Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 12 Sie, 2009 D5000 plus Nikkor AF-S 18-105 VR czy Sigma 18-125 OS ?
Witam,
Przymierzam sie do zakupu korpusu Nikona D5000 i zamiast (niezlego ale krotkiego) kitowego 18-55 chce cos niezlego ale dluzszego, uniwersalnego.
Nie mam pewnosci czy Sigma bedszie nalezycie pracowac z tym modelem (zdaje sie nie wszystkie obiektywy wspolpracuja), ale jesli tak, to wchodza w gre dwa typy:
- Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
- Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
Oba na optyczne.pl sa oceniane prawie identycznie. Sigma jakies 2 stowki drozsza, ale tez troche wiekszy zakres przy identycznej jasnosci.
Do tej pory robilem zdjecia analogowa lustrzanka Canona z zoomem Sigmy o podobnych parametrach oraz cyfrowym - przyzwoitym ale niestety kompaktem - Minolty. Nowy obiektyw bedzie robic glownie zdjecia plenerowe - troche widoczkow, przyroda biegajaca robiona na zblizeniach, troche ludzie/twarze, sporadycznie makro, bardzo sporadycznie fotki w pomieszczeniach przy slabym swietle.
Tez miałem ten sam dylemat do mojego Nikona D60 jako zamiennik kitowego 18-55 ale mój wybór padł na Sigme 17-70 /2.8-4.5
Radzę poczytać o tym obiektywie jest w cenie tej Sigmy a jaśniejszy (oraz krótszy)
Na forum jest o nim kilka wątków.
Chyba że chodzi ci o zoom'a
[ Dodano: Sro 12 Sie, 2009 14:52 ]
A może tak inny korpus zakupić bo ten D5000 to taki D60 tylko ma LV, 11 pól AF i możliwość nagrywania filmów, chyba że o te subtelne różnice się rozchodzi a nic lepszego w przyszłości nie planujemy.
RafalR [Usunięty]
Wysłany: Sro 12 Sie, 2009
Niuansow poza 11punktowym AF jest wiecej: np matryca CMOS (video to dla mnie gadzet)
O sigmie 18-70 tez sporo dobrego czytalem, no ale wlasnie chodzi o tego zooma. Do tej pory uzywalem ...-200, co prawda z gornego zakresu korzystalem niezbyt czesto, jednak z podstawowym obiektywem konczacym sie ponizej 100 czulbym sie jak bez reki i pewnie musialbym dokupic drugi, na co mnie nie stac.
Nikkor - AF szkieł systemowych nie sprawiają kłopotów, jest ostrzejszy, ale plastikowy. Innymi słowy jak nie będziesz często zmieniać obiektywu i w miarę delikatnie się z nim obchodzić to wytrzyma.
RafalR [Usunięty]
Wysłany: Sro 12 Sie, 2009
Sunders: lepszy AF znaczy szybszy, czy precyzyjniejszy, ostrzejszy ?
Tomasz:
- tak, myslalem tez o 18-135 ale na optyczne.pl wychodzi ze jest o klase gorszy niz 18-105 no i nie ma VR (a przy robieniu zblizonych zwierzatek to sie przydaje)
- dlaczego z tej pary lepsza Sigma ?
A może bardziej opłaca się kupić Nikona D90 + N18-105 z 4255 zł.
Wyjdzie jakieś 600 zł drożej niż body D5000 + N18-105
[ Dodano: Sro 12 Sie, 2009 16:11 ]
Sigma jest lepiej wykonana i prezentuje się na bardziej solidny model a jej ostrość do moich amatorskich zastosowań jest wystarczająca.
Ale nie powiem przejrzałem test tego nikkora i jego ostrość w centrum robi wrażenie.
Jednak opinie na tym forum są podzielone a wybór i tak należy do ciebie.
Jescze raz przestudiowalem testy obu na optyczne.pl - Sigma wypada solidniej, ma te 20 mm ogniskowej wiecej, a jedyne niedoskonalosci jakie wylaza to gorsza ostrosc na brzegu obrazu na maksymalnej ogniskowej (co latwo skorygowac crop-ujac fotke jesli konieczne), i dystorsja na najkrotszej ogniskowej co mnie tak bardzo nie martwi.
Martwi mnie jednak temat zadany przez h.s., taka troche babajaga ktora moze wyskoczyc z wora ale nie musi ... Byc moze odczekam troche z kupnem az dym sie rozwieje i felerne sztuki znikna ze sklepow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10