Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pon 17 Sie, 2009
"Zamiennik" Sony DT 18-70 do ok. 1600zł
Autor Wiadomość
lotr15 
Rozmowny

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009   "Zamiennik" Sony DT 18-70 do ok. 1600zł

Witam, bardzo powoli zaczynam się przymierzać do zmiany obiektywu kitowego w mojej a700. Na razie mam kit + 70-300 APO. Mam na oku 3 modele:

1. Sony 16-105
2. Tamron 17-50
3. Sigma 17-70

Czytałem testy i mam o nich pewne pojęcie, jednak kompletnie nie wiem co wybrać. Okazję to pooglądania mam tylko Sigmę 17-70 bo innych nie mają w FJ.
Proszę o pomoc w wyborze.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009   

Jesli zalezy Ci na swietle - wez Tamrona
Jesli zalezy Ci na zakresie i braku obaw co do wspolpracy z korpusem - Sony
O Sigmie nie bede sie wypowiadal, bo najmniej mialem z nia do czynienia.

Sunders 

Wybrałbym sony 16-105 ze względu na zakres ogniskowych i solidność budowy. Tylko jeśli zależy Ci bardziej na jasności obiektywu niż na zakresie ogniskowych, to wtedy tamron.

lotr15 
Rozmowny

No to wiem, za Tamronem przemawia światło, za Sony ogniskowe 16-105 od szerokiego konta do większego przybliżenia(taki uniwersalny się wydajeę) a za Sigmą to dostępność, cena no i jestem zadowolony z mojej 70-300, więc marka też na +. Obiektywy mają opnie dosyć pochlebne. Który jest najlepszy optycznie, najlepszy AF?

Oj będziesz musiał mieć nie szerokie, ale zasobne konto, aby kupić sobie nowy obiektyw :razz:
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pon 17 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Sunders 

AF najlepszy na a700 będzie miał sony.

lotr15 
Rozmowny

Najlepiej jakby się ktoś wypowiedział kto użytkuję jakiś obiektyw z podanych.
MC, Sunders, Macie któryś z nich?

MC 

Mialem okazje uzywac obui moje wrazenia opisalem. Sony jest lepiej wykonany, nie ma problemu z wybieraniem lepszej czy gorszej sztuki. To bardzo dobre, amatorskie szkielko na codzien. Tamron ma gorszy zakres, ale stale, dobre swiatlo. Dobra sztuka jest ostra od pelnej dziury.
Ja bym wzial Sony :razz:

SlawGaw 
Optyczny

lotr15, ja mam Tamrona i Sony 16-105, oba mogę polecić, przynajmniej te moje są fajne.

Co do obiektywów Sigmy mam mieszane odczucia, bardzo mi się podoba Makro 105, jednak chwalona i ceniona przez wielu 10-20, którą posiadam od niecałego roku, znowu jest w serwisie, to była już czwarta czy piąta sztuka którą używałem, mam nadzieję że skończy się zwrotem pieniędzy.

Tamron 17-50, trzeba dobrze trafić, ja dwa lata temu trafiłem dobrze, obiektyw ostrzył z KM D7D rewelacyjnie i był ostry od pełnego otworu w całym zakresie ogniskowych, jednak po około pięciu miesiącach zaczął robić dziwne łuny w okolicach jasnych miejsc, taki efekt gwiazdki na świeczkach, tyle że spłaszczony. Reklamacja uznana, dostaję mowy, totalny szmelc, oddany z powrotem. W przedstawicielstwie wybieram z ośmiu ten który mam do dziś, trafił jeszcze do kalibracji z A700 i w tej chwili jest ok, o ile nie patrzę na odłażącą gumę z zooma. Znajomy używa z D300 i boi się używać na 2.8, też miał przeboje, posypał mu się pierścień zooma. Obiektyw wrócił z naprawy z luźną osadą osłony przeciwsłonecznej, taki plastikowy pierścień z przodu, usłyszał w serwisie że zbyt mocno przykręca filtr UV, że to jego wina, skończyło się dobrze naprawili w ramach gwarancji. Oddanie obiektywu do serwisu Tamrona w obu przypadkach to nie tygodnie ale miesiące.
Zdjęcia z Tamrona rekompensują wszelkie z nim problemy.

Sony 16-105, mam od przeszło roku i nie mam z nim problemów, jedyna rzecz po której widać że obiektyw jest używany to numer seryjny, z którego w dość krótkim czasie zeszła taka gumowa przezroczysta osłonka. Numer jest nadal. Obiektyw kupiłem w zestawie z aparatem, więc nie dało do niego pokrowca.

Sunders 

Uzywałem tamrona-zniechęciły mnie do niego problemy z FF/BF/podobno zdarzają się idealne egzemplarze, ale ja chyba nie miałem szczęścia/, dlatego wybrałbym sony16-105.

lotr15 
Rozmowny

Dzięki wszystkim za pomoc. Zdecydowałem, że jak będą pieniądze to wezmę Sony 16-105.
Dziękuję i pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi