Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciągły brud na matrycy A200.
Autor Wiadomość
Paaaweu 
Nowy

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009   Ciągły brud na matrycy A200.

Witam!
Przed chwilą czyściłem matrycę w moim A200, no i robię pierwsze zdjęcie i nic czyste niebo,
robię następne i już się pojawia jakiś paproch, czasami nawet więcej.
Co w takiej sytuacji zrobić?

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009   

Paaaweu, wyczyścić jeszcze raz.
Jak czyścić np tu
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=245

Jeśli już masz brud na matrycy to warto trzymać się niskich i średnich wartości przysłony, im większy jej numerek tym ryzyko pojawienia się większe. Coś w okolicach f/8 nie powinno dać plam od kurzu, 11-16 raczej już da.

Paaaweu 
Nowy

Czyściłem już wiele razy i nie wiem czemu nadal się pojawiają.
No fakt, bo sprawdzam czy są paprochy gdzieś na F/36 ;) A na F/8 całe szczęście nie widać.
Ale chodzi mi o to, że jak zrobię to pierwsze zdjęcie na F/36 to nie widać ani jednego, a jak następne to się pojawia czasami jeden czasami więcej. Bo matówkę porysowałem przez nieumiejętne czyszczenie no i teraz chciałbym chociaż żeby na niebie nie było paprochów ;)

Jeśli mogę, to zapytam tak na marginesie czy wie ktoś może ile kosztowałaby wymiana matówki na nową?

SlawGaw 
Optyczny

Paaaweu napisał/a:
na F/8 całe szczęście nie widać

no to nie ustawiaj większej, samoczyszczenie się aparatu w Soniaczach nie jest szczególnie rewelacyjne, jednak z dużymi brudami sobie jakoś radzi, może nie za od razu, ale po paru wyłączeniach najczęściej odpada.
Więc przy 8 nawet na brudnej matrycy będziesz miał czyste zdjęcia, użycie większych przesłon raczej nie da lepszych zdjęć, każdy obiektyw najlepszą jakość osiąga gdzieś w okolicach f/5,6-8 a powyżej robi się coraz gorszy, rozdzielczość spada.

Porysowana matówka? Cóż, nie ma to większego wpływu na jakość zdjęcia.

Paaaweu 
Nowy

Wiem, że nie ma na jakość zdjęcia, ale trochę mnie denerwuje ta kreska, i chciałbym wymienić na nową ;)

Ok dzięki za pomoc z tą matrycą ;)

[ Dodano: Sob 01 Sie, 2009 15:31 ]
A tak w ogóle, skąd się biorą te paprochy że po pierwszym pstryknięciu zdjęcia już się pojawiają?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Nie 02 Sie, 2009   

masz brudno w komorze lustra ;)

Paaaweu 
Nowy

Wysłany: Pią 14 Sie, 2009   

czyli gdzie? i jak to "posprzątać" ?
to moja pierwsza lustrzanka więc nie bić ;)

f11whocares 
Bywalec
pstryk

Wysłany: Pią 14 Sie, 2009   

Paaaweu, Najlepiej kup gruszke Giottos (lub podobna) i przedmuchaj, najczesciej to wystarcza. Tylko kup taka z filtrem bo mozesz sobie brudem podmuchac :wink:

http://www.giottos.com/

Paaaweu 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009   

Ale gdzie jest ta komora lustra?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009   

tam gdzie lustro. jak zdejmiesz obiektyw widać lustro.
jak w menu wybierzesz czyszczenie matrycy (trzeba zajrzeć do instrukcji jak dokładnie się to nazywa), lustro się podniesie, migawka otworzy i zobaczysz matrycę.

Paaaweu 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Sie, 2009   

no chyba wiem, że mam taką opcję w końcu w temacie chyba jest o czyszczeniu matrycy :shock:
a jak mam wyczyscic tą komore lustra?

zug
[Usunięty]

Paaaweu, tu masz wszystko opisane co,z czym i jak :arrow: TU

f11whocares 
Bywalec
pstryk

Paaaweu napisał/a:

a jak mam wyczyscic tą komore lustra?

Zdejmij obiektyw i po prostu uzyj gruszki (przedmuchaj) i to tyle.

SlawGaw 
Optyczny

Paaaweu, jeśli nie jesteś wstanie zrobić tego sam, to oddaj aparat do serwisu, będzie to trochę kosztowało ale będziesz miał to z głowy.
Myślę że sporo twoich problemów z brudem w komorze lustra wynika z tego że zbyt często zdejmowałeś obiektyw i próbowałeś coś tam czyścić, w trakcie takich operacji mogło się tam dostać sporo syfu.

skasowany
[Usunięty]

Już od 1 sierpnia 'ciągły brud' ciągle zalega na matrycy. SlawGaw dobrze Ci radzi - idź do serwisu, albo uważnie przejrzyj to co koledzy podlinkowali!

Odpowiedz do tematu