Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 Jaki aparat do robienia zdjęć dokumentów, akt sądowych
Witam
Jestem adwokatem. Pilnie poszukuję aparatu do pracy, tj. do robienia zdjęć akt sądowych, rejestrowych i wszelkich innych dokumentów. Nie chodzi mi przy tym o profesjonalne skanowianie i OCR, a o zwykłe, codzienne oraz - co wymaga podkreślenia - szybkie i wyraźne kopiowanie. Akta sądowe są zazwyczaj zszyte, więc mogą być ułożone nieco ukośnie. Poza tym warunki oświetlenia w sekretariatach czy archiwach bywają różne. Mimo to ja chcę uzyskać wyraźne zdjęcia. Aparat musi być solidny, aby się nie rozpadł podczas codziennego transportu i użytkowania. Musi być też bardzo pojemny (nie wiem jakie karty pamięci wybrać). Cena raczej niewygórowana, maksymalnie do 1.000,00 zł. Bardzo proszę o pomoc.
W świetle moich doświadczeń do takiego kopiowania nadaje się większość kompaktów i wystarczą tryby automatyczne. Może należy unikać takich, których obiektywy mają opinię miękko rysujących (taka opinia przykleiła się niestety do kompaktów Sony, których obiektywy firmuje Zeiss). Wystarczy zoom 3x i matryca 8-12 MP. Przydaje się stabilizacja i możliwie duża szybkość procesora aparatu (im nowszy aparat tym szybkość bywa większa) oraz ewentualnie możliwość sprzętowej korekcji kontrastu. Dobrą jakość aparatów i parametry aparatów zapewnią te bardziej renomowane firmy Canon, Nikon, Fuji.
Jako przykład mogę podać Nikon Coolpix S620, który ostatnio wypróbowywałem.
Pozdrawiam,
WojciechW
[ Dodano: Wto 25 Sie, 2009 14:43 ]
W uzupełnieniu do porzedniego postu.
Najlepiej jak aparat używa najpopularniejszych kart SD, bo w tedy najłatwiej tanio kupić pojemna kartę. Przykładowo na karcie o pojemności 8 GB (koszt poniżej 1k złotych) można zmieścić co najmniej 600 zdjęć 12 MP o najmniejszej kompresji.
Praktycznie każdy kompakt będzie wystarczający, można to robić i na 3 mln pikseli, uwagi WojciechW są trochę na wyrost, spełniając je będzie ekstra jakość.
Jeśli zdjęcia akt mają być tylko do czytania na monitorze to może i komórka z jakimś lepszym aparatem wystarczy, z pewnością z AF, a jakby miała jeszcze własną lampę to już wypas. W komórkach jedynie z szybkością może być problem.
majus [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Maj, 2013 Re: Jaki aparat do robienia zdjęć dokumentów, akt sądowych
krissd77 napisał/a:
Witam
Jestem adwokatem. Pilnie poszukuję aparatu do pracy, tj. do robienia zdjęć akt sądowych, rejestrowych i wszelkich innych dokumentów. Nie chodzi mi przy tym o profesjonalne skanowianie i OCR, a o zwykłe, codzienne oraz - co wymaga podkreślenia - szybkie i wyraźne kopiowanie. Akta sądowe są zazwyczaj zszyte, więc mogą być ułożone nieco ukośnie. Poza tym warunki oświetlenia w sekretariatach czy archiwach bywają różne. Mimo to ja chcę uzyskać wyraźne zdjęcia. Aparat musi być solidny, aby się nie rozpadł podczas codziennego transportu i użytkowania. Musi być też bardzo pojemny (nie wiem jakie karty pamięci wybrać). Cena raczej niewygórowana, maksymalnie do 1.000,00 zł. Bardzo proszę o pomoc.
Odkopuję temat
Również poszukuję aparatu dla kancelarii, warunki opisane jak wyżej - różnego rodzaju akta sądowe i dokumenty, często trwale spięte, zmienne warunki oświetleniowe.
Zależy nam na tym, żeby zdjęcia były jak najbardziej wyraźne i nadawały się później do druku.
Kwota jaką możemy przeznaczyć to również do 1.000 zł.
Aparat będzie wykorzystywany przez osoby o różnym stopniu obycia ze sprzętem - dlatego najlepiej, żeby miał specjalny tryb do zdjęć tekstu/dokumentów.
Bardzo przyda się również szybkość pracy i mała energożerność (jeśli akt jest dużo, zdarzają się nawet kilkugodzinne "sesje").
Wiem, że w dzisiejszych czasach dobre zdjęcie można zrobić nawet telefonem, ale szukam najlepszej opcji z dostępnych, aparat powinien w końcu posłużyć nam trochę czasu.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie konkretnych modeli.
A także za informacje, jakiego sprzętu unikać
Wiem jak to się sprawdza, a raczej nie sprawdza u mnie. Ne fotografuję co prawda akt, jednak co jakiś czas muszę zrobić serię zdjęć dokumenujących. I też jest kilka osób fotografujących. Zdjęcia robione są służbowym kompaktem i są tragiczne, często bezwartościowe. Nie chodzi o to, ze obiektyw jest za słaby. Chodzi o to, że personel trzyma aparat byle jak, nie zwraca uwagi na sygnały, jakie daje aparat, brak oczekiwania na potwierdzenie ostrości i tym podobne. Kiedy nie patrzy się w wizjer, kiedy nie widzi się, że aparat uzyskał ostrość, wtedy przy dziesiątym, trzydziestym zdjęciu pstryka się zdjęcie, aby tylko było pstryknięte. Myślę, że aparat powinien mieć wizjer i robiąc zdjęcia, w nim obserwować czy ostrość jest wystarczająca do odczytania tekstu. Dlatego mimo wszystko brałbym najprostszą lustrzankę, albo bezusterkowca z obrazem TTL w wizjerze.
U mnie w pracy akta sądowe są fotografowane jakimś tanim starym kodakiem lub wręcz SGS II. Jakość jest spokojnie wystarczająca.
majus [Usunięty]
Wysłany: Sro 22 Maj, 2013
Tutejszyn napisał/a:
Wiem jak to się sprawdza, a raczej nie sprawdza u mnie. Ne fotografuję co prawda akt, jednak co jakiś czas muszę zrobić serię zdjęć dokumenujących. I też jest kilka osób fotografujących. Zdjęcia robione są służbowym kompaktem i są tragiczne, często bezwartościowe. Nie chodzi o to, ze obiektyw jest za słaby. Chodzi o to, że personel trzyma aparat byle jak, nie zwraca uwagi na sygnały, jakie daje aparat, brak oczekiwania na potwierdzenie ostrości i tym podobne. Kiedy nie patrzy się w wizjer, kiedy nie widzi się, że aparat uzyskał ostrość, wtedy przy dziesiątym, trzydziestym zdjęciu pstryka się zdjęcie, aby tylko było pstryknięte. Myślę, że aparat powinien mieć wizjer i robiąc zdjęcia, w nim obserwować czy ostrość jest wystarczająca do odczytania tekstu. Dlatego mimo wszystko brałbym najprostszą lustrzankę, albo bezusterkowca z obrazem TTL w wizjerze.
Proszę spróbować położyć na stole grubą książkę A4, jedną ręką przytrzymywać ją tak, aby się nie zamykała, a w drugą rękę wziąć lustrzankę, i nachylić się nad stołem tak, aby w wizjerze zobaczyć, czy aparat złapał ostrość.
Przy kilkunastominutowych sesjach od biedy da radę, przy kilkugodzinnych już mało kto wytrzyma. Wożenie statywu po sądach i klientach raczej odpada.
Zgadzam się, lustrzanka zrobiłaby lepsze zdjęcia, ale sam sprzęt jest zbyt ciężki do takich sesji. Dlatego pytam o kompakt.
@MC - nie chcę jakości "wystarczającej". Chcę jakość dobrą, lepszą niż w naszym obecnym kompakcie. Po to przecież piszę na forum żeby znaleźć najlepszą opcję, zamiast iść do sklepu i kupić pierwszy lepszy z półki
Powtórzę pytanie:
czy znacie może dobry kompaktowy aparat cyfrowy, który robi zdjęcia szybko i nie pożera przy tym zbyt dużo baterii?
Pytasz o kompakt, który da lepszą jakość od tego, który obecnie używacie i nie wymieniasz obecnego kompaktu. No jakże tak można!? I to jeszcze prawnik zalicza taką wpadkę!
Żaden kompakt nie jest w stanie robić zdjęcia non stop przez kilka godzin na jednym akumulatorze.
Proponowałbym ci Panasonic TZ-35 (około 999zł), lub Panasonic TZ-30 (około 899 zł), lub Sony HX10V (około 888 zł). Odradzam Olympusa i Samsunga.
Ale sądzę, że w zupełności wystarczyłby: Nikon Coolpix S3500 (około 499zł) lub Panasonic SZ-1 (około 499zł), plus dodatkowy akumulator - a najlepiej 2 akumulatory dodatkowe.
Te droższe kompakty na pewno będą trwalsze i przyjemniejsze w obsłudze - ale raczej ciężko będzie z nich wydusić więcej niż 350 zdjęć na jednym akumulatorze.
majus [Usunięty]
Wysłany: Wto 28 Maj, 2013
Dzięki za nareszcie konkretne propozycje
siosio napisał/a:
MAJUS
Pytasz o kompakt, który da lepszą jakość od tego, który obecnie używacie i nie wymieniasz obecnego kompaktu. No jakże tak można!?
Obecny kompakt utknął w serwisie, nie znam dokładnego modelu To jakiś Nikon za ~200 zł, bez cudów - jakość "wystarczająca".
siosio napisał/a:
I to jeszcze prawnik zalicza taką wpadkę!
Nie jestem prawnikiem, jestem z biura
siosio napisał/a:
Żaden kompakt nie jest w stanie robić zdjęcia non stop przez kilka godzin na jednym akumulatorze.
Proponowałbym ci Panasonic TZ-35 (około 999zł), lub Panasonic TZ-30 (około 899 zł), lub Sony HX10V (około 888 zł). Odradzam Olympusa i Samsunga.
Ale sądzę, że w zupełności wystarczyłby: Nikon Coolpix S3500 (około 499zł) lub Panasonic SZ-1 (około 499zł), plus dodatkowy akumulator - a najlepiej 2 akumulatory dodatkowe.
Te droższe kompakty na pewno będą trwalsze i przyjemniejsze w obsłudze - ale raczej ciężko będzie z nich wydusić więcej niż 350 zdjęć na jednym akumulatorze.
Dlatego chcemy kupić aparat na baterie - dla naszych dość specyficznych potrzeb akumulator, nawet taki który wytrzyma 400 zdjęć, to za mało (musielibyśmy kupić co najmniej 4 dodatkowe). Raczej wygra coś zasilanego bateriami AA/akumulatorkami - już wielokrotnie ratowała nas możliwość awaryjnego dokupienia baterii w pierwszym lepszym kiosku.
Nie wspominałam o tym wcześniej, bo swój ostatni aparat kupowałam lata temu i... serio, przed dokładniejszym przejrzeniem rynku nie miałam pojęcia, że teraz producenci przestawili się z baterii na akumulatorki
Majus to dokup do aparatu zasilacz sieciowy do każdego aparatu da się go kupić.
majus [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Lip, 2013
Opcja z zasilaczem zakłada, że w pobliżu znajdzie się jakieś gniazdko. Niby XXI wiek, ale zdziwilibyście się, jaki potrafi być z tym problem...
Ale UWAGA - udało mi się dostać aparat taki, jakiego potrzebowałam, więc podzielę się wrażeniami, może przyda się to komuś z takimi potrzebami jak nasze. Dopiero dziś miałam okazję osobiście sprawdzić sprzęt w akcji i muszę powiedzieć, że spełnia oczekiwania.
Wybór padł na aparat Nikon Coolpix L610.
Jest to jeden z dwóch aparatów w swoim przedziale cenowym (ok. 600zł) działający na baterie, nie na akumulatorek. To akurat bardzo ważne, bo nierzadko potrzebuję zrobić ciągiem kilkaset lub nawet kilka tysięcy zdjęć. Kupowanie kilku drogich dedykowanych akumulatorków w tej sytuacji nie ma sensu, a baterie/akumulatorki AA można wymieniać do woli.
1. Bateriożerność: w porządku. Przed chwilą skończyłam serię ok. 800 zdjęć dokumentów (ok. 2,5-3h pracy non-stop) i zużyłam dwa pełne komplety baterii i ledwie zaczęłam trzeci. W porównaniu do innych kompaktów, z którymi miałam do czynienia, to dobry wynik.
Wada: słaby system informacji o stanie baterii. Albo jest pełna, albo jest jej niecałe pół, albo znienacka pada. Przydałoby się jakieś ostrzeżenie o niskim poziomie chwilę przed tym, zanim zupełnie odmówi posłuszeństwa.
2. Szybkość fotografowania i łapania ostrości: bez zarzutu. Błyskawicznie łapie ostrość i nie zawiesza się.
Dość wolno za to działa, gdy chcemy przejść do przeglądania zdjęć, na szczęście używam tej funkcji sporadycznie więc nie jest to wielka przeszkoda.
3. Jakoś zdjęć: super. Wyraźny tekst, nawet przy starych dokumentach pisanych jeszcze na maszynie. Oczywiście nie jest to jakość lustrzanki, ale ważne (bardzo ważne!), że teksty są wyraźne, nie rozmazane, nawet gdy wydruk był dość słabej jakości.
3. Bardzo dobra jakość wyświetlacza - od razu można ocenić, jak bardzo wyraźne jest zdjęcie tekstu, bez konieczności powiększania obrazu.
Podsumowując - jeśli ktoś ma podobne potrzeby jak moje, wymienione powyżej - z czystym sercem polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9