Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 26 Sie, 2009
Współpraca ksiądz a fotograf ;-)
Autor Wiadomość
pursat 
Rozmowny

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009   

SlawGaw napisał/a:
Kościół (budynek) to jest miejsce należące do kościoła (instytucja) i ksiądz (przedstawiciel instytucji) ma prawo wyprosić z kościoła (budynku) kogo chce, więc jeśli wzywać chcesz policję to oni "wyproszą" ciebie, ze swojego domu też możesz wypraszać nieodpowiednio zachowujących się gości.

Konkordat to zmienia. To teraz jak urzad i nie mozna Cie tak po prostu przestawiac bo komus wadzisz w robieniu interesow.
Celowo sugeruje dzialac przy swiadkach bo tylko presja spoleczna mozna na takie betonowe umysly wplynac. Zreszta tylko po to wolac policje - by wywrzec presje. Tylko podnoszac dyskusje publiczna mozna zmusic klechow do opamietania sie.
Skoro uzywasz analogii do domu, to o ile mnie pamiec nie myli kiedys kosciol byl domem bozym. Cos sie zmienilo najwyrazniej i powoli ewoluuje to w strone kasy episkopatu, ale dzis to juz kazdy wie.

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

pursat, zostaniesz wyproszony z kościoła, albo jeśli chcesz faktycznie komuś grozić, to uwierz mi że przegrasz. ksiądz ogłosi bowiem że ślubu nie udzieli i że wszyscy wynocha z kościoła przez Ciebie!

Jak wtedy będziesz się tłumaczyć parze młodej ?

jasiekcom 
Entuzjasta

O to właśnie chodzi co napisał edmun, kler ustala dziwne prawa ale niestety jesteśmy zbyt malutcy aby im podskoczyć jeśli nie będziesz miał licencji to wyproszą Cie z kościoła i tyle a wtedy młodzi mogą żadać odszkodowani i to wcale nie małego i nie dziwiłbym się im i ogolnie leci reputacja :wink: . Wiec mimo ze wierze w Boga ale nie wierze w kościół jako instytucje musze czasami zagryźć żeby by móc wykonać swoja pracę. Choć powiem Wam że kiedyś prowadziłem tak mała wojenkę z księdzem jak on mi powiedział ze nie mogę robić zdjęć podczas kazania to ja mu na to że w wskazaniach episkopatu nie ma takich zapisów a on mi na to że to „wskazania lokalne” a ja mu na to że niepisanym prawem wśród fotografów ślubnych jest aby nie focić w czasie „podniesienia” i tego się będę stosował i co prawie położyłem imprezie bo podczas wkładania obrączek prze młodych księżulo tak zastawiał sobą ten element ceremonii ze udało mi się ledwo uchwyci jedna fotkę.

Zamieszczając ten wątek moim zamierzeniem było to jak u Was wygląda sprawa właśnie z foceniem głownie Komunii Świentych czy są fotografowie znajomkowie księdza czy to tylko u mnie i w tym konkretnie mieście skąd ta fotka to przypadki incyntendalne :?:

Allan 
Maniak

jasiekcom napisał/a:
O to właśnie chodzi co napisał edmun, kler ustala dziwne prawa ale niestety jesteśmy zbyt malutcy aby im podskoczyć jeśli nie będziesz miał licencji to wyproszą Cie z kościoła i tyle a wtedy młodzi mogą żadać odszkodowani.....

Bo to trzeba wlasnie ustalic z para mloda. Parze mlodej nie podskoczy bo na nich trzepie kase,
jesli zazadaja ze ma byc ich fotograf i ma robic to i tamto to tak jak oni chca bo to jest ich slub.
Nie bedzie ryzykowac utracenie dojnej krowy tylko dlatego aby fotograf nie wszedl mu 2 metry za daleko.
I to trzeba z nimi ustalic od razu. Mlodzi mnie zatrudniaja i jesli chca dobre zdjecia to w ich
interesie jest jak najszybciej to ustalic z ksiedzem. Dlaczego ja mam z nim gadac, to oni mnie zatrudniaja,
oni sa moim szefem a nie ksiadz.
Tutaj nie mam z tym problemow, w Polsce moze jest troche trudniej ale nie wolno sobie dac w kasze dmuchac, musicie z tym troche powalczyc.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 18 Sie, 2009   

Dopiero co w ten weekend robiłem zdjęcia ślubne (współ)pracując z narwanym i szalonym księdzem który oznajmił wszem i wobec, że latałem po kościele jak po polu.
I tak dobrze że tylko tyle napomniał.

Co do wypowiedzi Allana
Myślę że jak ksiądz narwany to ma gdzieś parę młodą i tą kasę.
Jak nawiedzony - wyrzuci wszystkich.

Przykład?
Właśnie ksiądz z którym miałem do czynienia w ten weekend ogłosił że nie przyjmuje datków poniżej pewnej kwoty bo to wstyd i hańba. I ludzie noszą... co tydzień....

[ Dodano: Wto 18 Sie, 2009 09:00 ]
edit:

proszę poprawić:
"wszem i bowiem"
na
"wszem i wobec"

mój błąd
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 18 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

W Polsce niestety ksiadz to Pan i Wladca na swoim poletku, gdzie moze pokazac jaka to ma olbrzymia wladze. Czasami po kazaniu w trakcie slubu pozostaje ogromny niesmak (tak bylo u kolezanki, gdzie czarny mowil o europejskiej zgniliznie, pederastii itp), a czasami jest bardzo przyjemnie.
I z cala pewnoscia to nie mlodzi sa w kosciele najwazniejsi, niestety.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

MC napisał/a:

I z cala pewnoscia to nie mlodzi sa w kosciele najwazniejsi, niestety.

Generalnie to dość oczywiste. Akurat zawarcie związku jest tylko dodatkiem do klasycznej mszy... Główną misją Kościoła jak mi się coś tam przypomina raczej jednak nie jest łączenie ludzi w pary a głoszenie prawd swojej wiary...
Jeśli ksiądz jest fajny gość i robi przyjemną, lekką ceremonie to świetnie. Jednak nawet wtedy to nie młodzi są najważniejsi w kościele. A że młodzi o tym zapominają... cóż...

P.S.
żeby nie było - ja raczej jestem agnostykiem ;-)

Groni 
Rozmowny

Jeszcze raz wam wyłożę: tyle mają wolności ile dostaną od ludzi.
W średniowieczu było inaczej,ale to na szczęście przeszłość.
Ktoś pozwoli sobie wleżć na plecy i galopować? No przecie nikt nie zmusza, nikt powrozem nie wiąże,kijem nie okłada.
Jak Wam pasuje tak dokłądnie mieć będziecie.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

nikomu nie pasuje, ale jest to walka z wiatrakami, a wiatraków są miliardy :zalamany:

SlawGaw 
Optyczny

Każdy kij ma dwa końce.
Ja uważam ze księża są naprawdę wyrozumiali (choć nie wszyscy), jak widzę fotografów ślubnych przychodzących na ślub w kościele w krótkich spodenkach, sandałach i w bahamskiej koszuli, potem taki kładzie się na podłodze i foci młodych na tle sufitu, bo akurat ma taką wizję, na dodatek jest takich dwóch, no bo tacy chodzą parami, a potem to piszą po różnych forach ze im ksiądz nie pozwolił wejść sobie na głowę.
W takich sytuacjach dziwię się że księża ich nie wyrzucają, ja bym to zrobił.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

to czemu jestem szykanowany, kiedy jestem ubrany w garnitur, staram się zrobić zdjęcie jak najciszej i w ogóle staram się być niewidoczny dla wszystkich ?
nie biegam po kościele, nie staję na ołtarzu, nie stoję obok księdza tylko zazwyczaj w kącie z daleka, ciesząc się że mam tele ? :???:

I pomimo zachowywania się wyjątkowo znośnie i tak spotykam świrów którzy skrytykują Cię bo nie śpiewałem razem z babciami ?!

Monastor 
Optyczny

Cytat:
I pomimo zachowywania się wyjątkowo znośnie i tak spotykam świrów którzy skrytykują Cię bo nie śpiewałem razem z babciami ?!

Ciekawe czy znalazłoby się nagranie wykonane przez śpiewającego kameruna. To musiałoby być komiczne :mrgreen:

jasiekcom 
Entuzjasta

SlawGaw, wiesz są fotografowie którzy starają się być gwiazda wieczoru na ślubach aby później wyrwać jakieś druhenki a tak na serio dobry fotograf to taki fotograf którego jak najmniej widać nie małpuje nie biega nie skacze zna dokładnie przebieg ceremonii wiec co i kiedy będzie się działo co do ubioru ja zawsze staram się pogodzić ubiór estetyczny ale i zarazem wygodny i powiem szczerze nigdy nie będę na ślubie robił zdjęć w garniturze bo po prostu czuje się w nim zle i krepuje mi ruchy nie oznacza to że jestem ubrany niechlujnie lub nieelegancko. Co do wchodzenia na ołtarz to wiesz żaden ksiądz nie pozwoli aby ktoś w czasie ceremonii znalazł się pomiędzy celebrantem tj księdzem a młodymi taki jest zapis w wytycznych i dobry obyczaj.

[ Dodano: Wto 18 Sie, 2009 16:33 ]
Monastor, mowisz o tym co sie "nie umył" bo jesli tak to dla mnie to było cios i totalna żenada koscioła :zalamany: a własciwie antykoscioła :zalamany:

Monastor 
Optyczny

jasiekcom, z czym do ludzi? :P
Kamerun = kamerzysta
W necie można znaleźć różne kwiatki w ich wykonaniu, ale nie widziałem jeszcze filmiku ze ślubu, na którym na ścieżce dźwiękowej znalazłby się kościelny śpiew kamerzysty :smile:

jasiekcom 
Entuzjasta

Monastor, no to dowaliłem jak dzik w sosnę :mrgreen: myślałem ze chodzi o cos innego a właściwie o kogoś innego

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi