Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Swoją drogą, jeśli zdąży ten aparat pojawić się w sklepach do połowy sierpnia, to chyba nawet się na niego skuszę, choć to trochę nieopłacalne, bo za 2 miesiące będzie pewnie tańszy o 300zł, ale jednak kusi
A żebyś wiedział że kusi i to dość mocno. Nie wiem czemu ale mam jakiś sentyment do aparatów Panasonica większy niż do innych marek.
Za dwa miesiące cena pewno nie zleci aż o tyle. może na gwiazdkę noworoczną, wszystko zależy od kursu waluty.
Teraz mogą spaść ceny DMC-FZ28.
... hm... Czekać można, byle nie za długo- to są właśnie wspomniane prawa rynku; producent chce byśmy co rok wymieniali aparat na nowszy model i niestety większość ludzi leci za ŧą modą i reklamą (nowsze, szybsze,ładniejsze itd.- zresztą, jak kogoś na to stać, to nie zabraniam ). Kupiłem Nikona w "ciemno", bez testów, opinii i nie żałuję, gdybym jednak kupił Olka 570 to pewnie bym bardzo żałował- co wystarczy poczytać na forum. Kupiłem za 1200, pół roku później kosztował 900 (jeszcze kartę dawali) i też nie żałuję- z jednej strony przepłaciłem, a z drugiej narobiłem kupę fajnych zdjęć, których bym nie miał czekając. I znów parę miesięcy i wyszedł FZ28 (wspomniane wyścigi firm) Gdybym tak czekał, to miałbym dylemat- P80, czy FZ28. A teraz kolejne modele P90 Nikona i FZ38 Panasonica... A gdybym swoim Sony P73, mógł focić ptaszki, to bym go jeszcze nie wymienił- leży; sprawny, nadal funkcjonalny- tylko niestety, pięć lat wstecz telekonwerter do niego kosztował 1000 zł i w tamtym roku też 1000 zł, (do makro cena podobna). Więc zamiast się bawić w części do staruszka, zdecydowałem się na nowy sprzęt, a następny kupię dopiero, jak ten się rozleci, lub będzie mnie stać na porządne lustro. To na tyle moich przemyśleń- może coś wam to dopomoże
Erais napisał:
Cytat:
hm... Czekać można, byle nie za długo- to są właśnie wspomniane prawa rynku; producent chce byśmy co rok wymieniali aparat na nowszy model i niestety większość ludzi leci za ŧą modą i reklamą (nowsze, szybsze,ładniejsze itd.- zresztą, jak kogoś na to stać, to nie zabraniam
Oczywiście masz rację, zgadzam się. nawet większość nabywców nie pozna swój model dobrze i nie wyciągnie wszystkich możliwych operacji jakie w nim drzemią, a kupuje następny model.
Oferta jest kusząca ale najpierw pójdę do sklepu i go obejrzę (raczej z ciekawości i to kilka razy), nie należę do tych co zaraz wszystko kupują. (może później jak cena spadnie poniżej 900zł)
Obecnie zainwestowałem teraz DMC-FZ28 nie mam wcale wyrzutów sumienia, ponieważ zależało mi na robieniu fotek, a tutaj raczej jest bez zmian DMC-F38, a do kręcenia filmów używam kamery.
W DMC-FZ38 zostawili starą matrycę (dokładając mpix dorównali do innym firm - chwyt marketingowy) która ma już ze trzy lata. Była FZ-18, FZ28 i jest FZ38. Ekran nie obrotowy
natomiast takie firmy jak np. FujiFilm zastosował nową matrycę Super CCD EXR w modelu S200EXR, Sony w HX1 zastosował matrycę Exmor CMOS itp. (Dopiero za rok w Panasonicu wymienią na inną co rok to trochę liftingu)
Tak więc patrząc na DMC-F38 ze starą matrycą to trochę czyni rozczarowanie.
Mogliby dołożyć gniazdo do dodatkowej lampy.
Pora szukać minusów dla równowagi w tym egzemplarzu. (Bo było za dużo zalet i zachwytów)
Ponadto przydała by się osłona na ekran, gdzie po wyłączeniu aparatu, automatycznie na ekran zachodzi osłona. Ekran to też wrażliwy element.
Zadałem sobie trud porównania optyki w DMC-FZ28 i DMC-FZ38 z czystej ciekawości i oto wynik (chyba nie powala na kolana DMC-FZ38 zmianami w optyce w stosunku do DMC-FZ28)
Konstrukcja optyczna DMC-FZ28 posiada 11 elementów ustawionych w 8 grupach.
Zastosowano:
-3 elementy asferyczne
-2 soczewki z niskodyspersyjnego szkła ED
-4 powierzchnie asferyczne.
Optyczny stabilizator obrazu MEGA O.I.S., pracujący w dwóch trybach
Obiektyw szerokokątny 27 milimetrowy LEICA DC VARIO-ELMARIT o jasności f/2.8-f/4.4),
Zakres ogniskowych 27-486
Zoom x18
Procesor obrazu Venus Engine IV
lampa błyskowa o zasięgu do 8.5 metra.
Konstrukcja optyczna FZ38 posiada 11 elementów ustawionych w 8 grupach
Zastosowano:
-3 soczewki asferyczne
-2 soczewki z niskodyspersyjnego szkła ED
-4 powierzchnie asferyczne.
Optyczny stabilizator obrazu POWER O.I.S dwa tryby ( nowy)
Obiektyw szerokokątny 27-milimetrowy LEICA DC VARIO-ELMARIT o jasności F2,8-f/4.4)
Zakres ogniskowych 27-486
Zoom x18
Procesor obrazu dwa procesory układ Venus Engine HD
lampa błyskowa o zasięgu do 6 metrów
Przeczytałem sobie tę dyskusję i tylko odniosę się do kilku poruszonych wyżej kwestii i Panasonica FZ28, którego akurat mam:
- nie ma najmniejszego problemu w zrobieniu z ręki wyraźnego zdjęcia na max zoomie, nawet przy nie najlepszym świetle, stabilizacja jest tu rewelacyjna
- osobiście nie podzielam ogólnie panującej opinii o słabej jakości video i dźwięku; obraz jak dla mnie w zupełności wystarcza; szum przy odtwarzaniu rzeczywiście słychać ale WYŁĄCZNIE przy odtwarzaniu w aparacie, nie jest on nagrany z filmem; jedynym minusem jest to że czasem (no nawet dość często) przy szybszym zbliżeniu potrafi zgubić ostrość; a to że dźwięk nie jest stereo to chyba żaden minus (ciekawy zresztą jestem czy słychać w ogóle różnicę w sytuacji gdy mikrofony są oddalone o co najwyżej kilka cm); podsumowując może jeśli ktoś szuka przede wszystkim kamery to byłoby to dyskwalifikujące ale jeśli traktuje to tylko jako dodatek do aparatu to jest naprawdę OK
- akurat to że w FZ38 jest 12MPix traktowałbym jako minus w stosunku do ZF28 - niestety najgłupszy wyścig świata trwa...
- i jeszcze na marginesie co do zooma FZ28 ma bardzo fajną rzecz że przy zmniejszeniu rozdzielczości zoom optyczny dochodzi do 32x (dzięki temu że aparat wykorzystuje odpowiednio mniejszą część matrycy a nie "rozciąga" obrazu na całość); wprawdzie identyczny efekt można osiągnąć i bez tej funkcji kadrując po prostu obraz ale pytanie czy ktoś ma czas i ochotę siedzieć nad każdym zrobionym zdjęciem? (nie mówię o zadowodowcach i prawdziwych pasjonatach ale o przeciętnym użytkowniku)
- osobiście nie podzielam ogólnie panującej opinii o słabej jakości video i dźwięku; obraz jak dla mnie w zupełności wystarcza; szum przy odtwarzaniu rzeczywiście słychać ale WYŁĄCZNIE przy odtwarzaniu w aparacie, nie jest on nagrany z filmem; jedynym minusem jest to że czasem (no nawet dość często) przy szybszym zbliżeniu potrafi zgubić ostrość; a to że dźwięk nie jest stereo to chyba żaden minus (ciekawy zresztą jestem czy słychać w ogóle różnicę w sytuacji gdy mikrofony są oddalone o co najwyżej kilka cm);
Wideo nie jest kiepskie, natomiast audio jest. Nie tyle chodzi o szum, ile o praktycznie brak wysokich tonów, dźwięk jest stłumiony, słychać to bardzo dobrze na filmikach z youtube - zwłaszcza na filmikach z muzyką, np. z koncertu. Dźwięk z innych aparatów, np. SX10 IS, SX1 IS, HX1, jest zdecydowanie lepszy, mniej stłumiony. Jak porównuję filmy z tych aparatów, różnicę jakości dźwięku słyszę wyraźnie.
Zresztą o tym można przeczytać w wielu miejscach w necie.
"FZ28 audio is pathetic."
"sound quality fairly poor"
"relatively poor sound though"
"muffled sound-quality"
Cytat:
podsumowując może jeśli ktoś szuka przede wszystkim kamery to byłoby to
dyskwalifikujące ale jeśli traktuje to tylko jako dodatek do aparatu to jest naprawdę OK
No oczywiście, bo to już zależy od oczekiwań. Nie masz zamiaru nagrywać filmów na koncertach/wydarzeniach muzycznych - wtedy problemu w zasadzie nie ma.
Cytat:
- akurat to że w FZ38 jest 12MPix traktowałbym jako minus w stosunku do ZF28 - niestety najgłupszy wyścig świata trwa...
Martin___
nie znajdziesz idealnego układu w kompaktach do nagrywania filmów, zawsze będzie jakieś ale (a to dżwięk , a to mikrofony, a to obraz, a to kodeki itp. Pisałem już w różnych postach na ten temat)
FZ28 dźwięk mono
FZ38 dźwięk Dolby Digital Stereo
Jedyne wyjście to poczekać na FZ38 -jak zależy Ci aż tak na kręceniu filmów tylko nikt Ci nie zapewni czy FZ38 spełni twoje oczekiwania pod kątem kręcenia filmików - testy teraz to tylko czysta teoria a rzeczywistość może być całkiem inna i brutalna.
A może rzeczywiście rozważ kupno kamery jak masz zamiar dużo kręcić filmów jeśli aż tak mocno to interesuje Ciebie (kamer jest do wyboru pod każdym względem technicznym, cenowym itp.), a kupić sobie na fotki jakiegoś pstrykacza
Z tego co opisujesz w postach to widać że bardziej Cię kręci filmowanie niż fotki. Tak więc może kamera jednak-dobrze rozważ. (Podaj na co się zdecydowałeś)
Zawsze uważałem że kręcenie filmów to jest dodatek w kompaktach(taka to moja myśl osobista)
Martin___
nie znajdziesz idealnego układu w kompaktach do nagrywania filmów, zawsze będzie jakieś ale (a to dżwięk , a to mikrofony, a to obraz, a to kodeki itp. Pisałem już w różnych postach na ten temat)
Nieprawda. Jest conajmniej kilka modeli, w których trzymany jest poziom zarówno video, jak i audio.
Cytat:
A może rzeczywiście rozważ kupno kamery jak masz zamiar dużo kręcić filmów jeśli aż tak mocno to interesuje Ciebie (kamer jest do wyboru pod każdym względem technicznym, cenowym itp.),
O co Tobie chodzi? Nie potrzebuję rad "co kupić", bo wiem co kupić, więc zachowaj te rady dla siebie.
Cytat:
Z tego co opisujesz w postach to widać że bardziej Cię kręci filmowanie niż fotki.
Bzdura
Cytat:
Zawsze uważałem że kręcenie filmów to jest dodatek w kompaktach(taka to moja myśl osobista)
Powtarzasz tą myśl do znudzenia. Oczywiście, że to dodatek. Kto twierdzi, że jest inaczej?
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 13 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz
a to że dźwięk nie jest stereo to chyba żaden minus (ciekawy zresztą jestem czy słychać w ogóle różnicę w sytuacji gdy mikrofony są oddalone o co najwyżej kilka cm);
Do tego zapomniałem się odnieść. Oczywiście całe to "stereo" to mit, nie można mówić o stereo, jak głośniczki są umieszczone pare cm od siebie, albo nawet mniej. Słabość dźwięku FZ28 nie polega więc na tym, że jest mono, a raczej na charakterystyce tego głośniczka i przede wszystkim niskim "bit rate" wyjściowego dźwięku oraz nieodpowiednim jego przetworzeniu.
Nieprawda. Jest conajmniej kilka modeli, w których trzymany jest poziom zarówno video, jak i audio.
To przedstaw te modele i udowodnij że są dobre (pod względem fotek ,dźwięku, filmu) a nie tylko wiem a nie powiem, po to jest forum żeby z spostrzeżeniami podzielić się z innymi
Cytat:
O co Tobie chodzi? Nie potrzebuję rad "co kupić", bo wiem co kupić, więc zachowaj te rady dla siebie.
Przeczytaj swoje posty to może zrozumiesz.
Mnie o nic nie chodzi tylko dałem drobną sugestię pod rozwagę. (bez pod tekstów)
Zachowujesz się nieelegancko , więcej taktu i poszanowania
Życzę miłego poranka
To przedstaw te modele i udowodnij że są dobre (pod względem fotek ,dźwięku, filmu) a nie tylko wiem a nie powiem, po to jest forum żeby z spostrzeżeniami podzielić się z innymi
Kolego ZDZICHOOOO.
Pisałeś o jakości nagrywaniu filmów (nie o zdjęciach, więc czemu teraz zmieniasz sens?). Lepsze w kwestii audio i wideo w trybie filmowania od FZ28 są SX10, SX1, HX1. Przykładowo. Jeśli potrzebujesz dowodów, to posłuchaj filmów w necie i poczytaj opinie.
Jeśli nie potrafisz zrozumieć, że taki jest po prostu fakt, tylko zaraz wplatasz swoje mądre rady typu "kup se kamere", to cóż... idź z tymi radami do kogoś innego, nie do mnie, bo ja doskonale wiem co kupić, naprawdę.
Piszę po raz kolejny: jeśli ktoś (nie ja, więc skończ z wycieczkami do mnie) chce często nagrywać aparatem filmy (i nie chce targać dodatkowego sprzętu ze sobą), w tym filmy np. z koncertów, nie powinien kupować FZ28. Tyle w tej kwestii.
Witam!
Martin___jesteś nieżle zakręcony, i po co znowu nerwy, spokojnie.
O kamerze mówiłem poważnie. (nie złośliwie)
Nie zmieniłem tematu , tylko chciałem żebyś przedstawił kompakt, który wg Ciebie spełnia wymagania pod wzgledem fotek, dżwięku , filmowania.
Jeśli uważasz że priorytetem w kompaktach wg Ciebie jest filmowanie niż pstrykanie fotek to twoja indywidualna sprawa. (Nie znajdziesz, żeby kompakt dorównał jakością filmowania do kamery).
Pod względem fotek FZ28 jest lepszy od wymienionych w ostatniej twojej wypowiedzi.
Pod względem filmowania to tu bym dyskutował (może HX1)
Pod względem dżwięku to tu masz rację.
Ale nie przedstawiłeś jak dotąd swojego lidera w dziedzinie kompaktu który wg Ciebie jest najlepszy i dlaczego ?
I nie denerwuj się , nikt nie pisze złośliwie tylko pewne spostrzeżenia (do zakceptowania lub nie do zakceptowania przez czytających forum).
Życze miłego dnia
Ostatnio zmieniony przez ZDZICHOOO Czw 13 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie dociera, to nie dotrze. Z mojej strony to tyle.
[ Dodano: Czw 13 Sie, 2009 11:21 ]
ZDZICHOOO napisał/a:
Ale nie przedstawiłeś jak dotąd swojego lidera w dziedzinie kompaktu który wg Ciebie jest najlepszy i dlaczego ?
Nie ma czegoś takiego jak "najlepszy kompakt". Każdy szuka w kompakcie czegoś innego, każdemu przeszkadzają w kompakcie inne rzeczy. Ale widać tego nie rozumiesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12