Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
sony a700 a canon 50d pod kątem obiektywów
Autor Wiadomość
karolciamastka 
Początkujący
karolciamastka

Wysłany: Czw 13 Sie, 2009   sony a700 a canon 50d pod kątem obiektywów

Wiem że podobne tematy były poruszane wielokrotnie, jednak częściej znajdywałam porównania a700 do 40d, a ja prosilabym o porownanie do 50d.
Zaczne od tego że jestem początkującą fotoamatorką, fotografią sie interesowałam ale nie na tyle poważnie aby kupować sprzęt profesjonalny, teraz to się zmieniło.
Nie interesują mnie aparaty z wyższej półki bo mnie na to nie stać z niższej róznież nie. Zostawiłam sobie wybór międz dwoma wymienioymi wyżej. I o ile wybór body nie jest może dla mnie aż taki trudny (aktualnie bardziej sie sklaniam do 50d) to chodzi mi bardzie o optykę, a mianowicie, czy ta stabilizacja w sony daje aż tak dużo i czy rzeczywiście warto dopłacac 1000 zł do puszki i później jeszcze do obiektywów ze stabilizacją (rozumiem ze nie wszytkie muszą ją mieć ale jednak..), czy leoiej pojsc w sonego? W sumie oba body mi się podobają, lepiej trzyma mi się canona, no i 50d ma sporo paramatrow lepszych (wnioskuje na podstawie testu obu aparatów na fotopolis i opisach z różnych forów) ale sony jest w porzadku, na starcie tańszy i pożniej tańszy w utrzymaniu.
I jeszcze jedno pytanie, jakie szkła do obu modeli polecacie na początek? Mój budżet to max 6000.
Przepraszam że się tak rozpisałam i z góry dziękuję za odpowiedzi :grin:

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Czw 13 Sie, 2009   

A co chcesz fotografować?
Sony ma takie obiektywy uniwersalne jak CZ 16-80 czy Sony 16-105, Canon 17-85 przy nich to cienias, jednak Canon ma tych obiektywów więcej w specyficznych sytuacjach łatwiej dobrać tam obiektyw pod siebie.

karolciamastka 
Początkujący
karolciamastka

Hmmmm, w sumie to ciężko powiedzieć, bo wiadomo sytuacje są różne, zdaję sobie sprawę z tego że nie ma rzeczy do wszystkiego, ale żeby w wielu sytuacjach było chociaż ok, a fotografia na której chciałabym się szczególnie skupić to krajobrazy, ludzie miejsca...

[ Dodano: Czw 13 Sie, 2009 11:06 ]
a sony 16-105 można kupić w zestawie zamiast kitu i wychodzi jakoś 4300 w fotojokerze, to chyba calkiem przyzwoicie??

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

karolciamastka napisał/a:
Mój budżet to max 6000.

To na sam/e/ obiektyw/y/, czy razem z puszką?

SlawGaw 
Optyczny

karolciamastka napisał/a:
żeby w wielu sytuacjach było chociaż ok

No to nic lepszego niż Sony Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80 mm f/3.5-4.5, cena z A700 zmieści się w 6000 zł , a potem sony 16-105.
W przypadku Canona to nie wiem co można by polecić poza 17-85, obiektywów uniwersalnych pod APS w Canonie to nie ma zbyt wielu. 17-85 nie jest jakiś cudowny ale się da. Sigmy i Tamrony kupisz do obu.

Cytat:
a sony 16-105 można kupić w zestawie zamiast kitu i wychodzi jakoś 4300 w fotojokerze, to chyba calkiem przyzwoicie??

Tak. Mam taki zestaw i jestem zadowolony.

Stabilizacja? zawsze lepiej ją mieć niż nie, bez niej się da, a z nią łatwiej, Takie prawdy uniwersalne.
W Canonach potrafi być bardziej skuteczna (zależy od obiektywu), w Sony jest w body przez co działa z wszystkimi obiektywami, także z jasnymi stałkami. Tu uważam że jest remis.

karolciamastka 
Początkujący
karolciamastka

6000 na puszkę, plus na razie 1 obiektyw

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Nie bardzo rozumiem w jakim sensie Sony jest tańsze w utrzymaniu... Chodzi o akcesoria typu dodatkowa bateria, zewnętrzna lampa błyskowa, oryginalny wężyk spustowy?

Domyślam się że 6000 to budżet na wszystko. Da się już za te pieniądze kupić coś sensownego.
Za tą kwotę możemy się cieszyć alfą 700 z bardzo dobrym i wspomnianym wcześniej zeissem 16-80.

50d niestety zje tyle z budżetu, że na przyzwoity obiektyw systemowy już nie starczy funduszy (17-40, 17-55), a 17-85 ...no cóż, to dość specyficzne* szkiełko... pozostaje ratować się Sigmą 17-70 (zostanie wtedy jeszcze niemal 1000 zł na akcesoria, lub tele pokroju Sigma 70-300 APO), albo Tamronem 17-50 (zostanie wtedy ok. 700 zł reszty na akcesoria).

I teraz pozostaje dokonać wyboru: Sony czy Canon, bo i w jednym i w drugim przypadku w podanym budżecie można zmontować niezły zestaw.

* Da się nim robić dobre i bardzo dobre zdjęcia, ale trzeba znać jego wszystkie słabe strony i używać z dużą świadomością.

karolciamastka 
Początkujący
karolciamastka

baku rozumiem że pisząc o biektywach Canona masz na myśli te bez stabilizacji??
jeśli chodzi o akcesoria to moze uda mi się jeszcz coś tam wyskubać, więc to 6000 nie jest aż tak sztywne, tak czy inaczej nie chciałabym znacznie go przekroczyć :wink:

SlawGaw 
Optyczny

Baku napisał/a:
Nie bardzo rozumiem w jakim sensie Sony jest tańsze w utrzymaniu

Ja też. Gdyby karolciamastka napisała że Canon jest tańszy w utrzymaniu też bym nie rozumiał.

karolciamastka,
Bazując na 6000 zł w ramach tych dwóch aparatów, masz takie możliwości:
A700 + CZ 16-80
A700 + 16-105 + sigma 70-300 Apo
A700 + Sigmy 17-70 + 70-300 Apo
A700 + Tamron 17-50 + Sigma 70-300 Apo
50D + 17-85 + sigma 70-300 Apo
50D + sigmy 17-70 + 70-300 Apo
50D + Tamron 17-50

zentaurus 
Rozmowny

Te dwa aparaty są godne uwagi. Moge napisać tylko swoje wrażenia z A700 którą miałem ok. roku przed nabyciem A900. Miałem 700-ke zarówno z CZ 16-80 jak i Tamronem 17-50/2,8. I z jednym i drugim świetnie pracował, przy czym Zeiss był bardziej poręczny(świetny, uniwersalny zakres ogniskowych) i ostry jak żyleta :mrgreen: . Nie wiem jak ze współpracą Canona z Tamronami i Sigmami, słyszałem różne opinie, ale nie chcę się wypowiadać a nie przenosić plotki. Polecam, jak ci starczy kaski dokupić grip. Jest naprawdę świetny!

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
Baku napisał/a:
Nie bardzo rozumiem w jakim sensie Sony jest tańsze w utrzymaniu

Ja też. Gdyby karolciamastka napisała że Canon jest tańszy w utrzymaniu też bym nie rozumiał.

No właśnie. Myślę, że chodzi o ceny akcesoriów takich jak przytoczyłem, ale nie orientuje się w różnicach cenowych. Cała reszta jest wspólna (statywy, filtry, karty pamięci, torby) a opłat abonamentowych za robienie zdjęć nie trzeba wnosić :mrgreen:

Cytat:
baku rozumiem że pisząc o biektywach Canona masz na myśli te bez stabilizacji??

Wymienione przeze mnie Sigma i Tamron nie mają stabilizacji. Obiektywy Canona dostępne w tym pułapie z 50d wyposażone w stabilizacji (IS) to 18-55IS, 17-85IS, 55-250IS. Stabilizację ma jeszcze 17-55IS o którym także wspomniałem, ale w kontekście braku funduszy, bo kosztuje ok. 3800 zł.

Ze wszystkich zestawów wymienionych przez SlawGawa najbardziej (ex aequo) podobają mi się A700 + CZ 16-80 i 50D + Tamron 17-50.
Gdybym zdecydował się na ten drugi, to zaoszczędzone pieniądze odłożyłbym do banku i zaczął od razu zbierać na 70-200/4L.

karolciamastka 
Początkujący
karolciamastka

jeśli chodzi o to "tańsze w utrzymaniu" chodzilo mi o tą stabilizację, że w Sony ją mam i używam jak potrzebuje a w Canonie jeśli bym ją chciała to musze dopłacać przy każdym obiektywi i tylko o to mi chodzilo :smile:
a czy moglibyscie wypowiedzieć się na temat żywotności akumulatora? przeczytałam w teście na fotopolis.pl że Sony ma dość słaby akumulator w porównaniu do 50d, chodzilo o to ze ekran dużo pożera energii, a przez brak górnego wyświetlacza trzeba często używać głównego. Wiecie może jak to ma się w rzeczywistości?

SlawGaw 
Optyczny

Canony 17-55 f/2.8 i 17-85 mają stabilizację zaś L 17-40 nie ma, Sigmy 17-70 oraz 70-300, czy Tamron 17-50 też nie mają stabilizacji.

Na jednym ładowaniu akumulatora moją A700 robię około 800 zdjęć, ale nie używam lampy wbudowanej, jak dla mnie jest to wartość wystarczająca, aku od Sony są dobrej jakości, mam dwie baterie od 1,5 roku i nie widzę objawów zużycia, jak w 50D to nie wiem, jeśli piszą że lepiej to dobrze.

karolciamastka 
Początkujący
karolciamastka

SlawGaw mysle że mnie taki wynik też by zadowolił :wink:

SlawGaw 
Optyczny

karolciamastka, może trochę inaczej, w praktyce dwie baterie to cały dzień robienia zdjęć z grzebaniem w menu i oglądaniem na wyświetlaczu, oczywiście z jakimiś przerwami, z włączaniem i wyłączaniem aparatu itd, w tym czasie ile zrobisz zdjęć to zależy od ciebie, 500 będzie tak samo prawdopodobne jak 1600.
Dużą zaletą A700 jest dokładne podawanie zużycia baterii w %, i to z dokładnością do 1%, czy tak ma 50D to teraz nie pamiętam.
Bateria do A700, to ta sama co do A200, 300, 350, 900, od jakiegoś czasu są odpowiedniki od innych producentów niż Sony, na dodatek w niższych cenach.

Odpowiedz do tematu