Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
edmun- brak światła w moim pokoju w nocy Choć zdarzało się wracać z gór po ciemku
zug- Raczej nie. Choć waham się, bo się przyzwyczaiłam do górnego wyświetlacza i ogólnie podoba mi się kolorystyka zdjęć. Jednak to, do czego od początku miałam zastrzeżenia, czyli waga, okazało się problemem rzeczywistym. Spróbowałam, a teraz chyba czas popatrzeć na to realniej. Chcę robić zdjęcia, a nie ćwiczyć kulturystykę Jeszcze się zastanowię. A narazie uciekam na działkę porobić kwiatki
Poczytałam mądrą książkę i wyszło na to, że światła brak. Nie ma to, jak jasny obiektyw.
Tiaa... widoczki na 2.8... a jak jeszcze cos jest z przodu to ohoho... głębia ostrości że hejejej. Szczególnie jak wypadnie większą ogniskową uzyć...
[ Dodano: Pon 17 Sie, 2009 17:38 ]
Ilona napisał/a:
Jednak to, do czego od początku miałam zastrzeżenia, czyli waga, okazało się problemem rzeczywistym. Spróbowałam, a teraz chyba czas popatrzeć na to realniej. Chcę robić zdjęcia, a nie ćwiczyć kulturystykę
Dobry, lekki, płaski kompakt do kieszeni. Z obiektywem zaczynającym się od 24-28 mm w przeliczeniu na format 135.
Inna jakośc chodzenia po górach, Jak chcesz głownie fotografować w górach to bierzesz puszkę ze 2-3 szkła statyw i idziesz w wyczajne miejsce pofotografować Jak chcesz pochodzić i przy okazji coś sfotografować to idź na lekko, z kompaktem.
Poczytałam mądrą książkę i wyszło na to, że światła brak. Nie ma to, jak jasny obiektyw.
Coś ta książka nie za mądra chyba jest. Jak jest mało światła to aparat ma wspomaganie i powinien sobie doświetlić. Na kitowym 18-105 jak skręcisz do 18 to masz światło f/3.5 to raptem o 2/3 więcej od jasnego zooma (f/2.8) no chyba, że mądra książka mówiła o stałkach f/1.8, f/1.4 lub nawet f/1.2
Ilona napisał/a:
Przeszłam test sprawnościowy w górach i niestety, ale puszka okazała się za ciężka dla mnie Jakoś nie chcę na dłuższą metę opłacać zdjęć spuchniętym palcem i odparzonym barkiem ... najprawdopodobniej sprzedam i przesiądę się na coś lżejszego
Puszka nie jest taka ciężka. Bez przesady. I to z tym kitowym szkłem jeszcze. No ale jest zdecydowanie cięższa od kompakcików
Nie wiem od czego Ci puchnie palec ale na bark polecam zmianę paska z kitowego który jest do kitu (służy do trzymania korpusu a nie jego noszenia na szyi) na jakiś bardziej wypasiony neoprenowy - a znikną problemy z karkiem i barkiem
Poza tym każda dobra torba foto ma dobry pas. Albo pas biodrowy. Możliwości jest sporo. No ale kompakt mały wejdzie do małej kieszeni
RB- gdzie napisałam, że 2.8 potrzebne mi do widoczków ? Owszem, chcę małą głębię - a na 5.6 (bo tyle mam na 85 mm) nie jest jakaś porażająca. Ale mała głębia to - moim zdaniem - raczej portrety, kwiatki, a nie widoczki
- z tego też względu nie mogę zjechać do 18 mm, bo wtedy głębia jest duża - a przy 85 niestety wciąż za dua i ciemno
Statyw .. tak, mam dziwne wrażenie, ze przy nocmnych zdjęciach się nie obędzie.
Dzięki wszystkim za rady i informacje- próbuję ćwiczyć w praktyce
RB- gdzie napisałam, że 2.8 potrzebne mi do widoczków ?
tak mi sie zdawało, ze na początku pisałas cos o łapaniu ostrosci dla górskich krajobrazów... a potem pewnie rozwój wątku był nie do ogarnięcia przeze mnie
No fakt- trochę wielotorowo się rozwinął Mea culpa
hijax_pl- dzięki, ale prosząc o przykład miałam na myśli model, który polecasz. Z googli umiem korzystać, ale chyba jest różnica między pokazaniem 100 modeli, a 2-3 ?
kasiakaaz- ten "Twój" wyglda całkiem nieźle
Poza tym każda dobra torba foto ma dobry pas. Albo pas biodrowy. Możliwości jest sporo. No ale kompakt mały wejdzie do małej kieszeni
Torba foto na chodzenie w góry (ale nie w celach wyłącznie foto) to IMO bardzo, bardzo średni pomysł. Jeśli weźmiemy jakąś poważniejszą trasę (oczywiście wciąż bez jakichkolwiek trudności technicznych) niz przejście grzbietem Karkonoszy, zdobycie Śnieżki albo coś koło tego to niezbyt chciałbym mieć przy sobie cośkolwiek majtającego się. Oczywiście można wrzucić wszystko do plecaka i jeszcze zabrać statyw... mozna. Jednak nie wyobrażam sobie wyjmowania tego całego majdanu gdziekolwiek np. na takim podejściu jak na fotce ponizej. To jest po prostu zbyt męczące aby wielokrotnie toto powtarzać i często zbyt czasochłonne. Dlatego - jeśli głownym celem wyjścia w góry jest fotografowanie to zabierzmy caly majdan. Liczy się wtedy maksymalizacja efektu zdjęciowego. Jak idziemy połazic po górach i trzasnąc cos przy okazji to naprawdę - mały kompakt. Bez CPLa i kłapania lustrem da się żyć
rhp.jpg
Plik ściągnięto 4195 raz(y) 90,36 KB
Ostatnio zmieniony przez RB Pon 17 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Co do torby - niestety to też specjalizacja. Inną mam jak biorę ze sobą aparat, lampę i ze 3 szkła, a inną - znacznie mniejszą jak sam aparat z jednym obiektywem i paroma filtrami.
[ Dodano: Pon 17 Sie, 2009 20:09 ]
Ilona napisał/a:
hijax_pl- dzięki, ale prosząc o przykład miałam na myśli model, który polecasz. Z googli umiem korzystać, ale chyba jest różnica między pokazaniem 100 modeli, a 2-3 ?
kasiakaaz- ten "Twój" wyglda całkiem nieźle
Jest to też pierwszy na liście wyników z googla
Mam takiego AirCella i jak za tą kasę to wypas - choć jakością wykonania ustępuje lowepro.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Sie, 2009
Ilona, nie wiem jakiej jesteś budowy i co jeszcze ze sobą nosisz w góry, ale chyba trochę przesadzasz Jest 10 sposobów wygodnie nosić lustro na szlaku, niewygodny pasek nas szyję, to nie jedyne wyjście
najprawdopodobniej sprzedam i przesiądę się na coś lżejszego
A ja myslę, że nie o jego wage chodzi ale o to, że masz braki w wiedzy fotograficznej, które zniechęcają Cię do prawidłowej obsługi tak zaawansowanego aparatu.
Bez podręcznika do fotografii z ćwiczeniami i chęci poznania tej wiedzy, nic z tego nie będzie i skończy się kompaktem z zielonym trybem.
No bez przesady... D90 to aparat dla zaawansowanego amatora, ale wcale nie jest powiedziane ze sie na nic nie mozna uczyc.. Mozna... Ale trzeba po prostu sie bawic.. Chciec.. nie zmieniac wszystkich opcji od razu, ale po kolei. I rozumiec co sie zmienia.
Pamietam kiedy jako mlody chlopak z notesikiem biegalem i notowalem jak foty robilem altixem dziadka zeby po tygodniu/dwoch juz po wywolaniu kliszy w lazience patrzec co zrobilem i jakie sa roznice..
Uczenie sie rozumienia ekspozycji, zaleznosci miedzy przeslona a czasem teraz sa o niebo lepsze. To co kiedys trwalo miesiacami teraz mozna w kilka dni. Tylko trzeba miec to zaciecie.. + kilka kropel pasji
A D90 jest znakomitym aparatem do tego. Bo - na dlugo bedzie wystarczal jesli ktos sie wciagnie. Nie ma potrzeby zmieniac, no chyba ze na FF czy lepsze uszczelnienia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12