Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wujek_Pstrykacz, nawet tak nie żartuj, ciarki mnie przeszły.
Pomijając aspekty metafizyczne, wyobrażasz sobie ten chaos na forum po Twojej przesiadce na Sony?
Używanej puszki bym nie kupił. Cały sprzęt mam od nowości, poza Canonem 100/2.8 który jak dotąd spisuje się bardzo dobrze. Za to jak patrzę na moją puszkę to nie miałbym serca jej odsprzedać. Raz, że mam do niej sentyment, a dwa że uczciwość nie pozwoliłaby mi zażądać za nią satysfakcjonującej ceny
No, troszkę się tu puszka obtarła, aha, lampa nie wyskakuje ale można ją wydłubać, ta mgiełka w wizjerze to standardowe wyposażenie, muszla oczna, jaka muszla oczna?
Przebieg... muszę sprawdzić, kłapanie lustrem jako sztuka dla sztuki na zlocie chyba się nie liczy
No, panie, nówka!
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sob 15 Sie, 2009
Monastor,
ja z kolei inaczej....
oprócz nikona N8700 każdy aparat to używka....
co innego szkła. w chwili obecnej wolę dołożyć /chyba/ i kupić nowe szkło , niż kupować kota w worku.
co prawda zastanawiam się w chwili obecnej nad 35-350 L - tylko używka - ale tylko zastanawiam...
Ustawianie ostrości w Samyangu jest całkowicie manualne i odbywa się poprzez wygodny i karbowany pierścień, którego pracy nie można nic zarzucić. Oczywiście ogniskowanie manualne jest o wiele wygodniejsze, gdy zaopatrzymy się w odpowiednie matówki lub gdy nasz korpus potwierdza ostrość z obiektywami manualnymi.
Ważną kwestią jest odpowiednia matówka, która będzie pomocna przy ostrzeniu. Jeżeli tylko nasz aparat dysponuje matówką z rastrem mikropryzmatycznym i klinem to ostrzenie ręczne jest łatwe.
Tu kompletnie nei wiem o co kaman - co to są matówki i jak to się je.
Takumar 50/1.4
Też się naczytałem że dobry obiektyw, najelpsza wersja smc. Aczkolwiek on tam daje czasem jakieś żółte, ciepłe światło ? Niestety są tylko używki.
Po wszystkich za i przeciw doszedlem do wniosku że wybiorę najtańszą opcje - Canon 50 1.8 400 zl. Dlaczego ? Będzie to moje pierwsze lustro i pierwszy obiektyw. Jeśli wezmę bez AF to całkowicie ogranicze się do statycznych portretów. A pewnie 20% zdjęć może być robione w jakims ruchu lub chociażby szybciej aniżeli ustawianie MF. Jak się wciągne i poznam ten świat to pewnie pomyśle o tym Samyangu albo rzuce sie na 85 mm/1.8. No chyba że ten plastik fantastik w 50/1.8 szybko się rozwali...
krewzszafy, dzięki za fotki. Ten obiektyw daje naprawdę niezłe możliwości.
oracle, używki ? Może się zdecyduje kiedyś jak będę bardziej "wdrożony" i wiedział na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego sprzętu:).
AM, lampa - pewnie masz racje aczkolwiek w pierwszym swoim poście napisałem że focił będę w plenerze a nie w studio więc raczej mi się nie przyda - przynajmniej teraz nie mam pomysłu na zdjęcia wieczorową porą
Matówka to takie zmatowione szkiełko na którym widać obraz rzucany przez obiektyw, patrząc w wizjer patrzysz na matówkę, poprzez pryzmat lub układ luster.
Odpinając obiektyw widzisz lustro a nad nim matówkę.
Matówki w starych aparatach manualnych były często wyposażone w klin optyczny lub raster, oba te wynalazki były bardzo pomocne w ustawianiu ostrości na "oko", we współczesnych aparat matówki nie mają ani rastra ani klina optycznego gdyż aparat sam ustawia ostrość przy pomocy AF.
Matówki w starych aparatach manualnych były często wyposażone w klin optyczny lub raster, oba te wynalazki były bardzo pomocne w ustawianiu ostrości na "oko", we współczesnych aparat matówki nie mają ani rastra ani klina optycznego gdyż aparat sam ustawia ostrość przy pomocy AF.
Dopowiadając nieco: oczywiście współcześnie pomimo braku klina z mikrorastrem (dla MF to naprawdę świetna rzecz, po prostu widzisz jak ostrość "wskakuje" ) istnieje nadal możliwość ostrzenia na matówkę, choć wizjery współczesnych lustrzanek APS-C są siłą rzeczy mniejsze i ciemniejsze.
Niektóre korpusy oferują potwierdzenie ostrości ze szkłem manualnym, nawet starym M42 i podobnymi.
Wreszcie możliwa jest wymiana oryginalnej matówki na taką z klinem i rastrem (np. firmy KatzEye), oczywiście ma to swoje zalety jak i wady.
Cytat:
Niestety są tylko używki.
Raczej trudno byłoby znaleźć 40-letnie szkło jako leżak magazynowy zapakowany w nieotwierany fabryczny kartonik. Choć w sumie wszystko wszystko możliwe...
Cytat:
Mam jeszcze takowe pytanie: czy bawicie się w jakieś zabezpieczenia ekraniku typu
Skup się na razie na wyborze szkła i puszki i poszerzeniu swojej fotograficznej wiedzy, a tematy zastępcze typu karty, osłonki, filtry, itp. zostaw na później.
AM, lampa - pewnie masz racje aczkolwiek w pierwszym swoim poście napisałem że focił będę w plenerze a nie w studio więc raczej mi się nie przyda - przynajmniej teraz nie mam pomysłu na zdjęcia wieczorową porą
Alez lampa w plenerze w dzien to cos absolutnie normalnego i powszechnego.
Poprostu taka rada ode mnie, bo widac, ze chcesz sie tu czegos nauczyc.
Jak zaczniesz robic zdjecia to byc moze w koncu zadasz na jakims forum pytanie - jak uzyskac taki efekt jak na tym czy tamtym zdjeciu. Czesto pierwszych piec odpowiedzi jest, ze to po prostu photoshop i zdjecie pewnie to byl gniot, ale ktos pokrecil suwaczkami i wszystko ok. Potem pojawia sie jakis czlowiek, ktory wie o co biega i probuje opisac jak wlasnie lampy zostaly ustawione. Czesto watek sie konczy na tym, ze ktos odwazy sie napisac do autora zdjecia a on kawe na lawe wystawia mowiac, ze lampa tu i tam a tylko przy wywolaniu rawa podkrecil jeden suwak i dodal winiete.
Dlatego nie mowie, ze masz teraz oszczedzac na jedzeniu by kupic lampe, bo bez tego ani rusz, ale miec swiadomosc, ze jak przyjdzie moment "sprzet mnie chyba ogranicza, czas na lepszy aparat/obiektyw" lepiej zwrocic sie ku lampie, bo daje o wiele wiecej mozliwosci niz lepsze iso czy wieksza dziura w szkle. Wszak w fotografii chodzi o swiatlo. A teraz mozesz poczytac blog strobist i sprobowac kilku domowych sposobow na oswietlenie, ktorych wszedzie pelno.
Dziękuje wszystkim za cenne rady. Zestaw zamówiony - 450D + 50 mm 1.8 + sandisk II ultra 4gb. Mam jeszcze pytanko odnośnie osłony przeciwsłonecznej. Wyjeżdżam do Chorwacji więc osłona się pewnie przyda ? Filtrów raczej nie będę kupować/stosować bo nie zależy mi żeby coś tam mi wygładzało ( fale czy inne takie jeśli dobrze zrozumiałem zastosowanie chociażby polarnego ). Mam wątpliwości przy wyborze osłony, tzn. wiem że będzie to tańszy zamiennik, ale:
- wybrać:
plastik:
http://allegro.pl/item709...ii.html#gallery
- kształt: taki zwykły jak wyżej czy szukać jakiegoś tulipana ?
- dostępność: czy ktoś się orientuje czy dostane taki zamiennik do obiektywu Canon 50mm f/1.8 w sklepach typu Fotojoker czy MM ? Bo muszę mieć to na piątek i nie wiem czy warto męczyć się z allegro czy może jednak przepłacę w ww. sklepach stacjonarnych ?
Rzeczywiście z cenami nie jest tak źle, najtańsza oferta to 70 zł. Naczytałem się, że oryginały kosztują minimum 120 zł a zamienniki nie są złe ale to pewnie było na początku mojego siedzenia na forum jak jeszcze nie wiedziałem co chce. Tak więc jutro zrobię jakiś objazd sklepów elektronicznych. Dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9