Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
B o g d a n, nikt tu nie wspomniał o EF 28-135 f/3,5-5,6 IS USM, bo to mocno nietrafione szkło na APS i ciężko powiedzieć że z 50D jest uniwersalne.
Z tym że jest ono nietrafione to bym się raczej nie zgodził.
Może jest ono trochę ciemne na długim końcu, może brakuje mu tego "upragnionego" szerokiego kąta; ale jeśli ten szeroki kąt nie jest potrzebny to to szkło staje się naprawdę uniwersalne.
Zauważ, że o tego typu sprawy pyta się wielu początkujących/laików nie kojarzących zależności przysłona-GO, którzy czytają potem frazesy w rodzaju "jasny obiektyw" i wydaje im się, że to jakieś panaceum. A zdjęcie może i tak być do kitu jak ostrość gdzieś poleci bo GO "papierowa".
Monastor napisał/a:
niż skorzystać ze stabilizacji/statywu i wszystkich mieć porozmazywanych.
Stabilizacja i statyw to dwie różne rzeczy, nie uważasz? I raczej trudno cokolwiek "zamazać" używając przyzwoitego trójnoga... A stabilizacja to kolejny frazes, który do masowej świadomości trafia jako zamiennik dobrego podparcia aparatu.
Monastor napisał/a:
Jasny obiektyw też można domknąć i umieścić na statywie.
Nigdzie temu nie zaprzeczam i też uważam, że lepiej mieć (jasny obiektyw) niż nie mieć.
Cytat:
Wystarczająco ostre do czego?
Do uzyskania satysfakcjonującego efektu wg preferencji danego fotografa. Chyba zgodzisz się, że praktycznie dla każdego obiektywu ostrość na pełnej dziurze jest nieco lub dużo niższa niż przy przymkniętej przysłonie. Jeden lubi np. delikatnie rozmyty portrecik a drugi żyletę i dane szkło pomimo, że "jasne" dla tej pierwszej osoby w pełni otwarte może być ok a dla drugiej "zbyt mydlane". Nieraz toczą się dyskusje o zachowaniu np. tych czy innych jasnych stałek przy pełnej dziurze. Czasem zdarza się też rozrzut jakościowy między różnymi egzemplarzami...
stabilizacja to kolejny frazes, który do masowej świadomości trafia jako zamiennik dobrego podparcia aparatu.
Podoba mi się to stwierdzenie
lotofag napisał/a:
dla każdego obiektywu ostrość na pełnej dziurze jest nieco lub dużo niższa niż przy przymkniętej przysłonie. Jeden lubi np. delikatnie rozmyty portrecik a drugi żyletę i dane szkło pomimo, że "jasne" dla tej pierwszej osoby w pełni otwarte może być ok a dla drugiej "zbyt mydlane".
Ale to często jest zaleta, stanowiąca o szerszych możliwościach jaśniejszego obiektywu. Potrzebujesz ostrzej-to przymykasz, nie-to nie. Mając ciemniejszy obiektyw możesz nie mieć okazji sprawdzić czy "delikatnie rozmyty portrecik" Ci odpowiada
a więc tak ak obiecałam chwalę się ty co zakupiłam , a mianowicie:
Canon 50d i sigma 17-70, zastanawiałam się też nad Canonem 17-85 ze stabilizacją, ale wybór padł jednak na Sigmę, do tego Pan w fotojokerze polecił mi zakup filtra, co też uczyniłam, choć nie planowałam takiego dodatkowego wydatku (mam nadzieję że dobrze zrobiłam kupując go) no i oczywiscie torba i karta, razem zmieśiłam się w planowanym budżecie wiec kest ok
o tym jak mi się pracuje ze sprzętem na razie ciężko się wypowiadać,ale jak się bardziej oswoję to napiszę
jeszcze raz dzięki wielkie dla wszystkich którzy zechcieli mi pomóc w tym jakże ciężkim wyborze
Jeśli to tani filtr to może spowodować mydlenie fajnego szkła które nabyłaś, pamiętaj noś zawsze na obiektywie osłonę przeciwsłoneczną to nie powinnaś tak łatwo porysować soczewek
ten filtr który kupilam to filtr UV firmy Marumi, ten obiektyw to taki na początek, zdaje sobie sprawę że nie jest to wyższa półka, ale oczywiście mam zamiar w przyszłości dokupywać jakieś lepsze szkiełka
No to standardowo wcisnęli Ci UVkę ale czy wyjaśnili po co ona w praktyce?
Podaj jeszcze jaki to model filtra, ale pewnie może służyć co najwyżej jako dodatkowa osłona przedniej soczewki przy fotografowaniu w jakichś chaszczach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9