Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mikiMIKI, no nie do tego typu zdjęć będzie Ci potrzebna jeszcze karta pamięci a tak na serio fajny zestawik 17-55 ostry już od pełnej dziury i dobre światło przez długi czas moje podstawowe szkoło na tego typu imprezach
85 fajny nawet bardzo jednak do małych pomieszczeń na cropie jednak będzie za wąski, przydało by Ci się jeszcze cos dłuższego na plenerki 70-200 naprzykład.
Ja mama 8mm, 17-55mm, 50mm, 70-200mm jakoś się to wszystko fajnie uzupełnia albo przywykłem do operowania po prostu tym co mam ale i tak zainwestuje jeszcze w szeroka stałke
mikiMIKI na przyszłość proszę BEZ WIELKIEJ CZCIONKI
A co do tematu, na początek to będzie fajny zestaw. Do pleneru może przydać się jeszcze 70-200 f/2.8.
mikiMIKI, przydało by Ci się jeszcze cos dłuższego na plenerki 70-200
jesli 70-200 w plener to tylko imo z światłem 2.8,
ale poręczniej jest mieć 85 i 50, (czyt. waga)
mam taki zestaw i świetnie się sprawuje
ewentulanie jak cos szerszego to na 17-55 ustawisz 30-35mm +2.8 i dalej zabawa trwa
pozdro
dziękuję wam chlopaki za szybka odpowiedz, szczerze powiedziawszy to juz sie poglubilam w tych obiektywach , kupilam ostatnie Foto Video i juz kompletnie zbaraniałam
Mam pytanko , a wlasciwie kilka i prosze was chlopaki o rzetelna odpowiedz , czy obiektywy ktore wybralam sa odpowiednie do fotografowania: ROBACZKÓW I KWIATÓW, PORTRETÓW, ŚLUBÓW, BANKIETÓW:
UWAGA:
1. CANON 20-35 mm,
2.canon 28-135mm
3. canon 70-300 mm
albo zestaw 2gi:
1. canon 17-55 mm,
2. canon 85 mm,
czekam na opienie rowniez dotyczaca canon 17-40 mm, moj kuzyn zajumujacy sie fotografia od lat , polecil mi wlasnie ten obiektyw.
bardzo was jeszcze raz prosze o wsparcie i, szczegolnie osoby profesjonalnie zajmujace sie fotografia .
Co do 70-200 mm to zastanawialam sie juz dawno, ale w nr 1/2009 Foto video byly testy i z tej najtanszej wersji zrezygnowalam, na rzecz 70-300 mm.
Jeszcze nic nie zakupilam ale czas ucieka i musze sie pospieszyc , rzecz w tym ze nie wiem co jest najlepsze bo wspomniane powyzej obiektywy sa naprawde cool
Bardzo dziekuje za pomoc mika
[ Dodano: Pią 14 Sie, 2009 13:49 ]
Jasiek , a jaka kata pamieci bedzie dobra do Canon 50 D I JAKA CENA JAK COS WIESZ TO DAJ ZNAC , DZIEKI
Firma Canon nazywa się Canon, nie Cannon
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pią 14 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz
mikiMIKI, nie ma obiektywów uniwersalnych do wszystkiego jeśli chodzi o fotografowanie ślubów i innych imprez tego typu to przede wszystkim musi być to jasny obiektyw światło swiatło światło .... oczywiście najlepsze były by stałki
Opcja 1
20-35 nie miałem wiec trudno mi się wypowiadać ale jak dla mnie zbyt mało uniwersalny ze względu na ogniskową
28-135 dobra ostrość stabilizacja ale słabe światło i na cropie nie dość wąsko będzie ci brakować „szerokości”
70-300 sory ale kiepawe światło słaby autofokus rozdzielczość powyżej 200 daje wiele do życzenia
Opcja 2
17-55 w światło już dużo lepsze a przed wszystkim cholernie ostry + stabilizacja ( przy czym wydaje mie się ze przy tej ogniskowej akurat nie jest aż tak konieczna ) fajny zakres ogniskowej
85 – naprawdę zajefajny do portretów tylko z niektórymi modelmi podobno są jakieś problemy z AF taj przynajmniej słyszałem
A moja opcja dla Ciebie
17-55 i 70-200 2.8 masz super zestaw cholernie ostry i z dobrym światłem i masz pokryty bardzo duży zakres ogniskowej.
Co do wyboru pomiędzy 70-300 a 70-200 nawet bym się nie zastanawiała tylko brał 70-200
Jasiek,
dzieki za odpowiedz i złote rady , nadal jestem w kropce , z tego co piszesz wynikaloby ze wczesnejszy zestaw jaki przedstawilam na poczatku rozmowy byl najlepszy.
hmmm...i co ja mam teraz zrobic ...
a co myslisz o canon 17 - 40 mm ?, moj kuzyn mi go polecil.
ktory lepszy 17-55mm czy 17-40 mm? mowimy nadal o zdjeciach portretowych , slubnych robakach kwiatkach, malych zyjatkach.
ostatnie pytanie :
powiedz czy jak kupie tylko 17-55 mm i 85 mm to czy to mi wystarczy?
70-200 strasznie drogi
pozdrawiam , dzieki z gory.
[ Dodano: Pią 14 Sie, 2009 22:50 ]
jasiek co to znaczy na cropie
[ Dodano: Pią 14 Sie, 2009 22:52 ]
jasiek z jakimi modelami AF sa problemy? ja mowie o 85 mm canon
17-55 ma lepsze światło i dłuższy zakres ogniskowych, ale go nie podepniesz do pełnej klatki, co do 85 to świetny obiektyw portretowy i nie tylko, wg mnie nawet się nie zastanawiaj nad tym zestawem tylko kupuj, a nie pożałujesz
co do tele to poczekaj nie wszystko na raz
pozdrawiam
a co myslisz o canon 17 - 40 mm ?, moj kuzyn mi go polecil
jeśli chodzi o 17-40 nie miałem wiec nie będę się wypowiadał dla mnie jednak za ciemny światło 4 to nie to samo co 2,8 w 17-55 ja zdecydowanie wybrałbym 17-55 posiadam to szkło i naprawdę jestem zadowolony w miarę jasny i cholernie ostry przy reportażu ślubnym przekonasz się ze światła nigdy nie za wiele wiec opcja 17-40 dla mnie zbyt ciemna,
[ Dodano: Pią 14 Sie, 2009 23:35 ]
mikiMIKI napisał/a:
powiedz czy jak kupie tylko 17-55 mm i 85 mm to czy to mi wystarczy?
70-200 strasznie drogi
wydaje mi się że przy zestawie 17-55 i 85 brakować ci będzie jakiegoś tele mnie by brakowało ponieważ na plener u mnie 70-200 jest bardzo przydatny, to fakt drogi ale wart swej ceny. Pomyśl może aby zamiast puszki 50d kupić sobie 40d a zaoszczędzone pieniądze dołożyć do 70-200
[ Dodano: Sob 15 Sie, 2009 00:01 ]
a prościej chodzi tu o wymiar ogniskowej matryca w puszka 50d to APS-C ma mnożnik ogniskowej 1,6 czyli ogniskową danego obiektywu musisz pomnożyć razy 1,6
zdecydowanie wybrałbym 17-55 posiadam to szkło i naprawdę jestem zadowolony w miarę jasny i cholernie ostry przy reportażu ślubnym przekonasz się ze światła nigdy nie za wiele
dziekuje wam a szczegolnie jaskowi za pomoc , skoro Jasiek jest w temacie to mam kolejne pytanie :mam nadzieje ze nie zameczam tymi pytaniami ?
jaki monitor wybrac do obrobki zdjec mam juz kilka specyfikacji , spedzilam sporo czasu przy wyborze , slag mnie tylko bierze ze" te odpowiednie z odpowienia matryca "sa takie drogie !
Mysle ze Eizo i Nec nie maja sobie rownych , jesli chodzi o obrobke zdjec .
pytanie kolejne:
photoshop sl3 czy sl4 ? ja wybralam sl4 ? czy warto ?
pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: Sob 15 Sie, 2009 11:56 ]
jasiek tego kwiatka i te koniki to ktorym aparatem fotografowales?bardzo mi sie podoba to 2 zdjecie , ostre cool;)
[ Dodano: Sob 15 Sie, 2009 11:57 ]
mialam na mysli ktorym obiektywem
mikiMIKI,
Jeśli chodzi o monitory to ja Ci nie doradzę nie jestem za bardzo w tym temacie zorientowany.
Jeśli chodzi o program to sam i tu się możesz zdziwić używam Photoshop Elements 6 prosty program i tani ale dający przynajmniej mnie prawie wszystko czego potrzebuje do obróbki zdjęć najnowsza wersja Photoshop Elements 7 troszkę rozbudowana chyba o 4 nowe narzędzia to koszt 370 zł. Program ten ma camera raw wiec naprawdę mnie wystarczy najpierw obróbka rawów a później dopieszczenie w JPG. Do pracy nad zbliżenia tj portretami używam również PortraitProfessional 9 na obecna chwile kosztuje około 450 zł ale do portretów jest to super program dający świetne efekty końcowe.
Z tego co pamiętam to obydwa zdjęcia były robione obiektywem 70-200 ale oczywiście po zmniejszeniu do neta były jeszcze wyostrzane
Jasiek ale czy ty obrabiasz profesjonalnie czy amatorsko ? bo ja chyba zaryzykuje i kupie sl4 podobno jest bardzo ciezki , ale jestem bystra to sie naucze pozdrawiam pa
Ja też polecę 17-55 i 85. 70-300 IS też jest super (ale do 70-200 mam małe porównanie gdyż miałem podpięte tylko przez chwilę -no i z IS ponad dwa razy droższy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12