Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Który punkt AF - zdjęcia w górach :)
Autor Wiadomość
Ilona 
Rozmowny

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009   Który punkt AF - zdjęcia w górach :)

nauczyłam się wybierać ręcznie punkt ostrości (N D90) - ale tylko jeden ... Jakoś nie udaje mi się zrobić dwóch lub wszystkich :D No i nie wiem, jak to się ma do górskich krajobrazów- tylko jeden szczyt ma być ostry ? Jeśli tak, to który punkt ostrości najlepiej ustawić? A może jednak da się więcej ...? (instrukcję czytałam, ale jakoś nie zauważyłam wybierania kilku punktów)

I proszę nie krzyczeć za dziwne pytanie ;)

Reklama

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009   

Wchodzisz w 'menu ustawień osobistych (kredeczka)' i wybierasz 'Autofokus; czyli a3 i tam wybierasz ilość dostępnych punktów ostrości :wink: Krajobrazy robisz raczej na takiej przysłonie i góry są w takiej odległości, że praktycznie to nie ma znaczenia, chyba że masz coś blisko na pierwszym planie itd. :wink:

No i przełącznik na tylnej ściance pod wybierakiem wielofunkcyjnym musi być ustawiony na białą kropkę, nie na L, bo L blokuje punk AF :wink:
Ostatnio zmieniony przez skasowany Sob 15 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Monastor 
Optyczny

Ilona, w przypadku krajobrazów górskich nie będzie to miało znaczenia, chyba że masz pierwszy plan w odległości góra paru metrów.

Poczytaj trochę o odległości hiperfokalnej i będziesz miała z głowy kłopoty z ostrością w krajobrazach, no chyba że chcesz ją ograniczyć ;)

Ilona 
Rozmowny

Ruslan napisał/a:
Wchodzisz w 'menu ustawień osobistych (kredeczka)' i wybierasz 'Autofokus; czyli a3 i tam wybierasz ilość dostępnych punktów ostrości

no właśnie nie mam- mam tylko tryb wyboru pola ostrości : centralny, dynamiczny, 3 D i coś jeszcze, ale nigdzie nie ma o ilości pól

- dałam dynamiczny z szerokim centralnym :roll:

Monastor napisał/a:
Poczytaj trochę o odległości hiperfokalnej

nie znęcaj się nad humanistką :zalamany:

skasowany
[Usunięty]

Ilona, to sprawdź a8 'Wybór punktów AF' :wink:

Ilona 
Rozmowny

Taa- mając do wyboru a1-a7 ? :)

a8 nie przewidzieli. Przejrzałam całe menu ustawień osobistych i czegoś takiego, jak wybór punktów AF nie widzę.

skasowany
[Usunięty]

Ilona, o cholera! No bo ja podstawie D300 podpowiadam. Myślałem, że to jest tam identyczne :oops: Zaraz coś wymyślimy :cool:

Ilona 
Rozmowny

Ruslan napisał/a:
No i przełącznik na tylnej ściance pod wybierakiem wielofunkcyjnym musi być ustawiony na białą kropkę,

tak jest :)

Obawiam się, że czegoś takiego, jak ja chcę, nie przewidzieli ;)

Czyli zaznaczam jesden punkt AF, potwierdzam go i wybieram drugi, nie zmieniając pierwszego :D

W ND90 najwyraźniej można wybrać sobie tylko 1 punkt, który może być stały, lub dynamiczny (czyt,. skaczący :D ) (chyba w automatycznym czasem wybiera więcej, ale userowi na to nie pozwolili)

skasowany
[Usunięty]

Ilona, na dole masz przycisk 'AF', powinno być tak, że każde naciśnięcie zmienia tryb, a Ty w D90 masz do wyboru 3: auto, pojedynczy, ciągły. Na panelu kontrolnym powinno być AF-S. Teoretycznie to o to chodzi :wink: Str. 54 instrukcji na dole :wink:
Ale to jest ustawienie domyślne dla trybu 'Kwiatuszek' na pokrętle. Str. 173 :wink:

lama 
Rozmowny

Ilona, jeżeli ustawisz ostrość na jednym punkcie, to wcale nie znaczy, że zdjęcie w pozostałych punktach AF będzie nieostre. Nie musisz ustawiać ostrości na wszystkich punktach, żeby wszystko było ostre. W górach najprawdopodobniej będziesz używała tylko szerokiego kąta więc problem w zasadzie z głowy - ustaw sobie ostrość za pomocą jednego punktu na jakimś szczycie i wal śmiało, inne też będą ostre :)

Ilona 
Rozmowny

Ruslan napisał/a:
Na panelu kontrolnym powinno być AF-S. Teoretycznie to o to chodzi

Ustawione. Zmęczyłam się ... próbowałam sobie porobić kilka zdjęć martwej natury na A i S ... i wyszło mi na to, że w sztucznym świetle bez statywu nie da rady... ostre były tylko wtedy, jak położyłam aparat na podłodze .. w A jakieś strasznie długie czasy dobierało (powyżej 1 s, sądząc po czasie do wyzwolenia migawki) - ciekawe, czemu tak dziwnie- w auto to moment. Normalnie mi gorąco :cool:

- A jutro w góry :)

skasowany
[Usunięty]

Ilona napisał/a:
próbowałam sobie porobić kilka zdjęć martwej natury na A i S ... i wyszło mi na to, że w sztucznym świetle bez statywu nie da rady... ostre były tylko wtedy, jak położyłam aparat na podłodze .. w A jakieś strasznie długie czasy dobierało (powyżej 1 s, sądząc po czasie do wyzwolenia migawki) - ciekawe, czemu tak dziwnie- w auto to moment.

Ilona, sporo doświadczeń z D90 przed Tobą :wink: Najlepiej dokładnie przeczytaj instrukcje i jakąś książkę traktującą ogólnie o fotografii, to na pewno da Ci odpowiedź na Twoje pytania :wink: Powodzenia w górach! :grin:

Ilona 
Rozmowny

Dzięki... tylo czemu w trybie A częściej uzyskuję ostre tło, a rozmyty główny obiekt ? (na automacie jest ok)

:zalamany:

Dobra, już Wam nie nudzę :P (przynajmniej dzisiaj )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Na automacie aparat ostrzy na najbliższy obiekt. W preselekcji przesłony - zależy od tego jak jest AF ustawiony - ale zakładam że nie trafiasz i pucha ostrzy na tło. Poza tym automat może ustawiać sobie jakąśtam przesłonę i podbijać czułość

Ilona 
Rozmowny

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009   

Poczytałam mądrą książkę i wyszło na to, że światła brak. Nie ma to, jak jasny obiektyw.

Przeszłam test sprawnościowy w górach i niestety, ale puszka okazała się za ciężka dla mnie :???: Jakoś nie chcę na dłuższą metę opłacać zdjęć spuchniętym palcem i odparzonym barkiem ... najprawdopodobniej sprzedam i przesiądę się na coś lżejszego :neutral:

Odpowiedz do tematu