Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ten filtr nie był konieczny. Obiektyw masz dobry-jak na początek. MM to zawodowiec-nie kupiłby takiego szkła "dla amatorów"
Ja nie lubię taniej Sigmy pracującej na Canonie - to dość często średnio działa. Wolałbym Nikona D90 plus Nikkor 16-85 VR
Masz lepszy zakres, AF, wykonanie itd. Jest nawet stabilizacja. Wada to światłosiła. Tylko ja jeszcze nie trafiłem tej Sigmy 17-70 pracującej dobrze na pełnym otwarciu a Nikkor to Nikkor...
Koniec dywagacji - udanych zdjęć życzę i pomysłów na ciekawe kadry.
kurczę tak myślałam z tym filtrem, facet w fotojokerze to ogólnie miałam wrażenie że niezły jest z technik sprzedaży, torbę też mi "wcisnął" jedną z najdroższych,ale cóż, moja wina że się dałam podejść, za niewiedzę trzeba płacić, podszedł mnie fotgrafowaniem na plaży,co zapewne będę robła bardzo często, powiedział że taki filtr jest konieczny, bo jaki się piach dostanie i takie tam.....ehhhh no trudno, ważne że sprzęt już jest, i wczoraj miał pierwszy chrzest, właśnie na plaży
[ Dodano: Nie 16 Sie, 2009 20:04 ]
hmmm a jaki model to sama dokładnie nie wiem jedyne informacje na opakowaniu to UV (Haze) filter MC 72mm
karolciamastka, z wszystkimi filtrami to jest tak że pogarszają jakość, dobre na tyle nieznacznie że czasem warto ich użyć, jeśli ma się dobry czy drogi obiektyw o który warto się troszczyć to taka UV'kę warto użyć aby osłonić soczewkę. UV w tym celu nadają się najlepiej gdyż odcinają tylko ten zakres światła, którego i tak matryca nie rejestruje.
Przykładowo użycie kiepskiego filtru może spowodować pojawienie się dodatkowych blików, jak mamy jakąś świecącą latarnię to może pojawić się blik po przekątnej obrazu.
... za niewiedzę trzeba płacić, podszedł mnie fotgrafowaniem na plaży,co zapewne będę robła bardzo często, powiedział że taki filtr jest konieczny, bo jaki się piach dostanie i takie tam.....
Ten sprzedawca, gdyby miał dobra wolę i byłby fachowcem, to poleciłby Ci na plażę filtr polaryzacyjny, który dla mnie jest pożądany, jeśli nie nawet konieczny. Widać on w sklepie miał miał tylko UV albo jego wiedza była marna.
PS. Gratuluję wyboru 50D - to bardzo dobry aparat. Co do obiektywu, to niestety mam podobne zdanie jak MM. A jeśłi już Sigma to mogę w przyszłości rozważać tylko modele z silnikami HSM.
Ten sprzedawca, gdyby miał dobra wolę i byłby fachowcem, to poleciłby Ci na plażę filtr polaryzacyjny, który dla mnie jest pożądany, jeśli nie nawet konieczny. Widać on w sklepie miał miał tylko UV albo jego wiedza była marna.
Albo nie naciągał klientki na drogi filtr, o którym ta nawet nie słyszała, nie wspominając o zasadzie działania. Potem biega ktoś wszędzie z nakręconym polarem "bo lepsze zdjęcia wychodzą". Raz miałem okazję poinformować delikwenta, że "tu się kręci takim pierścieniem"
Pomału, na wszystko przyjdzie pora.
karolciamastka napisał/a:
podszedł mnie fotgrafowaniem na plaży,co zapewne będę robła bardzo często, powiedział że taki filtr jest konieczny, bo jaki się piach dostanie i takie tam....
Za to tutaj trochę Cię naciągnął bo nakręcenie filtra na tę sigmę guzik pomaga. Ona się na tyle rozsuwa, że przednia soczewka to ostatnie miejsce, w którym spodziewałbym się piachu. Jeśli UV-ka poprawia szczelność to raczej w szkłach takich jak 17-40 L czy Tokina 11-16.
Za to tutaj trochę Cię naciągnął bo nakręcenie filtra na tę sigmę guzik pomaga. Ona się na tyle rozsuwa, że przednia soczewka to ostatnie miejsce, w którym spodziewałbym się piachu. Jeśli UV-ka poprawia szczelność to raczej w szkłach takich jak 17-40 L czy Tokina 11-16.
Nie jest tak źle, ten UV przyda się na pewno.
Godzinny spacer brzegiem morza, przy silnym wietrze w nos, okraszonym piaskiem, może spowodować niezłe "wypiaskowanie" szkła i mam nadzieję, że taką ochronę miał na mysli sprzedawca.
Godzinny spacer brzegiem morza, przy silnym wietrze w nos, okraszonym piaskiem, może spowodować niezłe "wypiaskowanie" szkła i mam nadzieję, że taką ochronę miał na mysli sprzedawca.
Mnie kiedyś dawno uczyli że w takich spacerach niezastąpionym gadżetem jest dekielek. Taki czarny, nieprzeźroczysty. Chyba nawet do Sigm dostaje się go gratis.
Mnie kiedyś dawno uczyli że w takich spacerach niezastąpionym gadżetem jest dekielek. Taki czarny, nieprzeźroczysty. Chyba nawet do Sigm dostaje się go gratis.
Tiaaaa... jak się nie potrafi zdjąć dekielka to faktycznie trzeba udać się do Pana w Sklepie coby łaskawie zdjął dekielek i szkiełko nakręcił. Potem należy pójść z porysowanym/zmatowionym/łotewer szkiełkiem żeby wymienił na nowe itede...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9