Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
Samsung GX-10 (pentax KD10) a Olympus E-510
Autor Wiadomość
m13czu
Nowy

Wysłany: Wto 06 Lis, 2007   Samsung GX-10 (pentax KD10) a Olympus E-510

Cześć,

zdecydowałem już że kupię albo E-510 albo GX-10. Mam do Was kilka pytań.

1. Znam główne minusy E-510 (fora internetowe, recenzje itd)
- gorszy wizjer (niż np w samsungu GX-10)
- możliwość rzucenia cienia przez standardową lampę(?)
- troszeczkę więszke szumy w niższych iso niż konkurencja ale lepsze w wyższych (800 iso)
- Wolniejszy AF w porównaniu od konkurencji
- "tylko"(?) trzy punktowy AF

a jakie są minusy Gx-10? (pomijam ewentualnie wielkość jak ktoś woli mniejszy E-510)

2. Czy ten "tylko" potrójny AF ma naprawdę znaczenie? Czy to powoduje że będzie robił gorsze zdjęcia? Czy to taki niuans do wykorzystania w studio czy mi, amatorowi zdjęć krajobrazowo-rodzinno-imprezo-wyjazdowych będzie przeszkacać

3. Wiem że dual kit standardowy E-510 jest ok co polecacie do GX-10 (K10D)? Jakiś standard?

4. Czy zestaw (obiektywy) z linka poniżej samsunga jest ok?

http://www.fotorimex.pl/p..._70-300_apo.htm
cena 3399

Olympusa na szybko takiego znalazłem:
http://www.fotorimex.pl/p...mm_+_40-150.htm
3210

Swoją drogą małe różnice. jak się doda jeszcze kartę czy torbę to wyjdzie prawie to samo.

Od siebie dodam, jak wspomniałem jestem amatorem. Z kupionym zestawem obiektywów będę robił zdjęcia minimum dwa trzy lata, potem może coś dokupię innego lepszego. Stąd właśnie moje pytanie o te "standardowe obiektywy.

Bardzo dziękuję Wam za okazaną pomoc.

Reklama

pdf100
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Lis, 2007   

niewiem,
ale z tego co słyszałem
o olympusach ZDECYDOWANIE
wolałbym GX10/K10D, zresztą sam się na niego napalam..

ale ja bym to zostawił ludziom typu MM, Arek, Robert..

ja bym poczekał co oni powiedzą...

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

O, to razem się napalamy. Dla mnie (ślepoty) wizjer 510 jest nie do przyjęcia. Jest ciemny (trochę światła zabiera live-view) oraz znacznie pomniejsza. Próbowałem. Jak dla mnie MF nie do ustawienia, szczególnie jeśli ciemniej. No i b. mały dystans widzenia całej matówki, dla okularników jak ja odpada.

No, ale jest live-view...

m13czu
Nowy

Problem jest taki z samsungkiem że ciężko go gdzieś znaleźć w sklepach. Ani fotojoker, ani saturn, mediamarkt, rtv agd i inni go nie mają. Udało mi się znaleźć pentaxa w saturnie. strasznie ciężkie bydle:)

Poza tym uważąm że olek ma poważny błąd. Byłem dzisiaj w fotojokerze spytać się o wywoływanie zdjęc olka i koleś mnie zastrzelił odpowiedzią. Otóz zdjęcia w standardowym formacie 10x15 będą z pasami. Ewentualnie można kadrować zdjęcie aby je dać na 10x15 ale wtedy tracimy jego kawałek. Nie zdawałem sobie sprawy że format 4:3 olympusa oznacz właśnie coś takiego.

Panowie, czy jest z tego jakieś inne wyjście? Możę olek ma tryb 3:2 jak inni?

m13czu
Nowy

Co do pentaxa to boli mnie fakt że nie ma żadnych automatycznych trybów w stylu: portret, krajobraz itd. Ból dlatego, że żona będzie korzystać z aparatu i to by sięprzydało. Podobno takie coś ma samsung Gx-10

pdf100
[Usunięty]

Cytat:
Co do pentaxa to boli mnie fakt że nie ma żadnych automatycznych trybów w stylu: portret, krajobraz itd. Ból dlatego, że żona będzie korzystać z aparatu i to by się przydało. Podobno takie coś ma samsung Gx-10

zastanawiam się tylko czy zamiast opcji: portret, krajobraz
nie używa się trybu "M"...
zastanówmy się...

portret- fotka kogoś kto zazwyczaj pozuję więc jak stracisz
0,5 sec chyba nic się nie stanie...

krajobraz- przesłonę przymyka się tak że głębia ostrości jest
OGROMNA pozatym góry, pola i lasy raczej się nam ruszać nie będą...

takie jest moje zdanie...
jeżeli się mylę... poprawić...

pozdrawiam,
pdf100

m13czu
Nowy

Dzięki za odpowiedź.

Ewentualnie myślę jeszcze o sony A100 bo to ostatni producent który ma wbudowane IS w body.

Kurcze od nowa biorę się za czytanie i szukanie modelu bo ten tryb 4/3 i zdjęcia nie nadające się na 10x15 mnie powalił na łopatki. Odrzucam więć olka.

Czy A100 to podobna "klasa" co K10D czy E-510? Czy standardowe kity są ok?

pdf100
[Usunięty]

z tego co słyszałem to A100 to amatorsaka lustrzanka
sonego, wiem tylko to :)

(ja bym został przy K10D/GX10)

Monastor 
Optyczny

m13czu napisał/a:
Dzięki za odpowiedź.
Ewentualnie myślę jeszcze o sony A100 bo to ostatni producent który ma wbudowane IS w body.
Kurcze od nowa biorę się za czytanie i szukanie modelu bo ten tryb 4/3 i zdjęcia nie nadające się na 10x15 mnie powalił na łopatki. Odrzucam więć olka.

Czy A100 to podobna "klasa" co K10D czy E-510? Czy standardowe kity są ok?

Zdecydowanie odradzam A100. Przede wszystkim jest bardzo mały wybór szklarni dla soniaczy (w porównaniu zwłaszcza z Canonem czy Nikonem), do tego szumi dość mocno. Swoją drogą, czemu zależy Ci aż tak bardzo na tym IS? Bez tego można sobie spokojnie poradzić.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

No tak, brak możliwości zrobienia odbitki 10x15 bez pasów, całkowicie dyskryminuje Olympusa oraz całe Four Thirds - rzeczywiście, nie pomyślałem o tym... Ale wpadka... :shock:
Ale co z 9x13?!?

Monastor 
Optyczny

Nic niczego nie eliminuje :?
Wystarczy wrzucić to w podstawowy program do obróbki zdjęć i przyciąć z dołu i z góry. To kwestia chwili.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 07 Lis, 2007   

Monastor napisał/a:
Nic niczego nie eliminuje :?
Wystarczy wrzucić to w podstawowy program do obróbki zdjęć i przyciąć z dołu i z góry. To kwestia chwili.

Nie znasz się. Eliminuje całkowicie. Obraz przecież składa się z tych kwadracików i jak się obetnie zdjęcie do formatu 10x15cm, to bedzie ich mniej, czyli gorzej i nie tyle za ile płacisz jak kupujesz aparat, a to źle.

Monastor 
Optyczny

Masz rację, nie znam się i nie da się zrobić odbitki 10x15 bez pasów :twisted:
Jest to bariera, której ludzkość nie przekroczy jeszcze przez tysiąclecia.

Niby to przekadrowywanie i nieco inny rozkład pikseli wpływają na zmniejszenie ilości opcji wydruku, ale format 10x15 wcale nie jest tak wymagający, aby widać było jakąkolwiek różnicę w jakości.
Jedyne co może przeszkadzać to kadr, robiąc zdjęcie trzeba go odpowiednio rozszerzać jeśli chce się przycinać je bez ucinania kluczowych obiektów.

Poza tym większość zdjęć trafia teraz do internetu lub komputerowego archiwum. Jeśli ktoś nie zamierza drukować większości prac to może spokojnie korzystać z systemu 4:3

Wreszcie, dlaczego 10x15? Białe paski można przecież poucinać. Niby jest to pewne marnotrawstwo materiałów, ale odbitka jest jak najbardziej do zrobienia.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Monastor napisał/a:
Wreszcie, dlaczego 10x15? Białe paski można przecież poucinać. Niby jest to pewne marnotrawstwo materiałów, ale odbitka jest jak najbardziej do zrobienia.

Niestety nie - jak obetniesz białe paski, to zdjęcia przesuwają się w albumie i wtedy jest straszny bałagan!

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Nie znasz się. Eliminuje całkowicie. Obraz przecież składa się z tych kwadracików i jak się obetnie zdjęcie do formatu 10x15cm, to bedzie ich mniej, czyli gorzej i nie tyle za ile płacisz jak kupujesz aparat, a to źle.

Mam na to genialne rozwiązanie: skalowanie w Photoshopie bez zachowania proporcji :twisted:

Odpowiedz do tematu