Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
rzucilam moneta-wyszedł Canon
a tak na marginesie to ja bylam wczesniej już bardziej zdecydowana na Canona, ale pracownicy fotojokera baaaaardzo mi doradzali Sony, mówili że Canon na początek za trudny, ale jak się póżniej po sklepie rozejrzałam to dookoła reklamy Sony
a myślę że SlawGaw ma rację, z obu bym była zadowolona i pewnie jakbym już któryś miała to o drugim bym wcale nie rozmyślała, ale po raz któryś już zaznaczam że taka właśnie jestem, że bardzo lubię analizować każdy szczegół i bardzo się cieszę że Wy mi w tym cierpliwie pomagacie
Tak "słuchałem" waszej dyskusji i słuchałem i w końcu coś napiszę.
Nikt nie wspomniał tutaj o dobrym i ekonomicznym szkiełku Canona, czyli EF 28-135 f/3,5-5,6 IS USM ze stabilizacją. Kosztuje juz od 1559 zł. i warte jest tej ceny. Nie jest to może L-ka, ale z mocowaniem EF z powodzeniem daje rade nawet na 5D i nie ma się czego wstydzić. Optycznie bardzo poprawny, jedynie światło nie jest powalające. Ale jak to mówią, zależy co sie fotografuje. Kupując takie szkło możesz w krótkim czasie zdecydować, czy bardziej brakuje Ci szerokiego kąta, czy dłuższego tele. Ponadto razem z C50D kosztuje cię ok. 5400 zł, a więc można coś jeszcze dokupić. Najszybciej na Twoim miejscu dokupiłbym EF 50 f/1,4, ale to już 1450 zł. najmniej.
Ja np. najczęściej do 50D podpinam EF 24-105L f/4 IS USM i nie zamieniłbym się na żadną Sigmę,, chyba, że z napędem HSM.
hmmm powiem B o g d a n że zaciekawiłeś mnie tą propozycją
wybieram więc teraz z pośród 3 opcji
Sigma 17-70
Tamron 17-50
Canon 28-135
Canon mi się podoba ze względu na stabilizację
co byście spośród tych 3 typowali?
B o g d a n, nikt tu nie wspomniał o EF 28-135 f/3,5-5,6 IS USM, bo to mocno nietrafione szkło na APS i ciężko powiedzieć że z 50D jest uniwersalne.
17-85 IS jest gorszy ale kosztuje już około 1000, ładnie ostatnio staniał i co by nie gadać jest od 17.
A za 24-105 to chyba coś powyżej 4000 zł trzeba dać, więc oba te obiektywy średnio się nadają do proponowania jeśli mamy się zmieścić w 6000 zł.
karolciamastka, dla kogoś kto chce spróbować dosłownie wszystkiego, Sigmę, dla kogoś kto dużo foci w słabszym świetle, Tamrona, a dla kogoś, komu nie zależy na szerszych krajobrazach, Canona. Szeroki kąt przydaje się też w mniej obszernych wnętrzach, przy 28 mm na APS-C będzie bardzo trudno objąć większą część pokoju, przy 17 będzie łatwiej, choć szczerze powiedziawszy komfort objęcia całego pomieszczenia gwarantuje dopiero szkło rzędu 10 mm (na APS-C).
Niestety mając 6000 tyś zł. (w tym na boody 50D), trzeba pójść na daleko idący kompromis. Myśląc dalekosiężnie, a tak do sprawy podchodzi karolciamastka, trzeba kupić coś, co bedzie stabilnym punktem wyjścia.
Uniwersalny zoom to pojęcie dość względne. Każdy może mieć inne preferencje jeśli chodzi o zakres ogniskowych. Kiedyś długo fotografowałem mając tylko dwie stałki Pentacon 50/1,8 i 135/2. Dopiero jak stwierdziłem, że nie daję rady, kupiłem szeroki kąt 28mm. Mowa oczywiście o ogniskowych na pełna klatkę.
Obiektyw 28-138 daje dla matrycy APS-C, ekwiwalent na małego obrazka w zakresie 44-216mm. Szerokiego za bardzo nie mamy, ale za to jaki jest długi koniec. Przecież wszyscy wiemy, że dobry szeroki kąt to tylko stałka i można ją dokupić w przyszłości. Canon ma tu parę szkiełek.
no to znów nic nie wiem a zaraz ruszam na miasto po zakup chyba najbardziej czytelne jest dla mnie to co pisał Monastor zakupu mam zamiar dokonać w fotojokerze, wiem że mają Sigmę. ale chyba nie mają Tamrona, nie wiem jak z Canonem
dla kogoś kto dużo foci w słabszym świetle, Tamrona,
Dlaczego ciągle zapominacie, że mała GO nie jest pożądana zawsze i wszędzie. Możliwość większego otwarcia przysłony da krótszy czas ale i zmniejszy GO, a zamierzeniem fotografa w danej sytuacji może wcale nie być zdjęcie wydobywające zupełnie jakiś motyw z tła.
Oczywiście nieraz będzie to w ogóle jedyna możliwość zrobienia zdjęcia poza forsowaniem czułości i lepiej ją mieć niż nie mieć.
Nie wszystkie "jasne" obiektywy są też od razu wystarczająco ostre od pełnej dziury.
lotofag, wolę posłużyć się mniejszą głębią niż skorzystać ze stabilizacji/statywu i wszystkich mieć porozmazywanych. Jasny obiektyw też można domknąć i umieścić na statywie.
lotofag napisał/a:
Oczywiście nieraz będzie to w ogóle jedyna możliwość zrobienia zdjęcia poza forsowaniem czułości i lepiej ją mieć niż nie mieć.
Otóż to
Cytat:
Nie wszystkie "jasne" obiektywy są też od razu wystarczająco ostre od pełnej dziury.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10