Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Z fotografią mam do czynienia od około 3 miesięcy. Używam Panasonica Lumixa lz8 i postanowiłem się przerzucić na coś "lepszego". Aparat głównie używany będzie do zdjęć makro i sporadycznie do portretów. Początkowo byłem przekonany żeby kupić lustrzankę jednak szperając po necie doszedłem do wniosku że lepszy będzie kompakt.
Tak więc jak w temacie, interesują mnie te modele. Najbardziej przekonany jestem do panasonica ale jeszcze się zastanawiam i proszę o radę. Mam zamiar kupić szkło raynox 250 i musi pasować do obiektywu. Nie znam się na tym nie miałem z tym nigdy do czynienia, nie wiem które z wymienionych się nadają. Chciałbym się zmieścić w 1500zł w tym raynox.
Z góry dzięki:]
Pozdrawiam!
freeQ`
[ Dodano: Wto 18 Sie, 2009 17:28 ]
Przepraszam za umieszczenie postu w tym dziale. Nie przeczytałem regulaminu...
Jeśli można proszę o przerzucenie do właściwego działu.
[ Dodano: Wto 18 Sie, 2009 19:24 ]
Prosiłbym żebyście też uzasadniali swój typ a nie tylko zaznaczali w ankiecie.
Witam!
Trzeba było się podpiąć po istniejące tematy. Bo o tych aparatach jest bardzo dużo wiadomości na forum
Jestem za FZ28 a dlaczego to jest w postach między innymi w tematach:
"Kodak Z980, Panas FZ28, Canon SX10"
"Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus" i wielu wielu innych.
Wytrwałości i wytrwałości życzę
Powodzenia
Nie pomyślałem żeby podpiąć pod istniejący temat. Czytałem już sporo podobnych ale nie znalazłem wielu odpowiedzi które mnie interesują. Na przykład które z tych aparatów pasują do szkła raynox 250. Wiem że do Fz28 da się podpiąć jakąś tulejkę i będzie pasowało ale nie mam pojęcia co to za tulejka, jak wygląda i gdzie ją dostać. Słabo się orientuje w tych tematach gdyż jak już mówiłem styczność z fotografią mam od ok 3 miesięcy.
I chciałbym się jeszcze dowiedzieć czym różni się lustrzanka od kompaktu, nie w senisie technicznym bo o tym już czytałem. Ale w sensie praktycznym. Co będzie lepsze do makro i kożystniejsze dla mnie.
hmmm..... lustrzanka a kompakt w lustrzance masz możliwość rozbudowy systemu np. do makro możesz kupić jedno odpowiednie szkiełko w kompakcie się obiektywów nie zmienia.
Jak jesteś amatorem i chcesz się rozwijać to może lepiej kupić lustrzankę. Bo (podam na swoim przykładzie) kupiłem sobie kompakta sony H50 na początku super fotki i wszystko po pół roku już nie było tak super i było mi mało, zdecydowałem że kupuję lustrzankę. Kupiłem Nikona D60 którego później musiałem sprzedać ( ale to inna historia). Teraz znowu zbieram na lustrzankę. Tak więc nie wiem czy jest sens wydawać podwójnie tak jak miało to miejsce w moim przypadku, oczywiście decyzja należy do ciebie
Z kasą u mnie krucho i jak bym kupił lustrzankę na którą bym musiał jeszcze sporo dozbierać to bankowo nie miałbym kasy na dodatkowe obiektywy ani na Raynoxa. W 80% jestem skłonny kupić kompakt nie lustrzankę gdyż świetnie się nadaje do zdjęć makro, wystarczy tylko dokupić słynną raynoxę:]
Mam Panasonica lz8 i jestem bardzo zadowolony ze zdjęć jakie robi. To świetny aparat i sporo wyprzedza konkurencję sięgającą do 500zł. Żeby nie ciągnęło mnie tak do makro pewnie bym pozostał przy swoim starym no ale co poradzę że tak to mnie kręci.
Mam też taki dziwny syndrom bo np. jak byłem w górach i widziałem ludzi zoomujących gdzieś na wzgórzu to byłem gotowy sprzedać wszystko co mam i kupić byle jaki aparat oby z dużym obiektywem i niezłym zoomem. Większość z tych ludzi miała lustrzanki ale ja marzyłem o kompakcie. Lustrzanka to nie ta półka cenowa a po zatym nie mogę sobie pozwolić na jakiś konkretny obiektyw. Mam jakiś sentyment do kompaktów i nie przeszkadzają mi nawet te wszechobecne szumy. Rzadko się zdaża żebym robił zdjęcia powyżej 300ISO więc nie mam się czego obawiać.
Praktycznie skłonny już jestem kupić sobie Panasonica fz28 bo jakoś najbardziej przypadł mi do gustu i jest tańszy od nikona p90 który też mi się podoba. Jak myślicie dobrze zrobie kupując tego panasonica + raynoxa 250?
Co będzie lepsze do makro i kożystniejsze dla mnie.
Do fotek wykonaniu makro:
1. Lustrzanka:
- dodatkowe pierścienie pośrednie , przy dużym powiększeniu ( wysoka cena)
- duża odległość od fotografowanego obiektu kilkanaście cm)
- wymienne dobrej jakości obiektywy –drogie
- ryzyko zabrudzenia matrycy podczas zmiany obiektywu w terenie
2. Kompakt DMC-FZ28:
-odległość kompaktu od fotografowanego przedmiotu od 1cm
-dodatkowe soczewki przy użyciu adapteru
Dobra lustrzanka to wydatek ok. 5000-6000zł (korpus+obiektywy+pierścienie) Jeśli tańsza to można się rozczarować pod względem technicznym i praktycznym.
Kompakt dobry to wydatek 1200-2000zł
Wybór? Pozostawiam Tobie
Pozdrawiam
Druga opcja mi bardziej przypadła do gustu. Tak więc zdecydowałem... Będzie to kompakt. Ale czy Panasonic fz28? Dlatego piszę tu na forum bo 1200-2000zł to dla mnie spory wydatek i nie chce kupić aparatu i potem żałować że mogłem kupić inny. Jesteście pewni że fz28 jest odpowiedni? Nie będę żałował?:D
Jesteście pewni że fz28 jest odpowiedni? Nie będę żałował?:D
Jeżeli jak piszesz, jakość zdjęć nie jest dla Ciebie najważniejsza (szumy, głębia ostrości itd.), to na pewno żałować nie będziesz, bo to dobry kompakcik Ale zadecydować musisz sam.
To nie tak że jakość zdjęć nie jest dla mnie najważniejsza, bo jest. Czytałem że kompakty mają lepszą głębię ostrości. A co do szumów to chodziło mi o to że nie wchodzę powyżej 300ISO więc nie będę miał z nimi problemu. Fz28 szumi podobno powyżej 400ISO.
Myślałem nad tym by poczekać na Fz38 ale pewnie cena nie będzie zbyt przystępna a fz28 można już było dostać poniżej 1000zł, potem podrożały ale mam nadzieje że przed zimą jeszcze stanieją:D
[ Dodano: Pon 31 Sie, 2009 20:24 ]
fz38 już jest a ja nadal aparatu nie kupiłem... Jak myślicie warto dołożyć te parę groszy i zamiast planowanej 28 kupić 38? Czy może jeszcze poczekać aż fz38 stanieje? Jak myślicie stanieje tak w ogóle w najbliższym czasie czy raczej już nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13