Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do architektury
Autor Wiadomość
Jozafat
[Usunięty]

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009   Obiektyw do architektury

Witam serdecznie,

Jako, że to moje pierwsze pytanie tutaj to proszę o wyrozumiałość jeśli nie będzie zbyt precyzyjne.

Jestem w przede dniu zakupu lustrzanki. Najpewniej będzie to Canon 20 D ale jedynie body. Za miesiąc wybieram się do Stambułu i co za tym idzie zamierzam obfotografować różne meczety, zamki, kościoły, pałace czy pomniki. Generalnie takie fotografowanie architektury bardzo mnie wciągnęło (ongiś pożyczałem aparaty od znajomych).

Pytanie jest więc jasne: jaki obiektyw? Im tańszy tym lepszy. Na początek może nie być najlepiej z funduszami.

Z góry dziękuję za porady i w razie konieczności sprecyzowania pytania służę ;) .

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009   

Jozafat napisał/a:
wybieram się do Stambułu i co za tym idzie zamierzam obfotografować różne meczety, zamki, kościoły, pałace czy pomniki. Generalnie takie fotografowanie architektury bardzo mnie wciągnęło

Jozafat, zamierzasz to "obfotografować" tylko z zewnątrz, czy w środku też?
Jozafat napisał/a:
jaki obiektyw? Im tańszy tym lepszy.

Niestety, tak nie będzie :sad:

Jozafat
[Usunięty]

Tym razem z zewnątrz. Jako, że jestem początkującym pstrykaczem to zdecydowanie lepiej mi wychodzą zdjęcia "na powietrzu" ;) . Poza tym w tym mieście jest tyle miejsc i obiektów, że w 6 dni zdążę je tylko obpstrykać z zewnątrz ;) .

Co do ceny to oczywiście mam tą świadomość ale miałem malutką nadzieję, że jest coś solidnego w rozsądnych pieniądzach. Pewnie w ostateczności kupię EF-S 18-55 mm jeśli na nic innego stać mnie nie będzie ale wolałem wcześniej się u Was upewnić ;) .

Miłego dnia!

p.s. Lance do boju,
szable w dłoń,
bolszewika goń! goń! goń!

Sunders 

Jozafat, EF-S 18-55 IS nie jest taki zły jak o nim piszą. Gdybyś chciał jednak coś lepszego do architektury, to poczytaj o canonie 10-22 USM/cena jednak kilkakrotnie większa/.

Jozafat
[Usunięty]

Rozumiem więc, że póki co zostaje mi "uniwersalny" 18-55 ;) .

A tak z ciekawości: do jakiego rodzaju zdjęć nada się Canon EF 50/1.8 II? Abstrahując, że z uwagi na legendarne kiepskie wykonanie może po dwóch miesiącach nie nadać się do niczego ;) .

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

jeśli tanio to pozostaje tylko kit 18-55 IS, 50 nada się na pewno do wnętrz, choć z góry uprzedzam że może być "ciasno" ale to dobre szkło i jeśli masz fundusze to nie wahaj się

Jozafat
[Usunięty]

Czyli 50tka będzie jak znalazł kiedy za rok wrócę do Stambułu i zagłębię się we wszystkie te meczety, kościoły, muzea, pałace... ;)

Sunders 

Jozafat, do wnętrz będzie często za wąska-jak ostrzegał Cię lupo57 "może być ciasno".

Jozafat
[Usunięty]

Rozumiem. Być może więc za rok będzie mnie stać na coś "szerszego".

Bardzo dziękuję za konsultacje!

skasowany
[Usunięty]

Jozafat napisał/a:
w 6 dni zdążę je tylko obpstrykać z zewnątrz

Za Chiny Ludowe nie zdążysz! :wink: W 16 nie zdążysz :wink: Tam jest tyle ciekawych miejsc, że jak chcesz zrobić dobre zdjęcia większości, to potrzeba duuużo więcej czasu niż 6 dni. Jak bardzo lubisz foto architektury, to zaczynaj zbierać na np. TEN obiektyw :wink:

Jozafat
[Usunięty]

:D Domyślam się Ruslanie. Jednakże z góry zakładam, ze tam wrócę a w 6 dni chcę złazić jak najwięcej miasta żeby za rok czuć się tam już pewniej no i nie tracić czasu na nieefektywne przemieszczanie się.

Ale z tego co czytam o tym mieście to spodziewam się naprawdę mocnych wrażeń.

skasowany
[Usunięty]

Jozafat, skoro jedziesz tam pierwszy raz i będziesz potem na dłużej, to poświęć czas na rozpoznanie, na mapie zaznaczaj, które budynki są najważniejsze, z której strony je najlepiej fotografować biorąc pod uwagę porę roku, porę dnia. Rób notatki, sprawdzaj na jakim azymucie wschodzi słońce itd. Czasami na to samo miejsce trzeba wracać kilka razy, żeby zrobić dobre zdjęcie. Ważne też jest otoczenie, sprawdzaj czy jak budynek jest niski, nie jest otoczony wysokimi, albo gęstym parkiem itd. Chcesz mieć fajne zdjęcia, musisz się dobrze przygotować :wink:

Jozafat
[Usunięty]

No właśnie widze, że się trzeba przygotować ;) . Ja planowałem faktycznie robić notatki. Acz zdecydowanie mniej precyzyjne. Dzięki, że mi inne kryteria poddałeś pod rozwagę.

skasowany
[Usunięty]

Więcej potu na treningu - mniej krwi w boju :wink: Powodzenia :smile:

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Nie 16 Sie, 2009   

Do architektury na zewnątrz jest dobra Sigma 10-20. Do architektury wnętrz polecam Tokinę 11-16/2.8.

Odpowiedz do tematu