko poustawia.
piszac "profesjonalne ustawienia" nie mialam na mysli trybow P, Tv, Av, M - to chyba oczywiste, ze to podstawa w lustrzankach.
mialam bardziej na mysli dodaktowe "gadzety", ktore na chwile obecna tylko wprowadza mi metlik w glowie (wstepne podnoszenie lustra, podglad glebi ostrosci...)
mam tylko cicha nadzieje, ze po przesiadce z malpki nie zabraknie mi live view. maz ciagle upiera sie na alphe 300 wlasnie z tego powodu. wczoraj stwierdzilam, ze on bedzie "operowal" kompaktem "bo ma duzy wyswietlacz", a ja kaemka "bo trzeba patrzec w wizjer"
mialam bardziej na mysli dodaktowe "gadzety", ktore na chwile obecna tylko wprowadza mi metlik w glowie (wstepne podnoszenie lustra, podglad glebi ostrosci...)
O nich też pisałem, nie przyszło mi do głowy że można tak napisać o M, Tv, Av czy, o zgrozo, P
To nie są profesjonalne ustawienia tylko podstawy świadomego fotografowania.
k.com napisał/a:
mam tylko cicha nadzieje, ze po przesiadce z malpki nie zabraknie mi live view. maz ciagle upiera sie na alphe 300 wlasnie z tego powodu. wczoraj stwierdzilam, ze on bedzie "operowal" kompaktem "bo ma duzy wyswietlacz", a ja kaemka "bo trzeba patrzec w wizjer"
Też tak gadałem dopóki nie zacząłem korzystać z lustrzanki. LV jest ok, ale do żabiej perspektywy, statywu o dziwnej wysokości itd. Za to nie mogę zrozumieć jak mogłem kiedyś robić zdjęcia na wyciągniętych rękach. Przykładając oko do wizjera łatwiej o stabilność. Nie widzę też powodu żeby podgląd na żywo miał mi cały czas pożerać baterię.
po pierwsze
sony alfy starsze sa prawie tak jak te nowe a po pierwsze tansze po drugie duzo lepiej sie je trzyma/
po drugie
albo do konca zycia zostaniesz amatorem i bedziesz robic lustrzankom zdjecia pamiątkowe - czasem gorsze niż kompaktem albo wezmiesz sie do roboty - wykrzystasz takie rzeczy jak www.fotografuj.pl - maja najlepsze poradniki dla poczatkujacych i wtedy nagle sie okaze ze te wszystkie gadzety sa ci potrzebne. Tylko wteyd zamiast doplacic teraz kilkaset złotych to bedziesz musiała całe body wymienic. wiec jest pytanie , moge ci przyrównac do twoich samochodów - do konca życia jezdzisz maluchem do sklepu i z powrotem czy rozwijasz sie jako kierowca. jak odp jedna to myslisz wlasciwie a jak odp 2 to troche radze poczytac o fotografi i wybrac swiadomie
a ja ci jeszcze polece rzecz nr. 3
Canon A610 - używany 250 - 300 zł
jeden z najlepszych kompaktów. osobiście tak sie na nim fotografii nauczyłem że kiedyś tłumaczyłem gościowi z lustrzanką do czego służa dwa tryby ;d jako jeden z niewielu kompaktów ma fajne makro. kosztuje grosze używany ( nowych nie produkują ) a jest koksiarski.
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 13 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Tylko wteyd zamiast doplacic teraz kilkaset złotych to bedziesz musiała całe body wymienic. wiec jest pytanie , moge ci przyrównac do twoich samochodów - do konca życia jezdzisz maluchem do sklepu i z powrotem czy rozwijasz sie jako kierowca. jak odp jedna to myslisz wlasciwie a jak odp 2 to troche radze poczytac o fotografi i wybrac swiadomie
wybacz, ale troche sie z toba nie zgodze: najpierw trzeba sie nauczyc dobrze maluchem jezdzic, zeby moc w pelni wykorzystac mozliwosci ferrari. jak opanujesz dobrze podstawy i zasady jazdy, mozesz przesiasc sie na tor wyscigowy.
zyjemy w czasach, w ktorych sprzetu nie kupuje sie na cale zycie, lecz na kilka (no, moze kilkanascie lat). uczac sie na typowo amatorskiej lustrzance uwazam, ze nie robie nic zlego. wprost przeciwnie. myslac teraz o bardziej zaawansowanym pudle, ktore posluzy mi prze nastepne 15 lat robie blad. ilu z was 10 lat temu posiadalo lustrzanke cyforwa? pewnie niewielki procent. kto wie jakie bedziemy mieli aparaty za kolejne 10 lat? moja terazniejsza "profesjonalna" puszka pewnie wowczas przejdzie do lamusa.
teraz z innej beczki.
znalazlam za granica biala kaemke z double kitem. kosztuje 100 euro wiecej niz ta z jednym. czy drugi kit jest znosny (mowie tu o DA 55-200). moze lepiej kupic tylko z DA 18-55 i dokupic cos innego. no wlasnie ale co? cos do max 600zl.
Pentax 50-200 to straszna kicha, miałem ten obiektyw w łapach. Jego właściciel nie był zadowolony z jakości zdjęć więc przyniósł mi go abym sprawdził czy nie jest zepsuty, obiektyw był sprawny. Zdecydowanie odradzam.
Jeśli Pentax to chyba lepiej skupić się na czymś od Sigmy, czy Tamrona.
Spokojnie mogę polecić Tamrona 55-200, ale jego nie ma w mocowaniu Pentaxa, więc chyba najlepiej dołożyć do Sigmy Apo 70-300
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11