Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
BigB, zgadza się, ale patrząc na Twoje ostatnie dwie fotki znowu mózg wchodzi do akcji, i – przynajmniej mój mózg – jak widzi tę drugą fotkę, to myśli: to nie jest światło żarowe, bo papier jest biały a nie żółty. Ta pierwsza fotka jest oczywiście przesadzona, więc mój mózg nie mówi mi: to było światło żarowe, tylko mówi: balans bieli jest skopany.
Jestem pewien w 100% ze jak byś se patrzył na ten biały ręcznik, to byś go widział białego ... szkoda ze se nie możemy usiąść przy piwku i sobie popatrzeć w spokoju ....
Dla mnie wiele aparatów chrzani BB , a tu nagle K7 go nie chrzani ... i tu jest sedno sprawy ...
Mozę inne aparaty to robią bo wszyscy wola jakieś tam tungstenowe barwy ?
Ano wlasnie. Aparat oceniony tylko jako dobry. No i stwierdzenie "przecietna jakosc zdjec" dla osob polegajacych wylacznie na testach powinno zdyskwalifikowac ten aparat. Ale ja jakos nie wierze, ze jest az tak zle.
"Podsumowanie działu
Jeśli chodzi o jakość zdjęć to nowy Pentax nie wyróżnia się spośród konkurencji. Na plus oceniamy bardzo dobrą reprodukcja szczegółów, ale o wybitnie niskim poziomie szumów już powiedzieć nie możemy. Nasycenie kolorów bez problemu zwiększymy poprzez zmianę ustawień, więc nie stanowi ono zbytniego problemu.
+ bardzo dobra reprodukcja szczegółów
+ bogate opcje odszumiania, wyostrzania oraz kolorystyki
- wysoki poziom szumów dla ISO 1600 i wyższych
- blade kolory w ustawieniach standardowych"
Zawsze jest kwestia dobrania słów do tego co chcemy powiedzieć. Nie rozumiem dlaczego pentax miałby się wyróżniać na tle konkurencji. Aparat to dziś nie tylko "poziom szumów powyżej iso1600". Większość ludzi, którzy wydają 5000 zł na aparat nie sugeruje się testami i potrafi odszumić samodzielnie zdjęcie, jeśli w ogóle zaistnieje taka potrzeba.
Aparat jest "tylko" dobry i taki miał być, podobnie jak jego poprzednik k20d. Ma za to dużo ciekawych funkcji dosyć unikatowych (pominiętych przez autorów testu)
Jest za to mały i solidnie wykonany. Nikon d300s pewnie będzie znakomity i jak komuś zależy na tej znakomitości to może dołożyć te kilkaset euro
PS. Dla mnie k7 to była dobra oferta.
Mnie się wydaje, że te wysokie szumy na ISO 1600 i powyżej to nie jest jakaś wada której Pentax nie jest w stanie poprawić, tylko wynika to z podejścia tej firmy do odszumiania i jej wpływu na jakość zdjęć.
W K100D, K10D czy kolejnych też ten poziom był nieco wyższy niż u konkurencji ale wydaje mi się, że ten system woli pozostawić zdjęcia trochę bardziej zaszumione z większą ilością detali.
Porównyjąc zdjęcia choćby K100D i D40 czy K10D i D80 jakoś nie odnoszę wrażenia, że te zdjęcia są gorsze... Ten system tak ma i już.
Napewno to wszystkim nie pasuje ale z pewnością znajdą się i tacy którym to odpowiada.
Można sobie wybrać minimalny poziom szumów chromatycznych w Nikonach, średni u Canona czy nieco wyższy u Pentaxa.
Dla mnie sample K7 są jak najbardziej OK.
Bardzo fajny aparat. Nie robiłem nim zdjęć, ale jestem pewien, że da się nim zrobić zdjęcia na skalę Nagrody Nobla
Fotopolis, podobnie jak niemal wszystkie tego typu portale, nadmierną wagę przywiązuje do jakości zdjęć na wysokich ISO.
Czytajac coraz to kolejne testy nowych aparatow prowdzone przez media internetowe sklaniam sie ku stwierdzeniu, ze lepiej dac to ludziom do reki i poczekac na feedback.
Nie czepialbym sie balansu bieli przy sztucznym swietle. Na tle konkurencji zaden to grzech miec z tym problem. Jesli ergonomia tego korpusu bedzie zachowana, to mamy kolejny fajny aparat do wyboru.
Byłem i macałem. I nawet potwornego buga w sofcie znalazłem.
A co to takiego było?
Po przełączeniu na LV po ok dwóch sekundach aparat stwierdzał że ma akumulator rozładowany i się wyłączał. Ponowne włączenie i wskaźnik baterii na full. Włączam LV i to samo.
Po przełączeniu na LV po ok dwóch sekundach aparat stwierdzał że ma akumulator rozładowany i się wyłączał. Ponowne włączenie i wskaźnik baterii na full. Włączam LV i to samo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9