Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
HDR
Autor Wiadomość
tulo.nr1 
Początkujący

Wysłany: Sro 29 Lip, 2009   

A ja mam takie pytanie do ekspertów:
Czym się różni wywołanie jednego rawa z kilkoma ekspozycjami i złożenie tego w HDR od obróbki tego Rawa bezpośrednio w Lightroomie (chodzi mi głównie o zabawę suwaczkami recovery, fill light i clarity)?

Reklama

tupisac 
Rozmowny

Wysłany: Czw 30 Lip, 2009   

Nie znam lightrooma ale ktoś z podlinkowanej przeze mnie dyskusji dał radę uzyskać ten sam efekt odpowiednio bawiąc się krzywymi.

Jasper 
Rozmowny

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009   

MC napisał/a:
Te nocne HDRy sa (jak dla mnie) zaje*** :shock:

Kurcze dla mnie też.....

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009   

Wizualnie to niczym nie będzie się to różnić.

Jedyne co mogę powiedzieć to o wiele prościej się dochodzi do końcowego efektu HDR potrójnie wywołując RAWa i Photomatix/PhotoAcute/EasyHDR/... niż poprzez mieszanie suwakami na krzywych w LR.

Cały myk z 1 RAWem polega na tym, że każdy RAW ma większy zakres tonalny niż JPG wynikowy. Po prostu matryce mają po 12/14 bitów na składową koloru, a JPG - tylko 8. Przy 12 bitach daje to już 5-krotnie większy od JPGa zakres tonalny. Oczywiście pomijam tutaj aspekt pracy matrycy jako takiej - nic nie zastąpi 3 zdjęć - ale "HDR" z jednego RAWa też do się zrobić.

Osobiście z 1 RAW robię HDR tylko kiedy obiekt jest w ruchu - w przeciwnym wypadku walę 3 foty. Sam też nie nazywam HDRem wynik zabawy z 1 RAWem ;)

[ Dodano: Sob 15 Sie, 2009 20:01 ]
Przykład różnicy między robieniem HDRa z 3 RAW i z 1 RAW z potrójnym wywoływaniem.

Matryca Nikona D90 - nefy wciągnięte do LR i wyksportowane do JPG ( w nazwach plików informacje o zawartości). Później skład w PhotomatixPro w trybie Detail Enhancer (suwak Strength ustawiony na 70%, reszta default)

Pliki wejściowe:

-1 EV:

+1 EV:

bazowy:

baza wywolana na -1 EV:

baza wywolana na +1 EV:

Wyniki:

HDR z 3 RAWów -1 / 0 / +1 EV:

HDR z 1 RAWa (bazowego) +/- 1EV:

Wniosek - przy zakresie +/- 1 EV i zabawy z JPGami a nie np TIFFami to na prawdę nie ma znaczenia czy robimy 3 zdjęcia czy 1. Dla większej szerokości, powiedzmy +/- 2 EV lub pracy na TIFF/PSD - nie bawiłbym się z 1 RAWem... Różnica jest już widoczna.

[ Dodano: Wto 18 Sie, 2009 20:49 ]
Najnowszy photomatix (3.2) sam już tworzy z RAWa pseudo-HDR, więc wystarczy tam wrzucić plik i po sprawie. Jednak żeby skorzystać z opcji fuzji ekspozycji - nadal lepiej potrójnie wywołać w ACR.

markus383 
Nowy

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009   Początki z HDR.

WItam!!
Postanowiłem zabawić sie trochę z HDR. Mam Photomatix, ale zdjęcia mnie nie zadowalają. To jest jedno z nich:

Czegoś mi w nim brakuje(poza kompozycją, bo to była pierwsza próba :wink: ), ale nie wiem czego. Może ktoś pomoże skonstrułować dobre HDR??

Pozdrawiam!!
Mateusz

zug
[Usunięty]

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009   

markus383, tu masz Temacik i tu i zdjecia

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009   

Pierwsza reguła - dobre foty.

1) Zmierz punktowo najjaśniejsze miejsce w kadrze (lampa, okno, etc) - to będzie najaśniejsza ekspozycja
2) Zmierz punktowo najciemniejsze miejsce w kadrze (cień) - to będzie najaciemniejsza ekspozycja
3) Jesli to mało kontrastowa scena pstryknij 3 foty, jeśłi nie - 5 i więcej.

Zdjęcia rób min co 1 EV lub 2 EV .

Jak nie interesuje Cię wyciąganie mikrokontrastów rób po prostu Exposure Blending (w nowym Photomatixie nazywa sie to Exposure Fusion), w przeciwnym wypadku - twórz HDR

Z praktyki - do Exposure Blending wystarcza 3 foty - najciemniejsza, najjaśniejsza i średnia.

Odpowiedz do tematu